Forskningsämne Skolors styrning, organisering, utveckling och ledarskap
Vad som sker i våra skolor berör många och engagerar nästan alla. Vi har ett särskilt intresse för hur skolor leds, hur de organiseras och styrs men också hur de utvecklas i takt med samhällets förändringar. Vi tar oss an dessa teman med samtida och utbildningshistoriska perspektiv och med fokus på vad som förenar och skiljer olika skolor åt.
Frågar du människor i Sverige hör skolan till de absolut viktigaste samhällsfrågorna. Detta märks i debatter om skolkriser, skolföretagens vinster, ordning och reda, lärarbrist, likvärdighet samt svårigheter med att förverkliga rätten till utbildning till alla barn, elever och vuxna som har rätt till den.
Skolors styrning, ledarskap, organisering och utveckling är fenomen i ständig rörelse som förändras i takt med de krav som samhället ställer. De tillskrivs också allt större betydelse i forskning, politik och allmän debatt och påverkas av såväl globalt inflytande, nationell reglering som lokala förutsättningar. Hur de kommer till uttryck i praktiken varierar mellan skolor i olika skolformer.
Våra forskare undersöker temat ur olika perspektiv. Vissa lägger tonvikten vid studier av policy och reformer, andra har ett mer praktiknära forskningsintresse. Många intresserar sig för vad styrning, organisering och ledarskap ytterst betyder för barns och elevers lärande och utveckling.
Relaterat forskningsämne
Pedagogik
På denna sida
Forskare
Niclas Rönnström
Universitetslektor

Pia Skott
Universitetslektor

Marianne Döös
Professor emerita

Eva Amundsdotter
Universitetslektor/Utbildningschef Rektorsprogrammet

Jonas Gustafsson
Universitetslektor

Martin Rogberg
Projektkoordinator/PhD
Johanna Ringarp
Universitetslektor

Stefan Lund
Professor

Henric Stenmark
Universitetslektor

Annica Källebo
Doktorand

Joakim Landahl
Professor
Shu-Nu Chang Rundgren
Professor

Forskargrupper
Nyheter
Kalender
Verksamhet kopplad till ämnet
Forskningen bedrivs vid institutionen för pedagogik och didaktik.
Institutionen för pedagogik och didaktik