Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, Svenska, Svenska som andraspråk

 • 240 hp

Är du intresserad av språk och tycker om att arbeta med ungdomar? Då kan den här utbildningen passa dig. Du får goda kunskaper i svenska och svenska som andraspråk och kombinerat med utbildningsvetenskap gör det att du utvecklas till en fullfjädrad ämneslärare.

För dig som är antagen HT2020

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här idan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen att studera vid Institutionen för språkdidaktik!

Studenter i undervisningssal
Foto: Arne Trautmann/Mostphotos

Du som är antagen till en utbildningsplats hos oss har fått ett särskilt e-postutskick från din utbildningsadministratör. Läs det noga. Här har vi sammanfattat den viktigaste informationen:

Registrering

Du som ska läsa till lärare måste innan terminen startar registrera dig på de kurser du ska gå i höst. Webbregistreringen är öppen 10-17 augusti. Om du inte registrerar dig i tid kan du förlora din plats på programmet.

Webbregistrera dig i Ladok för studenter

Reservantagning

Du som blivit reservplacerad måste tacka ja på antagning.se för att behålla din plats. Om vi kan erbjuda dig en utbildningsplats får du besked om det i slutet av augusti.

Introduktion för nya lärarstudenter

Veckan innan höstterminen startar arrangerar Stockholms universitet välkomstaktiviteter för nya studenter. Du som ska bli lärare erbjuds även speciella introduktioner.

Nu börjar din lärarutbildning

Lärplattform

I undervisningen används Stockholms universitets lärplattform Athena för uppgifter och kommunikation med lärare och andra studenter. Du får tillgång till Athena när du har registrerat dig.

Logga in i Athena

Undervisning under hösten 2020

På grund av läget med coronapandemin kommer Institutionen för språkdidaktik att ha webbaserad undervisning fram till november. Därefter planerar vi för campusförlagd undervisning.

För att kunna delta i den webbaserade undervisningen behöver du installera e-mötestjänsten Zoom på din dator. Följ våra råd om hur du använder Zoom så kommer det att gå bra.

Zoom-guide för dig som läser på distans

Mer information finns på vår webb

På vår institutionswebb har vi samlat all information du behöver inför terminsstart.

Här hittar du svar på dina frågor inför hösten

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

För att jag vill ge ungdomarna något. Språkets skönhet.
Foto: Viktor Gårdsäter

Som språklärare i grundskolans årskurs 7-9 undervisar du i två olika ämnen. På den här inriktningen läser du sammanlagt tre terminer svenska, som är ditt förstaämne, och två terminer svenska som andraspråk, som är ditt andraämne. Innan du anmäler dig till ämneslärarprogrammet är det viktigt att du tar reda på vilken särskild behörighet som krävs för de ämnen du har valt.

Förutom att du får gedigna ämneskunskaper ger den här utbildningen dig redskap för att arbeta med de många sociala relationer som varje lärare möter i sin vardag. Du får också praktiska och teoretiska verktyg för att kunna synliggöra, bedöma och följa elevernas och ditt eget lärande.

En uppskattad och viktig del av programmet är den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Under VFU-kurserna är du ute i skolan och deltar i den pedagogiska verksamheten, och om du vill kan du göra en av dina praktikperioder utomlands.

 • Programöversikt

  Ämneslärarprogrammet med inriktning mot språk för arbete i grundskolans årskurs 7-9 omfattar 240 högskolepoäng, vilket innebär att du studerar på heltid i fyra år.

  Flera institutioner vid Stockholms universitet samarbetar kring utbildningen, men Institutionen för språkdidaktik är din programansvariga institution under hela studietiden:

  Ämneslärarprogram inriktning språk

  Programöversikt ämneslärare 7-9 svenska-svenska som andraspråk (diagram)

  År 1

  Termin 1 & Termin 2

  Du läser första och andra terminen av det förstaämne du valt: svenska.

  År 2

  Termin 3

  Du läser första delen av den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK) och gör din första verksamhetsförlagda utbildning (VFU).

  Den utbildningsvetenskapliga kärnan, UVK

  Vad är verksamhetsförlagd utbildning (VFU)?

  Termin 4

  Du läser första terminen av det andraämne du valt: svenska som andraspråk.

  År 3

  Termin 5

  Du läser andra delen av den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK) och gör din andra verksamhetsförlagda utbildning (VFU).

  Termin 6

  Du läser andra terminen av ditt andraämne, samt skriver ditt första självständiga arbete.

  År 4

  Termin 7

  Du läser tredje delen av den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK) och gör din tredje verksamhetsförlagda utbildning (VFU).

  Termin 8

  Du läser tredje terminen av ditt förstaämne, samt skriver ett självständigt arbete på avancerad nivå.

 • Arbetsmarknad och karriär

  Som språklärare i grundskolans årskurs 7-9 är du mycket attraktiv på arbetsmarknaden. När du är klar med din ämneslärarexamen ligger alltså många vägar öppna för dig.

  Efter studierna

 • Kontakt

  Behöver du hjälp att hitta rätt bland alla kurser och program? Den centrala vägledningen vid Stockholms universitet kan svara på generella frågor om högskolestudier såsom behörighetskrav och examensregler:

  Central studie- och karriärvägledning

  Vanliga frågor om studier och studieval

  Har du frågor om hur det är att studera till just ämneslärare i språk? Då kan du boka tid för samtal med studievägledaren vid Institutionen för språkdidaktik:

  Studievägledning