Rekordgammal is från Antarktis kan lösa klimatmysterier

I Antarktis har ett internationellt forskarteam, efter flera säsongers isborrning, nu lyckats nå 2800 meter ner genom isen till berggrunden och fått upp världens äldsta is 1,2 miljoner år i en sammanhängande iskärna. Isen är på väg till Europa för analyser och förhoppningen är att man ska kunna få svar på olösta klimatmysterier.

Den fjärde säsongen för EU-projektet "Beyond EPICA - Oldest Ice" har nått en historisk milstolpe för klimatforskningen. Ett internationellt team av forskare har framgångsrikt borrat upp en 2 800 meter lång iskärna och nått berggrunden under Antarktis istäcke. Dessa isprover förväntas avslöja, för första gången, kritiska detaljer om jordens klimat och atmosfärshistoria så långt tillbaka som 1,2 miljoner år, och förmodligen ännu längre tillbaka. Forskare från Stockholms universitet och Lunds universitet deltar i projektet som syftar till att lösa ett av klimatvetenskapens mest komplexa mysterier.

Borrplatsen Little Dome C i Antarktis Foto: Domesi©PNRA/IPEV

På den avlägsna platsen Little Dome C i Antarktis har forskare från tio europeiska nationer just uppnått en historisk milstolpe för klimatforskningen. EU-projektet Beyond EPICA - Oldest Ice avslutade denna avgörande borrsäsong på djupet 2 800 meter – där Antarktis istäcke möter berggrunden.

Detta är ett historiskt ögonblick för klimat- och miljöforskningen, säger Carlo Barbante, professor vid Ca' Foscari-universitetet i Venedig, och koordinator för Beyond EPICA. Den utvunna isen utgör ett aldrig tidigare skådat arkiv av jordens klimathistoria, kontinuerlig information om atmosfäriska temperaturer och orörda prover av gammal luft med växthusgaser, som sträcker sig över 1,2 miljoner år och förmodligen längre.

En del av den 2800 meter långa iskärnan som borrats upp ur isen i Antarktis. En bit av klimatpusslet forskarna hoppas lägga för att besvara olösta klimatgåtor. Foto: Scoto@PNRA/IPEV

- Detta är den längsta kontinuerliga registreringen från en iskärna av vårt tidigare klimat, och den kan avslöja kopplingen mellan kolcykeln och temperaturen på vår planet. Denna prestation möjliggjordes genom det extraordinära samarbetet mellan olika europeiska forskningsinstitutioner och det hängivna arbetet av forskare och logistiskpersonal i fält under de senaste tio åren, säger Carlo Barbante.

Rätt borrplats hittades tack vare radioeko och modellering

Preliminära analyser gjorda i fält indikerar att de översta 2 480 metrarna innehåller en klimatprofil som går tillbaka 1,2 miljoner år i en högupplöst tidsserie där upp till 13 000 år av nederbörd är komprimerade till en meter is. Rätt plats att borra på identifierades med hjälp av banbrytande radioekosondering och modellering av isflödet i inlandsisen. Imponerande nog hittades tidsserien som går från 0,8 till 1,2 miljoner år sedan, exakt där den förutspåddes att vara, i djupintervallet mellan 2426 och 2490 meter.

Vi analyserar fortfarande isprover från den förra EPICA iskärnan som borrades upp för 20 år sedan och som sträcker sig 0,8 miljoner år tillbaka och vi publicerade just nya resultat, säger Margareta Hansson, professor vid Stockholms universitet.

Margareta Hansson under fältarbete med iskärnor i Antarktis. Foto: Shin Sugiyama.

- Nu vet vi att vi kommer att kunna avsevärt förlänga de tidsserierna med unika data från den nya iskärnan genom de stora analyskampanjer som väntar under de kommande åren, berättar Margareta Hansson. Iskärnan från Beyond EPICA-projektet kommer att erbjuda oöverträffade möjligheter att undersöka övergången i mitten av Pleistocen, en anmärkningsvärd period för mellan 0,9 och 1,2 miljoner år sedan när glacialcyklerna saktade ner från 41 000-års till 100 000-årsintervaller. Orsakerna bakom denna förändring är fortfarande ett av klimatvetenskapens bestående mysterier, och som detta projekt syftar till att reda ut.

Extrem miljö 3200 meter över havet och -35°C i medel på sommaren

Teamen i fält har åstadkommit en imponerande prestation med totalt mer än 200 dagars framgångsrik borrning och bearbetning av iskärnorna under fyra fältsäsonger i den hårda miljön i centrala Antarktis på en höjd av 3 200 meter över havet och med en genomsnittlig sommartemperatur på -35°C.

Iskärnor i väntan på att analyser ska avslöja klimatmysterier. Foto: Westhoff©PNRA/IPEV

Isen är just nu på väg till Europa för analyser

De värdefulla iskärnorna transporteras till Europa ombord på isbrytare och att upprätthålla kylkedjan på -50°C är en betydande utmaning för projektets logistik. Så snart dessa iskärnor är i Europa kommer projektet att fokusera på att analysera isproverna. De nedersta 210 metrarna av iskärnan är gammal is som är kraftigt deformerad, möjligen omblandad eller återfrusen och av okänt ursprung. Avancerad analys kan hjälpa till att testa tidigare teorier om återfrusen is under inlandsisen och därmed avslöja östra Antarktis glaciationshistoria. I de mest basala sektionerna av iskärnan kan även äldre pre-kvartär is förekomma. Datering av det underliggande bottenmaterialet kommer att göras för att förstå när denna region i Antarktis var isfri för sista gången. Stora forskarfrågor är på väg att få svar!

Läs mer:
EU-projektet Beyond EPICA - Oldest Ice 

Kontakt:
Margareta Hansson 
E-post: margareta.hansson@natgeo.su.se
Tel: 070-317 24 13