Studera hos oss
Vi bedriver samhällsvetenskaplig forskning och utbildning kring folkhälsa i en dynamisk och internationellt framstående forskningsmiljö. Här får lära dig hur åtgärder kan utformas för att förebygga sjukdom och främja hälsa, inte bara för befolkningen överlag utan även för särskilt utsatta samhällsgrupper.
Studerar du hos oss får du forskningsbaserade kunskaper som gör dig rustad för arbetslivet – eller för en karriär som forskare.
Följande utbildningar kan du läsa hos oss:
Kandidatprogram i folkhälsovetenskap (180 hp)
Masterprogram i folkhälsovetenskap: Samhälleliga och individuella perspektiv (120 hp)
Dessutom ger vi fristående kurser på grundnivå och på avancerad nivå samt sommarkurser.
Mer information om våra kurser och program hittar du på vår sida Våra utbildningar.
Möt våra studenter

Mathias Högberg läser sista terminen på kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap. Höstterminen 24 och en bit in på vårterminen var han i Salzburg som utbytesstudent.
”Mitt studentutbyte i Salzburg var en fantastisk upplevelse”

Robin Sandberg läser sista terminen på masterprogrammet i folkhälsovetenskap. Innan han började plugga jobbade Robin Sandberg med motion och träning inom kriminalvården. Det gjorde att han fick upp ögonen för folkhälsofrågor.
Robin blev intresserad av hälsa när han jobbade inom kriminalvården

Angela Kouzom läser tredje året på kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap läsåret 24–25. Hon är också en av våra studentambassadörer. På bilden här representerar hon Institutionen för folkhälsovetenskap på SACO-mässan i Kista.
Det brittiska klassamhället fick Angela att välja folkhälsovetenskap

Wilma Nääf läste först kandidatprogrammet i statsvetenskap i Karlstad. Men när hon var med och tillverkade skyddsdräkter till vården under COVID19-pandemin fick hon upp ögonen för folkhälsovetenskap. Nu läser hon kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet.
Pandemin fick Wilma att bli intresserad av folkhälsovetenskap

Marc Miller kom till Sverige och Stockholm från USA för åtta år sedan med en kandidatexamen i psykologi i bagaget. Nu läser han sista året på masterprogrammet i folkhälsovetenskap.
From psychology in the US to public health in Sweden

Sofia Lindblom jobbade som projektledare för ett släktforskningsföretag, i ett laboratorium och som flygvärdinna och var sedan föräldraledig i tre och ett halvt år innan hon började plugga. Nu läser hon kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap.
Sofia vill se ett mer hälsoförebyggande samhälle
Möt våra alumner

Lea Stark läste masterprogrammet i folkhälsovetenskap och jobbar som sjuksköterska samt är forskare vid Karolinska Institutet. Hon var en av finalisterna vid Forskar Grand Prix, Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare, i november 2024.
SU-alumnen Lea Stark tävlade i finalen i Forskar Grand Prix

Madeleine Björnsdotter Orfanidou läste vårt masterprogram i folkhälsovetenskap och tog examen våren 2024. Direkt efter examen fick hon jobb som folkhälsostrateg i Botkyrka kommun.
Madeleine fick jobb som folkhälsostrateg direkt efter examen

Mikaela Sörman gick kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet. Därefter tog hon sin master på forskningscentret CHESS vid Stockholms universitet. Idag jobbar hon som investment manager på Karolinska Development.
Mikaela är investment manager på Karolinska Developmen

Kelly Kamani kom till Stockholm från Kamerun och läste masterprogrammet i folkhälsovetenskap. Idag är hon biträdande chef för Swedish Organization for Global Health. I artikeln här berättar hon varför hon kom till Sverige för att läsa folkhälsovetenskap.
Helping people gives me back a sense of fulfillment
Ai Kuno hade aldrig kunnat föreställa sig att hon skulle hamna i apoteksbranschen efter att ha studerat folkhälsa. Hon visste inte ens att det var ett alternativ, men det hade hon kanske gjort om hon hade pratat mer med studenter och alumner under studietiden, säger hon. Ai Kuno läste masterprogrammet i folkhälsovetenskap.
“Networking is about finding out what possibilities are out there”

Kanwal Humayoon läste masterprogrammet i folkhälsovetenskap. För att öka sina chanser att få jobb efter examen deltog hon i universitetets mentorskapsprogram.
”Mentorskapsprogrammet överträffade mina förväntningar”
Möt våra lärare

Är du nyfiken på varför vissa människor är friskare och lever längre så ger utbildningen möjlighet att arbeta med hälsofrågor.
Peter Larm, lektor och forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap. Hans forskning handlar främst om alkohol samt psykisk ohälsa bland barn och unga.
”Folkhälsovetenskap är viktigt för att ta reda på hur samhället påverkar vår hälsa”
Public Health Science addresses issues of critical societal relevance. Concerns related to poverty, inequality or climate change are some of the intersecting areas covered in our field.
Sol Juárez, universitetslektor och koordinator för masterprogrammet i folkhälsovetenskap: samhälleliga och individuella perspektiv. Hennes forskning kretsar kring ojämlikhet i hälsa, med särskilt fokus på migrantbefolkningen, och om socialpolitikens effekt på hälsan.
“It is invaluable to see first-hand the power of education to transform the world”
Vill du veta mer om våra utbildningsprogram?
I videorna här nedan får du ytterligare information kring våra utbildningsprogram, Masterprogram i folkhälsovetenskap: samhälleliga och individuella perspektiv, 120 hp samt Kandidatprogram i folkhälsovetenskap, 180 hp.
Arbetsmarknad och karriär
Folkhälsovetenskap är ett ämne för dig som vill ha en samhällsvetenskaplig utbildning för att kunna arbeta med exempelvis analys, utredning och åtgärder inom kommuner och landsting, strategiskt arbete inom statliga myndigheter och i privat sektor, hälso- och sjukvårdsfrågor och internationellt biståndsarbete.
Som folkhälsovetare kan du till exempel arbeta inom kommuner och landsting, myndigheter och organisationer, både i Sverige och internationellt. Våra utbildningar erbjuder även en god förberedelse för en karriär inom forskning.
Campusbesök för skolklasser
Är du studievägledare eller lärare och tycker att det skulle vara roligt att besöka oss tillsammans med dina elever?
Vi erbjuder ett besök på Campus Albano och en inspirationsföreläsning i folkhälsovetenskap, både på vårterminen (maj) och på höstterminen (december). Du kan då få träffa vår studievägledare, och få vara med på en föreläsning som hålls inom ramen för vårt kandidatprogram.
Låter detta intressant? Kontakta vår studievägledare för mer information och bokning, via epost till studievagledare.publichealth@su.se.
Hitta till oss
Institutionen för folkhälsovetenskap ligger på Albanovägen 12, vid Campus Albano.
Vägbeskrivning
Kontakt
Har du frågor om utbildning, kurser eller studier vid Institutionen för folkhälsovetenskap? Välkommen att kontakta oss via e-post eller telefon!
Studievägledning
Studievägledaren kan hjälpa till med studieplanering, frågor kring studieuppehåll, tillgodoräknande och studieintyg. Du är också välkommen att boka tid för vägledande samtal, om allt som rör din studiesituation. Om du stöter på problem under studietiden kan det vara bra att veta att studievägledaren arbetar under tystnadsplikt.

Studievägledning för utbildning på alla nivåer
Kontaktperson för studenter med behov av särskilt pedagogiskt stöd
- Mottagningstider
Mottagning efter överenskommelse
Senast uppdaterad: 17 mars 2025
Sidansvarig: Institutionen för folkhälsovetenskap