Axel Holmgren har utsetts till expert i utredning om lagföring av unga
Regeringen har förordnat Axel Holmgren, jur.dr. i straffrätt, att ingå som expert i den utredning som har i uppdrag att överväga och föreslå ändringar av den straffrättsliga särbehandlingen av unga lagöverträdare. Syftet med utredningen är att vända brottsutvecklingen i samhället genom att barn och unga ska mötas av tidiga insatser och reaktioner.
Enligt polisens statistik pekades totalt 1 200 minderåriga ut som nätverkskriminella av polisen 2021 – och sedan dess har situationen eskalerat. Till de vanliga grova brott som utförs av gängkriminella hör bland annat skjutvapenvåld. Foto: Jbruiz78/Mostphotos
"Samhällets reaktion mot unga som begår brott har kommit alldeles för sent under alldeles för lång tid. Det är ett svek mot brottsoffren, men också mot de barn och unga som hade kunnat räddas från en brottslig bana. Nu ser vi till att samhällets reaktion på ungas brottslighet sker tidigare och tydligare än idag och att straffen står i proportion till brottens allvar", sa justitieminister Gunnar Strömmer i juli då regeringen presenterade den utredning som ska överväga och föreslå skärpta regler för unga som begår brott. Som särskild utredare utsågs Gunnel Linberg, ordförande för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.
För att vara behjälpliga i utredningen har två sakkunniga och nio experter tillsatts på förordnande. En av dessa är Axel Holmgren, jur.dr. i straffrätt vid Stockholms universitet.
Särskilt intresse för brottspåföljd
Axel Holmgren disputerade vid Stockholms universitet i september 2021 på avhandlingen "Straffvärde – som rättslig konstruktion men skrev redan 2018 en artikel i Svensk Juristtidning om den så kallade ungdomsreduktionen, som sedan en tid tillbaka har varit en omdiskuterad form av straffrabatt. Hans forskning har också därefter varit huvudsakligen inriktad på påföljdsbestämning – det vill säga de regler som tillämpas när man mäter ut straff och väljer påföljd för brott.
Förordnandet som expert i utredningen "Skärpta regler för unga lagöverträdare" (dir. 2023:112) gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna inom utredningen är slutförda. Uppdraget ska redovisas senast den 10 januari 2025.
Om Statens offentliga utredningar
Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Till utredningen kan experter och/eller sakkunniga förordnas för att bistå med expertis på området.
De statliga utredningarna är en del av den svenska lagstiftningsprocessen. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.
Senast uppdaterad: 19 september 2023
Sidansvarig: Juridiska institutionen