Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Masterprogram i polara landskap och kvartära klimat

 • 120 hp

Många delar av världen utsätts idag för snabba miljöförändringar. Masterprogrammet är till för dig som vill förstå och analysera hur polara och alpina landskap har förändrats på olika tidsskalor, kopplat till klimatvariationer under kvartärperioden.

För dig som är antagen HT2020

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Klimatförändringar är särskilt snabba i de glaciala och periglaciala landskap som kännetecknar polara och alpina områden. I programmet får du kunskaper om det globala klimatsystemets funktion och om metoder som används för att rekonstruera klimat- och miljöförändringar samt för att förstå mänskliga och naturliga orsaker till klimatförändringar. Programmet ger dig kunskaper och redskap som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden och som också gör dig förberedd för en forskarkarriär. Våra tidigare studenter arbetar idag som konsulter och vid statliga verk och myndigheter. Flera har gått vidare till doktorandutbildning både i Sverige och utomlands.

Kebnekaise sydtopp - Sveriges nya näst högsta topp sommaren 2018 och 2019. Foto Per Holmlund.
Kebnekaise sydtopp - Sveriges nya näst högsta topp sommaren 2018 och 2019. Foto Per Holmlund.
 • Programöversikt

  Masterprogrammet som är på två år har följande upplägg: 

  30 hp obligatoriska kurser
  22,5 hp valbara kurser
  7,5-37,5 hp valfria kurser
  30-60 hp självständigt arbete (obligatoriskt)

  Under första terminen får du fördjupade kunskaper om klimat- och miljöutveckling, geomorfologi och glaciologi, och du lär dig att analysera och tolka förändringar i landskapet och klimatet. Du lär dig dateringsmetoder, presentationsteknik och vetenskaplig publicering. Programmet inleds med en fältkurs till norra Skandinavien för att studera klimatutveckling, glaciala och periglaciala landformer samt subarktiska och arktiska miljöer.

  Under termin 2-3 kan du välja att specialisera dig mot klimatmodellering, bio- och litostratigrafi, paleoglaciologi, permafrost eller mot annan inriktning genom vårt utbud av valbara och valfria kurser. En stor del av undervisningen bedrivs i fält och i laboratorium och lärarna är aktiva forskare vilket ger dig en direktkontakt med pågående forskning.

  År 1

  Hösttermin

  Polara och alpina miljöer och klimatförändringar, 15 hp
  Metoder i naturgeografi och kvartärgeologi, 15 hp

  Vårtermin

  Valbara kurser (22,5 hp) och valfria kurser (7,5 hp)

  Kvartära klimat- och miljörekonstruktioner, 15 hp (period A-B) eller Permafrost - påverkan på ekosystem och hydrologi, 7,5 hp (period A) och Glaciologi, 7,5 hp (period B)

  Period 2: 
  Klimatmodellsimuleringar, 7,5 hp (period C)
  Kvartär sedimentologi, 7,5 hp (period C) 
  Paleoglaciologi, 7,5 hp (period D)

  År 2

  Under sista året skriver du ett examensarbete. Beroende på om du vill skriva ett examensarbete om 30, 45 eller 60 hp kan du välja valfria kurser om i olika omfattning. 

  Examensarbetet är i regel är kopplat till ett pågående forskningsprojekt. Unika möjligheter för examensarbeten finns vid vår alpint belägna forskningsstation i Tarfala i Kebnekaisemassivet, eller vid vår forskningsstation Navarino Environmental Observatory i Grekland.

 • Så ansöker du

  Ansökan till programmet görs via www.antagning.se och sista ansökningsdag är den 15 januari 2020.

  Obligatorisk dokumentation

  Utöver de handlingar som står angivna på www.antagning.se behöver du skicka in ansökningshandlingar som är specifika för detta program:

  1. Personligt brev (maximalt en sida)
  2. CV

  Om du fortfarande studerar mot en kandidatexamen när du ansöker till programmet ska du i det personliga brevet förklara vilka kurser och hur många poäng som återstår innan du har 180 hp inklusive det självständiga arbetet.

 • Kontakt

  För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexepditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

  Studentexpedition
  Kerstin Hörnby
  E-post: kerstin.hornby@natgeo.su.se

  Studievägledare
  Maria Damberg
  E-post: maria.damberg@natgeo.su.se

  Programansvar
  Britta Sannel
  E-post: britta.sannel@natgeo.su.se