Sommarpraktik på ett fritidshem på Island
Här berättar Susanna Joy Sempill, student på Grundlärarprogrammet - fritidshem med inriktning bild, om sin fyra veckors praktik på ett isländskt fritidshem under sommaren 2022.

Susanna fick en kontakt på Island med hjälp av en av sina lärare på programmet. Detta ledde vidare till en kontakt med fritidshemmet där hon kunde göra sin praktik.
Fritidshemmet som Susanna praktiserade på hade ett sommarprogram för barnen med mycket fokus på barns utforskande. Detta innebar många utflykter och nya upplevelser där barnen också var delaktiga i att bestämma sommarens program.
Mötet med Reykjavik och Island
Jag fick äran att åka på en sommarpraktik i den vackra staden Reykjavik, Island. Det var ett äventyr som var underbart och otroligt utmanande på så många sätt. Jag hade ingen aning vad jag skulle förvänta mig eftersom det var min första resa till Island, jag kunde heller inte språket så det var verkligen att kliva in i det okända.
Det första intrycket jag fick av Island var att det var väldigt fridfullt och hade en lugn atmosfär. Ljudet som kom från vindarna när det blåste var så otroligt starka, det var som om man lyssnade på en orkester. Jag hade aldrig upplevt en sådan stark vind tidigare, vilket var en mäktig upplevelse. Det var den första kulturchocken.
Ett varmt mottagande på fritidshemmet
Personalen på fritidshemmet var väldigt varma och välkommande. Deras vänliga och hjälpsamma bemötande fick mig att känna mig som hemma vilket jag är tacksam för.

Anledningen till varför jag valde att göra en sommarpraktik utomlands var för att jag ville samla på mig arbetserfarenhet inom mitt kommande yrke som fritidshemslärare och bildlärare. Möjligheten att få den erfarenheten utomlands kändes väldigt spännande. Jag fick äran att jobba på ett fritidshem med jättesnäll personal som hade massor av kunskap att dela med sig av.
Inspiration jag tar med mig i yrkeslivet

Fritidshemslärarnas passion för sitt yrke inspirerade mig. De hade en positiv inställning till allting och hittade alltid möjligheter när utmaningar dök upp. En aktivitet som verkligen inspirerade mig var när barnen fick uppleva att campa. Lärarna la upp ett tält i skolaulan samt tog fram en filminspelning på en brasa och bjöd barnen på marshmallows. Syftet var att ge barnen möjlighet att utforska tältliv. De fick också lära sig vad man ska tänka på när man är ute och campar. Barnen blev indelade i grupp av fyra så att alla barn skulle få chansen att delta. Barnen tyckte aktiviteten var rolig och ville gå in i tältet flera gånger. Aktiviteten var enkel och tar inte så mycket tid att planera inför. Uplägget var inspirerande eftersom den var så enkel men så rolig och det var kul att se hur glada barnen blev när de såg tältet. Lärarnas positiva och kreativa inställning till allting är någonting jag tar med mig till mitt kommande yrke.
Om att hantera förändringar och utmaningar
Denna resa har lärt mig massor. Framför allt att släppa kontrollen och att förändringar kan ske oavsett hur väl organiserad ens plan är och att vara okej med det. Planen var först att åka till England för att samla in material till min självständiga uppsats inför termin 6. Men kombinationen av Brexit och tidsbristen för ansökan gjorde att jag bytte spår till att åka på en sommarpraktik i två månader till Island. Den planen ändrades också eftersom alla skolor på Island har sommarstängt i fyra veckor. Då fick jag tänka om igen. Sedan fick jag information om att Erasmus hade en praktik som innebär att man kan åka utomlands och praktisera under en kortare period. Eftersom jag ville så gärna resa och jobba utomlands valde jag att ta den chansen även om de blev en kortare period.
En självutvecklande resa
Nu när jag tittar tillbaka så föll allt på plats precis som det skulle, vilket var väldigt självutvecklande för mig. Det häftiga var också att jag befann mig i ett land där vad som helst kan hända. Island har ett fantastiskt och dramatiskt landskap med vulkaner, jordbävningar och starka vindar som absolut ingen har kontroll över. Islänningarna hade en inställning som mina kollegor lärde mig, vilket har berört mig - att vara okej med de oväntade som kan ske. Personerna jag mötte hade ett lugn som jag också tar med mig som en lärdom. Min resa till Island har varit en underbar upplevelse som jag kommer minnas för livet.
Jag rekommenderar dig som studerar att ta denna chans som universitetet erbjuder. Du kommer växa som person och få möjligheten att uppleva något som man inte vanligtvis får chansen att uppleva. Du kommer få träffa nya vänner och få uppleva en annan kultur vilket också är väldigt självutvecklande och nyttigt. Att våga slänga sig in en ny miljö tvingar en att möta utmaningar som får en att lära känna sig själv och växa som person. De bästa med ett sådant äventyr är att man får självförtroendet att prova nya äventyr efteråt.
Om det praktiska på plats

Jag fick tips av en vän som tidigare hade bott på Island att gå med i olika Facebookgrupper där de la upp annonser om lediga boenden samt vandrarhem. Under processen att söka boende fick jag ett mejl av min handledare på Island att de hade en lägenhet jag kunde hyra som var jättenära skolan jag skulle arbeta på. Så där hade jag väldigt tur och jag slapp åka lokaltrafik då jag fick tillgång till en cykel från skolan. Tillgången till cykeln var väldigt användbart då jag kunde åka på cykelturer runt i området jag bodde i vilket gav mig möjlighet att upptäcka många vackra delar av Reykjavik. Utöver Erasmusstipendiet sparade jag undan en resbuffert eftersom jag ville åka på utflykter under helgerna och se det vackra landskapet på Island. Varje helg hade jag en utflykt planerad där jag besökta många vackra platser och även fick chansen att åka ner i en vilande vulkan. Det var otroligt häftigt.
Mina bästa tips till dig som vill göra en sommarpraktik med Erasmusstipendium
Jag rekommenderar att du sparar ihop en bra buffert eftersom du kommer vilja åka på utflykter och på Island är det lite dyrare än i Sverige så planera i god tid vilka utflykter du vill åka på så du har en plan för hur mycket du behöver spara undan. Se till att du håller deadlines för varje inlämning inför Erasmusansökan. Kom ihåg målet! Det kan kännas omvälvande med allt pappersarbete som ingår i ansökningen men det är så värt det. Så håll ut och skriv ner en ”to do list” varje vecka om vad som ska fixas inför resan för det är lätt att glömma de små detaljerna.
Möjligheter att göra praktik genom Erasmusprogrammet
Susannas praktik blev möjlig tack vare att Erasmusprogrammet från och med 2022 även möjliggör kortare utbyten (5–30 dagar) om en virtuell del ingår. För Susannas del så innebar den virtuella delen att i samråd med handledaren ta fram lektionsplaneringar/idéer med fokus på bild och på att använda hållbara och återanvända material.
Mer information om att göra en extra sommarpraktik med Erasmus-stipendium finns på Studera utomlands.
Ta kontakt med Internationell koordinator i god tid (ca september - tidigt i november inför kommande sommar) för att komma igång med ansökan.
Senast uppdaterad: 30 augusti 2024
Sidansvarig: Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen