Teorell: "Om plagierande varit utbrett hade det varit ett transparensproblem"
DN:s granskning av årets inlämnade riksdagsmotioner visar att omkring 1,8 procent innehåller förslag och texter som kopierats in från intresseorganisationer, debattartiklar och Wikipedia.
– Om det hade varit utbrett så hade det varit ett transparensproblem, säger professor Jan Teorell, i en kommentar till universitetssajten statsvet.su.se på måndagen.
PUBLICERAT: 18 november 2024
UPPDATERAT: 18 november 2024
Av de 3169 motioner som riksdagens ledamöter lämnat in under hösten, visar DN i en granskning att minst 57 riksdagsledamöter står bakom motioner som innehåller plagierade texter eller förslag.
– Själva förekomsten innebär att man inte riktigt har satt sig ned själv och tänkt på vad det är man skrivit för något, säger Jan Teorell, professor i statsvetenskap, till DN, som tror att kvaliteten i lagstiftningsarbetet skulle kunna undermineras om det vore ett utbrett problem.
Jan Teorell Foto: Rickard Kilström/Stockholms universitet
Han tror att den stora mängden motioner utgör ett problem då det innebär en stor arbetsbelastning för lagstiftarna. Men han tvivlar på att problemet är satt i system, även om han medger att det vore bra om ledamöterna angav sina källor till de texter de använt.
– Självklart försöker intresseorganisationer påverka riksdagsledamöter, kanske genom att skicka dem texter. Om riksdagsledamöterna plagierar de texterna är det i någon mening ett transparensproblem. Men har det inte utbytts några summor pengar är det inte oegentligt egentligen.