Claes Lernestedt har utsetts till expert i utredning om kontaktförbud
Regeringen har förordnat Claes Lernestedt, professor i straffrätt, att ingå som expert i den utredning som har i uppdrag att se över kontaktförbudslagstiftningen. Syftet med översynen är att säkerställa skyddet för kvinnor och barn som är utsatta för våld och andra kränkningar i nära relationer.

"Vidare bör regeringen tillsätta en utredning med uppdrag att göra en översyn av lagen om kontaktförbud. Utredningen ska överväga och lämna förslag på hur kontaktförbud ska kunna meddelas vid fler situationer än i dag.", skrev Justitieutskottet i sitt betänkande på Regeringens proposition 2020/21:217 om skärpta straff för våld och andra kränkningar i nära relationer. Som särskild utredare i Utredningen om en översyn av kontaktförbudslagstiftningen utsågs Lars Wallinder, hovrättsråd tillika vice ordförande i Svea hovrätt.
För att vara behjälpliga i utredningen har en sakkunnig och sju experter tillsatts på förordnande. En av dessa är Claes Lernestedt, professor i straffrätt vid Stockholms universitet.
Värnar om likabehandling och rättvisa

Claes Lernestedt utsågs till professor 2011 och har lång erfarenhet av att forska och undervisa i straffrätt. Till hans forskningsintressen kan nämnas bland annat frågor om rättfärdigande och ursäktande omständigheter, sexualbrott, fridskränkningsbrott och övergripande frågor om likhet, likabehandling, rättvisa m.m. inom straffrätt och andra rättsområden. Han har vid flera tillfällen blivit utsedd till expert i olika statliga utredningar om brott och straff. För närvarande har han ett pågående forskningsprojekt som handlar om bland annat nöd och nödvärn.
Förordnandet som expert i "Utredningen om en översyn av kontaktförbudslagstiftningen" (Ju 2022:14) gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna inom utredningen är slutförda. Uppdraget ska redovisas senast den 7:e augusti 2023.
Om Statens offentliga utredningar
Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Till utredningen kan experter och/eller sakkunniga förordnas för att bistå med expertis på området.
De statliga utredningarna är en del av den svenska lagstiftningsprocessen. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.
Senast uppdaterad: 31 oktober 2022
Sidansvarig: Juridicum