Kandidatprogram i fysik - Studiegång ämneslärarutbildning
Vill du bli lärare i fysik och matematik? Då kandidatprogrammet i fysik med studiegång ämneslärare för dig. Detta program är för dig som vill förstå naturen från dess minsta beståndsdelar till universums största strukturer. Vår forskningsnära utbildning lägger grunden för en bred arbetsmarknad som bland annat ämneslärare.
Studiegång ämneslärare för kandidatprogrammet i fysik är till för dig som vill bli ämneslärare i fysik och matematik. Efter kandidatexamen är du ämnesbehörig att undervisa på högstadiet i fysik och matematik samt fysik på gymnasiet. För att bli färdig lärare behöver du lägga till kompleterande pedagogsik utbildning, KPU, som är tre terminer om du väljer att läsa det på SU. Vill du utöka din behörighet i matemtik för att även undervisa på gymnasiet behöver du läsa till 30 hp matematik, vilket motsvarar en termin.
-
Programöversikt
Kandidatprogrammet är på 180 högskolepoäng, motsvarade tre års heltidsstudier, och leder fram till en kandidatexamen (Bachelor of Science). Inom de obligatoriska delarna av programmets två första år varvas kurser i fysik med kurser i matematik, vars innehåll är en förutsättning för framgångsrika studier i fysik och yrkesverksamhet som ämneslärare i fysik och matematik. Inför tredje året väljer du studieinriktning antingen mot fysik eller mot ämneslärarutbildning i fysik och matematik. I båda fördjupas kunskaperna inom framför allt den moderna fysiken genom kurser i atom-, molekyl- och subatomär fysik samt kondenserad materia. Under den sista terminen ges tillfälle till ytterligare fördjupning och breddning av fysikkunskaperna eller fysikdidaktik. Du kommer under utbildningens första två år samläsa med studenter som läser kandidatprogrammen i astronomi eller meteorologi, oceanografi och klimatfysik samt studenter från sjukhusfysikerprogrammet.
Översiktsschema - Kandidatprogram i fysik (31 Kb)
År 1
Klassisk fysik, 30 hp, FK3014
Matematik I, 30 hp, MM2001År 2
Programmering, numeriska metoder och statistik för fysiker, 15 hp, FK4026
Matematik II - Analys, del A, 7,5 hp, MM5010
Matematik II - Analys, del B, 7,5 hp, MM5011
Matematik II - Linjär algebra, 7,5 hp, MM5012
Elektromagnetism och vågor, 7,5 hp, FK5019
Experimentell fysik, 7,5 hp, FK5021
Kvantmekanik, 7,5 hp, FK5020År 3
Atom- och molekylfysik, 7,5 hp, FK5023
Kärn- och partikelfysik, astrofysik och kosmologi, 7,5 hp, FK5024
Statistisk mekanik och kondenserad materia, 7,5 hp, FK5025
Projekt inom experimentell modern fysik, 7,5 hp, FK5026
Väder, energi, klimat och samhälle, 7,5 hp, MO5000
Valfri kurs i fysik eller fysikdidaktik, 7,5 hp
Fysik, självständigt arbete, 15 hp, FK6002Självständigt arbete
Under programmets sista termin utför du ett examensarbete (Fysik, självständigt arbete, 15 hp, FK6002). Detta ger dig möjligheten att gå på djupet inom ett specialiserat område inom fysiken och därmed få din första erfarenhet av att genomföra ett forskningsprojekt. Arbete utförs oftast inom en av Fysikums forskningsavdelningar, men det går också att utföra sitt examensarbete externt på en annan institution eller i ett företag.
-
Så ansöker du
Ansökan görs via antagning.se.
Behörighet
Utöver grundläggande behörighet krävs lägst godkänt i Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4 (områdesbehörighet A9).
Vill fräscha upp eller fördjupa dina matematikkunskaper inför universitetsstudier?
-
Kontakt
Studierektor för Fysikums utbildningar på grund- och avancerad nivå
Fredrik Hellberg - epost: studierektor@fysik.su.se
Studievägledare på Fysikum:
studievagledare@fysik.su.se