Forskarsamtal om Antropocen

Evenemang

Datum:

torsdag 25 november 2021

Tid:

15.00 – 16.45

Plats:

Auditoriet (215) i Manne Siegbahnhusen

Institutionen för kultur och estetik bjuder in elever från Sjölins gymnsasium till ett forskarsamtal om Antropocen i naturvetenskaplig- och i humanistisk forskning.

NASA. Apollo8, Dec 24. The Earth rising above the lunar horizon. Taken by Apollo 8 crewmember Bill Anders.

Vad är Antropocen, och hur arbetar man med begreppet i humaniora respektive naturvetenskap?

Under detta samtal får olika perspektiv kring begreppet Antropocen mötas. Efter pausen kommer studievägledare även att ge presentationer om hur det är att studera hos oss.

Vill du eller din gymnasieklass också se samtalet? Forskarsamtalet spelas in och tillgängliggörs via Stockholms universitets Youtube-kanal.

Talare

Sofia Roberg, doktorand i litteraturvetenskap, forskar om ekokritik i litteraturen och apokalypsen som trop. Sofia undervisar också inom kursen Ekokritiska perspektiv – människa, natur, litteratur.

David Fagerlind, doktorand vid Stockholm Resilience Center och arbetar med frågor kring Antropocen. David forskar om cirkulär ekonomi och är även kursansvarig för Världens Eko som är en introduktionskurs i hållbar utveckling.

Moderator: Anna-Maria Hällgren, forskare inom konstvetenskap som forskar om konstens och naturresursernas gemensamma historia och om hur en konstvetenskap i Antropocen kan bedrivas.

Studievägledare: Emma Lennström, litteraturvetenskap

Moa Hallqvist, teatervetenskap

Elisabet Weingartner, biologi