Studenter på resa i Europa – en fördjupning i arbetsrättens utmaningar
Den 25–28 mars 2025 deltog fyra juriststudenter från Stockholms universitet i ett internationellt seminarium i Strasbourg, Frankrike, arrangerat av European Working Group on Labour Law (EWLL).

Hur fungerar diskrimineringsskyddet för personer med funktionsnedsättning i arbetslivet – och hur skiljer det sig åt mellan europeiska länder? Det var temat för årets studentseminarium inom European Working Group on Labour Law (EWLL), som hölls i Strasbourg den 25–28 mars 2025. För första gången deltog Stockholms universitet, representerat av fyra juriststudenter och två lärare från Juridicum.
Seminariet samlade deltagare från sex universitet: Strasbourg, Poznań, Frankfurt (Oder), Leicester, Utrecht och Stockholm. Från Juridicum deltog professor Petra Herzfeld Olsson och professor Laura Carlson, tillsammans med studenterna Olle Andersson Gunnarsson, Esra Ates, Märta Lundberg och Helena Sandahl.
– Juridiska institutionen vid Stockholms universitet inbjöds att medverka vid EWLL redan 2023 men det var först vid 2025 års seminarium som vi kunde delta tack vare ett generöst bidrag från Stiftelsen Hans Thornstedts minnesfond, berättar professor Petra Herzfeld Olsson och fortsätter;
– Den svenska medverkan överträffade förväntningarna! Våra studenter var mycket engagerade och både bidrog och lärde sig mycket om utländsk rätt och komparativ metod, samt av utmaningarna med att samarbeta med studenter från andra rättstraditioner och kulturer.
Startar med ett komparativt förarbete
Seminariet i Strasbourg föregås av ett omfattande förarbete. Studentgrupperna vid respektive universitet utarbetar en rapport baserad på ett frågeformulär framtaget av de medverkande lärarna inom valt ämne. Rapporten skrivs under årets första månader och föregås av handledningstillfällen samt ett digitalt seminarium med fokus på metodfrågor och jämförande rätt.
– Förutom det roliga och häftiga i att få prata om skillnader och likheter i det valda ämnet för EWLL, så var det också otroligt lärorikt att få lära sig om hur olika arbetsrättsliga system är uppbyggda i Europa för att kunna närma sig ämnet på rimligt sätt, säger Olle Andersson Gunnarsson.
– Att delta i seminariet var mycket givande på många sätt, dels att lära sig mycket om rättsområdet, att få handledning i skrivandet, att presentera och diskutera på engelska och att arbeta komparativt. Utöver det har vi haft väldigt roligt, blivit väl omhändertagna och fått uppleva Strasbourg, tillägger Märta Lundberg.

Fördjupade analyser i mixade grupper
Under seminarieveckan i Strasbourg presenterade varje studentgrupp sina nationella rapporter, varefter deltagarna delades in i tvärnationella grupper för fördjupad diskussion. Arbetet syftade till att identifiera likheter och skillnader i rättstillämpning och regelverk, och därigenom utveckla en mer nyanserad förståelse för rättsområdets komplexitet.
– Vi delades in i smågrupper med studenter från samtliga medverkande länder och fick därigenom möjlighet att jämföra de nationella systemen och regelverken på en mer detaljerad nivå. Det fördjupade i sin tur det komparativa inslaget kring specifika arbetsrättsliga frågeställningar som aktualiserades inom ramen för det bredare temat (equal treatment of persons with disabilities in employment), berättar studenten Esra Ates.
Seminariet innehöll även gemensamma föreläsningar, panelsamtal och diskussioner ledda av lärare och forskare från de deltagande lärosätena. För deltagarna innebar det inte bara en möjlighet att tillägna sig ny kunskap, utan också att få återkoppling från seniora akademiker med expertis inom arbetsrättens olika områden. Lärarna fungerade också som bollplank under seminariedagarna.

Att ta del av reflektioner och frågor från framstående professorer vid de deltagande universiteten var oerhört lärorikt och givande.
Esra
Reflektioner kring den svenska modellen
Att få diskutera svenska rättsregler i en internationell kontext innebar för många deltagare nya insikter om den svenska arbetsrättens uppbyggnad, styrkor och utmaningar.
– Inte bara fick jag en större uppskattning för hur den svenska arbetsrättsliga modellen är uppbyggd när jag behövde förklara den, men även en större förståelse för brister i den svenska modellen då andra länder närmar sig arbetsrättsliga problem med helt andra lösningar, konstaterar Olle Andersson Gunnarsson.
Seminariet är även ett tillfälle för studenter att utveckla sin kommunikativa och akademiska förmåga i en mångspråkig och mångvetenskaplig miljö.
– Seminariet i Strasbourg var en helt fantastisk erfarenhet! Det gav mig inte bara fördjupad kunskap om frågan om likabehandling av personer med funktionsnedsättning i arbetslivet utifrån ett svenskt perspektiv, utan också nya insikter om hur denna fråga hanteras i andra länder, säger Esra.
En fördjupande och berikande erfarenhet
Deltagandet i EWLL-seminariet utgör ett konkret exempel på hur internationellt samarbete kan bidra till att uppfylla juristprogrammets utbildningsmål. Genom att studenterna ges möjlighet att reflektera över och jämföra olika rättstraditioner utvecklar de en djupare förståelse för den svenska rättsordningens särdrag och dess roll i ett europeiskt sammanhang.
Sammantaget upplevde studenterna från Stockholm seminariet i Strasbourg både akademiskt stimulerande och personligt utvecklande. Genom möjligheten att fördjupa sig i ett specifikt arbetsrättsligt ämne, arbeta komparativt och delta i tvärvetenskapliga diskussioner i en internationell miljö, erbjöds de alla en lärorik och minnesvärd erfarenhet. Efter seminariet erhöll de också ett intyg över sin medverkan.
– Att få grotta ner sig i ett specifikt arbetsrättsligt ämne med nära handledning, och sedermera få presentera slutgiltiga rapporten högtidligt vid ett internationellt seminarium i ett annat land är något av det roligaste jag fått göra under hela juristprogrammet, säger Olle.
Om European Working Group on Labour Law (EWLL)
EWLL är ett nätverk som bildades 2007 av lärare och forskare från europeiska universitet, med syfte att främja samarbete och kunskapsutbyte inom arbetsrättens område.
Förutom att bedriva komperativa forskningsprojekt arrangerar nätverket årliga seminarier där studenter ges möjlighet att delta i komparativa studier och möten med internationella forskare. Nästa seminarium äger rum i Poznan den 25-28 mars 2026 på temat: Violence and Harassment at Work.
Läs mer om EWLL på dess hemsida:
ewll.eu
Senast uppdaterad: 7 maj 2025
Sidansvarig: Juridiska institutionen