Webbinarium i Zoom

Om Zoom.

Abstact

Inom runologisk forskning har fokus av tradition legat på inskrifternas språkliga tolkning men på senare tid har också andra viktiga aspekter av de efterlämnade texterna uppmärksammats. På seminariet presenterar jag min avhandling vars tre studier är en fortsättning i denna riktning. Jag har valt att utforska visuella textkonventioner i det tidigvikingatida runmaterialet (till vilket jag räknar inskrifter daterade mellan cirka 700 och 950/970). Närmare bestämt har jag undersökt vilka visuella signaler om läsordning som förekommer i texterna.

Det teoretiska ramverket är socialsemiotiskt och en viktig utgångspunkt är delar av Kress och van Leeuwens (Reading Images, 2006) modell för bildens grammatik. Studierna rymmer dels en undersökning av tendenser i hela det tidigvikingatida materialet, dels en fallstudie av Rökstenens visuella textstruktur. I det sistnämnda fallet undersöks om det går att identifiera inte bara monosekventiella läsordningar där en enda väg erbjuds läsaren från start till slut, utan även multisekventiella ordningar där flera alternativa vägar kan samexistera.