Praktiken en känslomässig prövning för blivande läkare och lärare
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är den handledda praktik studenter gör på arbetsplatser och en viktig del av professionsutbildningar. Men verkligheten studenterna möter kan krocka med den bild de skapat sig av sitt framtida yrke. Den känslomässiga utmaningen kan till och med bli så stor att de ifrågasätter sitt yrkesval. Detta framgår i en ny forskningsstudie.
I studien analyserade forskare fokusgruppsintervjuer med läkar- och lärarstudenter vid två universitet. Huvudsyftet var att synliggöra studenters känslomässiga erfarenheter under sin praktik, och hur det påverkar deras utveckling mot den nya yrkesrollen.
Gemensamt för båda grupper av studenter och något som påverkar dem känslomässigt, är den insikt de fått under praktiken; att möjligheterna att leva upp till den idealbild de har av yrkesrollen kommer att vara begränsade. Som exempel nämns att kunna ge omsorg om hela individen, kunna bygga relationer och att kunna ta hänsyn till patienters eller elevers hela livssituation.
Lärarstudenter upplever att deras yrkesval kan bli ifrågasatt av framtida kollegor vilket kan bidra till att de ifrågasätter sitt yrkesval. Läkarstudenter berättar om att de möts av orealistiska förväntningar i vården och känner sig pressade av förväntan på att vara en superhjälte. Dessutom upplever de att stödet att hantera de känslomässiga erfarenheterna från handledare och lärare kan vara bristfälligt.
–Studenters känslomässiga erfarenheter under den verksamhetsförlagda utbildningenär en del av deras professionsblivande som behöver uppmärksammas mer, säger Maria Weurlander, en av forskarna och medförfattare till artikeln.
Maria Weurlander, Institutionen för pedagogik och didaktik
Lärar- och läkarstudenter upplever en rad situationer under sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) som väcker obehag och känslor av otillräcklighet. Projektet vill bidra till studenters lärande i sådana situationer och till att bättre förstå hur handledare och mentorer kan bidra till att övergången till arbetslivet underlättas.
Den högskolepedagogiska forskningen vid Institutionen för pedagogik och didaktik inkluderar både teoretiska och empiriska studier av studenters och lärares lärande och lärares undervisning samt studier av organisatoriska villkor för och processer inom högre utbildning.