Per Ahlin - Ny docent

Juridiska institutionen gratulerar Per Ahlin som den 24:e april 2024 utnämndes till docent i folkrätt. Vi har ställt några frågor för att få veta mer om hans forskning.

Per Ahlin. Foto: Edward Yelde

Hallå där...

Per, när doktorerade du och vad handlade din avhandling om?

Jag disputerade 1993 på en avhandling om folkrättens roll i svensk säkerhetspolitik. Det är en analys av den svenska säkerhetspolitiken ur ett juridiskt perspektiv. Studien täcker tiden fram till 1992 så ett betydande fokus ligger på neutralitetspolitiken.

Vad har du forskat kring de senaste åren?

Efter disputationen lämnade jag Juridicum och arbetade som journalist på Dagens Nyheter i över 20 år. Huvuddelen av den tiden var jag utrikesredaktör på ledarredaktionen. När jag återkom till SU fortsatte jag min analys av folkrätten i svensk säkerhetspolitik – denna gång undersökte jag tiden 1993-2017, något som resulterade i boken Efter Neutralitetspolitiken. Sammanlagt har jag således studerat ungefär 100 år av svensk säkerhetspolitik ur ett folkrättsligt perspektiv.

Därefter har jag bland annat varit del i forskningsprojektet Har folkrätten någon påverkan? FN:s säkerhetsråd och staters beteende, lett av professor Mark Klamberg och finansierat av Vetenskapsrådet. I övrigt har jag i min forskning i ökande grad intresserat mig för skärningspunkten mellan folkrätt och statsrätt, två rättsområden där det politiska inslaget är starkt. Dessutom har jag skrivit läroböcker med den här inriktningen, var nu gränsen mellan läroböcker och forskningsalster går.

Vad är det som gör att du har fått upp ögonen för just detta ämne?

Det är just det politiska inslaget som intresserar mig. Eller, för att uttrycka det annorlunda, juridikens roll i samhället eller kanske samhällets roll i juridiken. Läroboksförfattandet bygger bland annat på ambitionen att få upp studenternas intresse och förståelse för det här samspelet.

Vad gör du vid juridiska institutionen då du inte forskar?

Jag är pedagogisk studierektor för de utbildningar vi ger här på Juridicum, det vill säga juristprogrammet, kompletteringsutbildningen för utländska studenter, magisterprogrammen och fristående kurser. Det gör att jag har ganska stor nedsättning i min undervisningsskyldighet, men jag undervisar och/eller handleder i statsrätt och folkrätt. Dessutom har jag en specialkurs om mänskliga rättigheter tillsammans med professor Karin Åhman.

Läs mer om Per Ahlin

Vad innebär titeln docent?

Docent är en akademisk titel som markerar en högre vetenskaplig kompetens än enbart doktorsexamen. I Sverige motsvaras titeln av ungefär fyra års heltidsforskning efter avlagd doktorsexamen samt att forskaren genom olika publikationer och dylikt har visat att den avsevärt har breddat och fördjupat sin forskning i jämförelse med doktorsavhandlingen. 

Docent är inte ett yrke utan vid statliga lärosäten blir man antagen som som "oavlönad docent". Anställningsformen är vanligen universitetslektor.