Hur pratar vi med barn om känslor och relationer? Ny forskning visar vägen!
Projektet om sexualitet, samtycke och relationer i skolans tidiga år är nu avslutat. Deltagande skolor har tillsammans med forskare arbetat fram undervisningsexempel som ska fungera som stöd och inspiration för lärare i stort – ett material som dessutom redan börjat användas i lärarutbildningen.

Hur kan undervisning inom sexualitet, samtycke och relationer utformas för yngre elever? Det har varit kärnan i ett nyligen avslutat forskningsprojekt som letts av Sara Planting-Bergloo, Auli Arvola Orlander och Charlotta Billing. Tillsammans med lärare, biträdande rektor, elever och fritidsledare från två skolor inom samma rektorsområde har de undersökt hur kunskapsområdet kan introduceras på ett sätt som passar yngre elever. Det är en målgrupp där tidigare forskning saknats. Projektet har även utforskat hur kunskapsområdet kan integreras i flera av skolans ämnen och utgöra en del av det systematiska kvalitetsarbetet.
”Det var inte helt lätt att hitta skolor som ville delta i projektet", konstaterar Sara, Auli och Charlotta. "Trots att det finns ett behov av åldersanpassad undervisning inom kunskapsområdet, har vi märkt att sexualitet och yngre barn fortfarande är ett mycket laddat ämne. För att arbetet ska bli så givande som möjligt är ett av kraven för att få ULF-finansierade medel att forskningsprojekten genomförs i nära samverkan med lärare och skolpersonal.”
”Därför blev vi extra glada när vi till slut fick napp i en skola som redan hade påbörjat ett utvecklingsarbete med fokus på normer och värden. I samband med att läroplanen reviderades sommaren 2022, ville skolan också gå vidare med att utveckla kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer.”
Samskapande process från början till slut
”Genomförandet av studien har konkret inneburit att vi deltagit i och planerat undervisning för elever i årskurs 1 till 5 i nära samarbete med lärarna”, fortsätter Sara, Auli och Charlotta. ”Under projektets gång har vi också haft kontinuerliga forskningscirklar tillsammans med en normgrupp bestående av skolans alla personalkategorier – det vill säga lärare, biträdande rektor, kurator och fritidsledare.”
”Arbetet har handlat om att diskutera, planera, pröva och utvärdera olika framkomliga vägar för hur undervisningen kan utformas. Vi har utgått från olika teman inom kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer, och arbetat utifrån frågan: Hur kan vi prata om detta med yngre barn? Målet har varit att göra undervisningen förståelig och åldersanpassad, så att barnen får ta del av det som läroplanen föreskriver.”
”I vårt arbete har vi strävat efter att skapa en balanserad undervisning med utgångspunkt i ett främjande perspektiv – där fokus har legat på att bygga en grund för trygghet, gränser och förståelse hos barnen. Under processens gång har vi ställt oss flera centrala frågor: Vad upplever lärarna som mest utmanande? Hur kan vi undvika att risker och negativa perspektiv tar över? Och hur kan undervisningen bli skolövergripande?”
Både väntade och oväntade insikter
”En tydlig insikt med vår studie är att undervisning i sexualitet, samtycke och relationer behöver anpassas på ett helt annat sätt för yngre elever än för äldre elever. Det finns en annan sorts spänning i ämnet när yngre barn är målgruppen. Antagligen hänger det ihop med missuppfattningen om att sexualundervisning mest handlar om sex. Men så är det inte. Det handlar om känslor, vänskap, kärlek, relationer, pubertet och om att förstå och ifrågasätta normer – till exempel vad som uppfattas som ’killigt’ eller ’tjejigt’. Barn är jättenyfikna på de här frågorna, och genom att möta dem på deras nivå hjälper vi dem att förstå sin kropp och sina känslor, sätta ord på tankar, bygga trygga relationer, respektera gränser och stå upp för olikheter.”
”Det finns också många starka viljor bland både skolpersonal och anhöriga att skydda barnen, och då främst med tanke på deras rättigheter, integritet och skydd mot sexuella övergrepp. Men ibland kan viljan att skydda ta över. Även om det är viktigt att vara medveten om riskerna, behöver vi hitta en bättre balans. Undervisningen bör i första hand syfta till att stärka barnen, minska deras oro och tydligare spegla läroplanens mål om att främja jämställdhet, trygghet och barns rättigheter. Om vi lägger alltför stort fokus på skydd, finns risken att vi istället skrämmer barnen och skapar onödig oro.”
”Vi har också kunnat konstatera att många lärare anser att de redan arbetar aktivt med relationsbyggande tillsammans med de yngre barnen. De använder olika material och tar upp frågor som dyker upp naturligt i vardagen och i det sociala samspelet. Vårt syfte har dock varit att ta detta arbete ett steg längre – att utveckla ett genomarbetat och sammanhållet undervisningsinnehåll som täcker hela det kunskapsområde som läroplanen lyfter fram. Vi har arbetat för att synliggöra sexualundervisningen som ett ämnesinnehåll i flera skolämnen.”
”Tillsammans har vi lärt oss jättemycket om vad det egentligen innebär att undervisa om sexualitet, samtycke och relationer för yngre elever. Allas erfarenheter – och inte minst elevernas feedback och reaktioner – har varit ovärderliga för den kunskap vi byggt upp.”
Resultatet – undervisningsexempel redo att användas
”Ett konkret resultat av projektet är att det nu finns en mängd undervisningsexempel i sexualitet, samtycke och relationer, anpassat för elever från förskoleklass till mellanstadiet. Den deltagande skolpersonalen har arbetat fram undervisning som de anser passar den elevgrupp och ålder de möter. Undervisningen är visserligen situationsbunden, men andra skolor kan säkert ta del av och anpassa den efter sin egen verksamhet, förklarar Sara, Auli och Charlotta.”
”Undervisningsexemplen fungerar både som inspiration och som en praktisk grund för att bygga upp ett långsiktigt och skolövergripande arbete inom kunskapsområdet. Vi har dessutom börjat använda dem i lärarutbildningen – framför allt inom Grundlärarprogrammen för F–3 och 4–6. Det ger blivande lärare konkreta verktyg och didaktisk vägledning för att undervisa yngre elever i detta ibland känsliga, men mycket spännande och viktiga kunskapsområde.”
Vill du veta mer – hör av dig till
- Auli Arvola Orlander, e-post: auli.arvola.orlander@su.se
- Sara Planting-Begloo, e-post: sara.planting-bergloo@su.se
- Charlotta Billig, e-post: charlotta.billing@su.se
Senast uppdaterad: 28 april 2025
Sidansvarig: Institutionen för ämnesdidaktik