Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap
Ina Hallström i utställning om endometrios
ERG:s doktorand i genusvetenskap Ina Hallström presenterar sin forskning om sjukdomen i en digital utställning på Kvinnohistoriska.
Pain Unseen digital exhibition. Kvinnohistoriska 2024.
Pain Unseen väver samman konst, forskning och personliga berättelser för att öka förståelsen för endometrios, en av de vanligaste men mest förbisedda gynekologiska sjukdomarna. Trots sin utbredning tar det i genomsnitt 5–7 år för en person med endometrios att få en diagnos i Sverige. Denna utställning bryter tystnaden genom att öka kännedomen och kunskapen om sjukdomen.
Ina Hallström medverkar i en film i utställningen och berättar där om hur erfarenheter av sjukdom formas av det sätt på vilket omgivningen, i form av välfärdsstat, arbetsliv och nära relationer, fångar upp och bemöter individer i behov av vård och stöd.
Stockholms Kvinnohistoriska är ett museum utan egen byggnad som arbetar lokalt, nationellt och internationellt för att göra kvinnohistorien synlig och presentera en historieskrivning som rymmer fler perspektiv.
Mitt avhandlingsprojekt ”Painful Subjects: Endometriosis, Experience and Recognition” utforskar den kroniska sjukdomen endometrios (endo), med fokus på relationen mellan erkännande och den levda erfarenheten av en sjukdom som är osynlig, underdiagnosticerad och som sällan uppmärksammas inom samhälleliga, kulturella eller medicinska kontexter.
Senast uppdaterad: 11 december 2024
Sidansvarig: Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap