Maria Lim Falk
Maria Lim Falk. Foto: Linnea Bengtsson

Försvarets tolkskola förebilden när elever lär sig svenska

När projektledarna Maria Lim Falk och Tomas Riad tar emot i Svenska Akademiens lokaler i Börshuset i Stockholm är de tydliga med att det är en stor utmaning att utbilda nyanlända ungdomar till att på två år uppnå den akademiska språkkompetens som krävs för att lyckas med högstadiet och gymnasieskolan.

I första hand behövs en genomtänkt organisation och en systematisk planering av undervisningen. Utöver detta finns det flera andra aspekter gällande elevernas språkutveckling för att utbildningen ska bli framgångsrik och Tomas Riad betonar särskilt tre av dem.

1. Den första är ett rikt ordförråd.
  2. Den andra är uttalet.
  3. Den tredje är skönlitteratur.

Läs hela artikeln (av Ingvar Lagerlöf) på Pedagogiska magasinets webbplats (öppnas i nytt fönster):

Tomas Riad. Foto: Paulin Strömberg

Svenska på nolltid

Folkrätten är en internationell lagstiftning som ska hjälpa stater att komma överens, inleder läraren Christina Thulin sin genomgång av en text om FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

I klassrummet på Nacka gymnasium har de 16 eleverna samma text framme på sina bärbara datorer. Christina Thulin läser tydligt och stannar till ibland för att förklara ett ord eller begrepp.

Svenska på nolltid