Samarbeten
Institutionen för folkhälsovetenskap bildades 2018, genom en fusion av två starka forskningscentra, CHESS och SoRAD. Institutionens olika forskningsområden innefattar ett aktivt samarbete med det omgivande samhället på många olika sätt.
CHESS (Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa) grundades år 2000 som ett samarbete mellan Stockholms universitet och Karolinska Institutet. CHESS har en tydlig tvärvetenskaplig prägel, där sociologer, psykologer och folkhälsovetare samlas för att arbeta tillsammans kring frågor rörande ojämlikhet i hälsa. Det finns ett både vetenskapligt och samhälleligt behov av att kraftsamla kring just detta forskningsområde.
SoRAD (Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning) bildades 1999 som ett tvärvetenskapligt forskningscentrum för nationellt och internationellt samarbete, med uppgift att stimulera nätverksbyggande och kunskapsutbyte mellan olika forskningsdiscipliner samt att initiera och bedriva socialvetenskaplig forskning inom områden som alkohol, droger, tobak och spel. Utbyte sker med en rad olika aktörer i form av nätverk, konferenser, seminarier och projekt, bland annat driver SoRAD de egna nätverken Sonad och GARN. Frågor om alkohol, droger, tobak och spel, har under lång tid varit aktuella och viktiga frågor inte bara för forskare utan också för politiker, tjänstemän, experter på olika områden och inte minst för den breda allmänheten. Detta innebär att samverkansarbetet är en central uppgift.

Forskningsnätverk
Forskare vid institutionen har ett väl utvecklat samarbete med andra forskare i olika nätverk, såsom Socialvetenskapligt nätverk inom alkohol- och drogforskning (Sonad), Gambling Research Network (GARN) och Nordic Gambling Research Network – Gambling in Context (GAMIC).
Socialvetenskapligt nätverk inom alkohol- och drogforskning (Sonad)
Gambling Research Network (GARN)
Nordic Gambling Research Network – Gambling in Context (GAMIC)
Så här samverkar vi med samhället
Forskare vid institutionen samarbetar med olika myndigheter i specifika projekt, både på kortare och längre sikt. Vidare deltar institutionens forskare som ledamöter, experter och sakkunniga i olika styrelser, råd, kommittéer och arbetsgrupper. Vissa forskare delar också sin arbetstid med andra arbetsplatser, såsom olika myndigheter och utredningsinstitut eller andra universitet/högskolor – inom Sverige eller internationellt. Vi är måna om att tillgängliggöra den forskning som utförs, genom open access, för olika former av publikationer, som vetenskapliga artiklar, undervisningsmaterial och även för böcker.

Tidigare student - gå med i vårt alumnnätverk
Om du har läst vid läst Stockholms universitet är du välkommen att gå med i vårt alumnnätverk för att hålla kontakten med universitetet och tidigare kursare.
Om du har frågor, kontakta alumn@su.se
För arbetsgivare
Är du intresserad av att anställa våra studenter eller att erbjuda en praktikplats eller ett samarbete genom uppsats eller ett examensarbete? Då kan du nå våra studenter genom att annonsera på Stockholms universitets karriärportal MyCareer.
Alla våra studenter har fri tillgång till portalen genom sitt universitetskonto. Om du vill ha mer information om våra utbildningar, kontakta vår studievägledare.
Senast uppdaterad: 15 januari 2025
Sidansvarig: Institutionen för folkhälsovetenskap