Kandidatprogram i Mångfaldsstudier
Kandidatprogram i mångfaldsstudier är utbildningen för dig som vill arbeta med frågor som rör alla människors rätt att vara olika och allas lika värde. Vänligen observera att denna version av programmet hade sin sista antagning höstterminen 2021. För att söka till programmet i sin nuvarande form, använd programkod HKM2K.
Programmet behandlar mångfald i en bred bemärkelse, där mångfald kan avse människors tänkta och upplevda likheter och olikheter utifrån varierande kombinationer av kön, sexualitet, etnicitet, religion, funktionshinder och ålder. Du får en mångvetenskaplig grundutbildning med specifik kompetens för att arbeta med utredning, policy, hr-frågor inom företag, myndigheter och organisationer.
Kandidatprogram i mångfaldsstudier handlar om att omsätta mångfaldsforskningens kunskaper och insikter i kunnande och praktiker och göra dem användbara i mångfaldens vardag och i yrkesliv.
Programmet riktar sig till dig som är intresserad av mångfald och rättvisefrågor och som vill skaffa dig en bred kompetens att arbeta aktivt och konkret med mångfaldsfrågor. Det är även en mångvetenskaplig grundutbildning som ger specifik kompetens att arbeta med utredningar, policy- och hr-frågor inom näringsliv, myndigheter, organisationer och andra sammanhang.
-
Programöversikt
Programmet inleds med två terminer där mångfaldsfrågor studeras historiskt och ur ett samtidsperspektiv. Delkurserna tar bland annat upp mångfaldens många former, hur man praktiskt arbetar med dessa frågor, mångfald ur ett juridiskt perspektiv samt hur olika myndigheter arbetar. Därefter läses ett huvudämne under tre terminer. Du kan välja mellan etnologi, genusvetenskap, historia, sociologi eller pedagogik. Avslutningsterminen innehåller bland annat 15 hp praktik.
Programmet ger en filosofie kandidatexamen i det valda huvudämnet och därmed behörighet att studera på masternivå.
År 1
Termin 1
Mångfaldsstudier I (ETG610), 30 hp
Introduktion i mångfaldsstudier, 7,5 hp
Särbehandling, tolerans, makt och historisk förändring, 7,5 hp
Villkorad närvaro i policy och praktik, 7,5 hp
Mångfaldens representationer, 7,5 hpTermin 2
Mångfaldsstudier II (ETG620), 15 hp
Mångfald och politik, 7,5 hp
Mångfald och juridik, 7,5 hpNormkritisk pedagogik (GV5008), 15 hp
År 2
Termin 3
Huvudämne
Välj mellan:Etnologi I (ETG100), 30 hp
Genusvetenskap (GV1000), 30 hp
Historia (HI1011), 30 hp
Pedagogik (PEG100), 30 hp
Sociologi (SOA100), 30 hpTermin 4
Huvudämne
Kurs II inom det valda huvudämnet. En av följande:
Etnologi II (ETG210), 30 hp
Genusvetenskap II (GV2001), 30 hp
Historia II (HI2001), 30 hp
Pedagogik II (PEG220), 30 hp - direktantagning via Institutionen för pedagogik och didaktik
Sociologi II (SOA200), 30 hpÅr 3
Termin 5
Huvudämne
Kurs III/kandidatkursen inom det valda huvudämnet.
Etnologi - kandidatkurs (ETG301), 30 hp
Genusvetenskap - kandidatkurs (GV3002), 30 hp
Historia - kandidatkurs (HI4000), 30 hp
Pedagogik III (PEG320), 30 hp - direktantagning via Institutionen för pedagogik och didaktik
Sociologi III (SOA300), 30 hpTermin 6
Mångfaldsstudier III (ETG632), 30 hp
Kvantitativ metod i praktik och teori, 7,5 hp
Att arbeta med mångfald, 7,5 hp
Praktik, 15 hp -
Så ansöker du
Denna version av programmet hade sin sista antagning höstterminen 2021. För att söka till programmet i sin nuvarande form (programkod HKM2K), vänligen följ denna länk:
-
Mer information
Kandidatprogram i mångfaldsstudier
Det treåriga kandidatprogrammet i mångfaldsstudier riktar sig till dig som är intresserad av mångfald och rättvisefrågor och som vill skaffa dig en bred kompetens för att arbeta konkret inom området.
Varför ett program om mångfald?
Social och kulturell mångfald är utmärkande för många samhällen och har så varit i århundraden. Möjligheter och problem med mångfald aktualiseras idag såväl i samhället i stort som i organisationer, myndigheter och företag. Med andra ord finns det inom en rad samhällssektorer behov av personer med specialkompetens på mångfaldsområdet.
Mångfald i teori och praktik
Målet med programmet är att omsätta mångfaldsforskningens insikter i kunnande och praktiker användbara i mångfaldens vardag och yrkesliv. Du kommer därför att få möta lärare som är aktiva forskare och föreläsare som arbetar konkret med mångfaldsfrågor inom näringsliv, myndigheter och organisationer.
Möjlighet att studera vidare
En filosofie kandidatexamen gör dig behörig att läsa vidare på avancerad nivå till en masterexamen och därifrån söka plats på forskarutbildning.
Arbetsmarknad
Programmet ger en mångvetenskaplig grundutbildning med kompetens för att arbeta med utvärderingar samt policy och hr-frågor inom näringsliv, myndigheter, organisationer och andra sammanhang.
-
Möt oss
Möt våra studenter
Läs intervjun med Charlie Lindell, alumn från Kandidatprogrammet i mångfaldsstudier.
-
Kontakt