Arbetsmiljöproblem förklarar varför lågutbildade slutar jobba i förtid
Arbetsmiljön spelar en viktig roll när det gäller att förklara varför människor med lägre utbildning löper en större risk att sluta jobba före 65 års ålder, jämfört med de som har en högre utbildning. Det visar en ny studie från forskare vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet.


– Om vi ska minska den här ojämlikheten och förlänga arbetslivet för de människor som slutar i förtid idag behöver kontrollen i arbetet öka och den fysiska belastningen minska, säger Emma Carlsson, doktorand vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet.
Det är sedan tidigare känt att skillnader i utbildningsnivå har betydelse för om människor lämnar arbetsmarknaden innan pensionsåldern eller inte. Det finns en högre risk att människor med lägre utbildning slutar arbeta före 65 års ålder, jämfört med de med högre utbildning.
För att kunna öka andelen människor som är kvar i arbetslivet fram till pensionsålder behöver arbetsmiljön förbättras.
I den nya studien från Stockholms universitet och Karolinska Institutet har forskarna studerat arbetsvillkorens inverkan på sambandet mellan utbildningsnivå och tidigt utträde från arbetsmarknaden. Forskarna har studerat alla svenska män födda 1951–1953 som gjorde sin värnplikt i sena tonåren. Dessa män följdes från 55 till 64 års ålder med avseende på tidigt utträde från arbetsmarknaden i form av förtidspension, långtidssjukskrivning, långtidsarbetslöshet, eller förtida ålderspension.
Hur man strukturerar sitt arbete själv har betydelse
I studien konstaterar forskarna att arbetsmiljön, mätt som kontroll i arbetet, samt fysisk arbetsbelastning, spelar en viktig roll för att förklara de här skillnaderna i utbildningsnivå vi ser när det gäller tidigt utträde från arbetsmarknaden. Kontroll i arbetet kan handla om att man bestämmer själv när man ska ta en paus och hur man ska strukturera sitt arbete. Exempel på fysisk belastning kan vara repetitivt arbete och fysiskt krävande arbete, såsom tunga lyft.
– För att kunna öka andelen människor som är kvar i arbetslivet fram till pensionsålder behöver arbetsmiljön förbättras. Det är särskilt viktigt att förbättra arbetsmiljön för de med lägre utbildningsnivåer för att inte riskera att ojämlikheten ökar när pensionsåldern höjs, säger Emma Carlsson.
Håkan Soold
Fakta
Studien Mediating effect of working conditions on the association between education and early labour market exit: a cohort study of Swedish men publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Occupational & Environmental Medicine. Den ingår i forskningsprojektet Socioekonomisk position, arbete och hälsa i ett livsloppsperspektiv – longitudinella studier av män på den svenska arbetsmarknaden, finansierat av Vetenskapsrådet.
Utöver Emma Carlsson deltog följande forskare i arbetet med studien: Tomas Hemmingsson, Melody Almroth, Emelie Thern, Daniel Falkstedt och Katarina Kjellberg, samtliga forskare vid Karolinska Institutet.
Senast uppdaterad: 19 december 2024
Sidansvarig: Institutionen för folkhälsovetenskap