Inspirerande och lärorik erfarenhet med VFU i Qatar

Hösten 2024 åkte två studenter vid Institutionen för ämnesdidaktik ända till Qatar för att göra sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU). Att praktisera läraryrket i ett land med en helt annan kulturell kontext än i Sverige innebär flera utmaningar, men med öppenhet och en vilja att lära sig kommer man långt.

Porträtt av ULV-studenten Rehab.
ULV-studenten Rehab. Foto: Privat.

Rehab studerar för att bli språklärare i ämnet arabiska. Hon deltar i Utlandsutbildade lärares vidareutbildning vid Stockholms universitet (ULV) och kommer på grund av sitt språkval mestadels att arbeta i modersmålsundervisningen. Hon ville uppleva hur de undervisar arabiska i ett arabisktalande land och valde därför att göra en del av sin sista VFU i en inhemsk skola i Qatar.

Jag ville få en djupare förståelse för hur undervisning bedrivs i ett annat kulturellt sammanhang.

Rehab, ULV-student

Al-Andalus-gymnasiet för flickor är en skola som fokuserar på högkvalitativ utbildning för arabisktalande elever. Rehab fick där undervisa i ämnet arabiska som modersmål, där hon arbetade med att utveckla elevernas språkfärdigheter och stärka deras självkänsla kopplad till språket. Här berättar hon om sin tid i Qatar:

"Mitt mål med utlandsvistelsen var att få en djupare förståelse för hur undervisning i arabiska bedrivs i ett annat kulturellt sammanhang. Jag ville även utveckla min egen förmåga som lärare, särskilt när det gäller att skapa en trygg lärmiljö och anpassa min undervisning efter elevernas behov.

När jag kom till Al-Andalus möttes jag av en positiv och välorganiserad miljö, men också av en utmaning i att lära känna eleverna och förstå deras individuella förutsättningar på väldigt kort tid. Många av dem bar på höga förväntningar och en stark vilja att lyckas, vilket inspirerade mig att anpassa mina metoder för att stötta dem på bästa sätt."

Interiörbild från Al-Andalus-skolan.
Al-Andalus-skolan i Qatar är stor och rymmer totalt över 2500 elever från förskola till gymnasiet. Foto: Privat.

"I början fokuserade jag mest på att observera och förstå skolans pedagogiska metoder och lärarnas dagliga arbete. Men efter hand deltog jag mer aktivt i verksamheten och under sista veckan fick jag ta ett större ansvar för undervisningen. Jag höll lektioner där jag hjälpte eleverna att förbereda sig inför universitetet, både praktiskt och genom att prata om vikten av att förstå sin identitet och hitta vad som passar dem bäst. Min handledare och skolchefen var närvarande vid några tillfällen och gav positiv feedback på mitt arbete. Jag uppskattade verkligen skolans trevliga atmosfär och stödet från både elever och kollegor.

Tiden i Qatar var en lärorik erfarenhet. Jag har utvecklat mitt ledarskap och min pedagogiska förmåga och jag kände att jag bidrog till elevernas lärande och trivsel. Jag känner en stor tacksamhet för lärdomarna jag fått med mig därifrån."

Rehabs råd för att lyckas med en praktik utomlands

För att lyckas bra med din praktik i utlandet är det viktigt att du är väl förberedd, särskilt om du inte känner någon på plats. Du behöver planera noggrant och ställa frågor till ditt universitet om varje liten detalj innan du reser. Att ha en tydlig plan och att vara modig är avgörande, eftersom det alltid kan dyka upp oväntade utmaningar. Ett flexibelt sinne hjälper verkligen när du möter hinder.

Det är också viktigt att ha en stabil ekonomisk grund för att klara sig, särskilt i ett land som Qatar. För mig var det lättare eftersom jag har familj och vänner där, men annars kan det vara en stor utmaning. Kulturella skillnader och olika synsätt på undervisning kan vara svårt att navigera i. Men genom att vara öppen, anpassningsbar och nyfiken kan du lära dig mycket och få en fantastisk upplevelse.

Jag rekommenderar dock inte att du åker iväg för en kort praktik. Jag var i Qatar i fyra veckor och det var definitivt för lite. Du behöver minst fem till tio dagar för att anpassa dig och komma igång och när du väl börjar känna dig bekväm och motiverad är tiden nästan slut, vilket kan kännas konstigt och frustrerande. Det bästa är att satsa på minst tre månader, med en välplanerad strategi innan du åker. Då blir upplevelsen både mer givande och mer framgångsrik.

Fler tips till dig som vill göra VFU i utlandet

Även Noor, som ska bli grundlärare i årskurs 4-6, har varit på VFU i Qatar. Där undervisade hon på engelska i en internationell skola. Här delar hon med sig av sina bästa tips för en lyckad VFU i utlandet – råden riktar sig särskilt till dig som funderar på att praktisera i en helt annan kulturell kontext än den vi har i Sverige:

Kolla i förväg upp skolor som du är intresserad av

Läs på deras webbplatser om hur skolan arbetar med styrdokument, deras värdegrund och även generell information. Även skolor som ingår i IB-program kan skilja sig åt där.

Ta i god tid reda på inresebestämmelser för det land som du ska åka till

Behöver du ansöka om visum? Hur länge får du stanna i landet? Det kan vara stor skillnad mellan olika länder, särskilt utanför EU, så det är viktigt att du har koll och planerar i god tid. Läs även på webbsidor som Sweden abroad samt det aktuella landets regeringswebb - eller ta kontakt med ambassaden om det behövs.

Läs på kring de länder du är intresserad av att åka till

Det är viktigt att du är medveten om kulturella och religiösa olikheter samt normer och lagar innan du åker till ett land. Med öppenhet och vilja att lära sig kommer man långt och det kan underlätta för dig själv att undvika problem under tiden du är i landet.

Ta vara på möjligheten att vara nyfiken och våga ställa frågor

Testa dig fram för att lära dig. Det kan vara bra att reflektera över vad du vill få ut av din VFU innan du åker iväg.

Vill du också göra praktik utomlands?

Är du nyfiken på hur det är att undervisa i ett annat land? Som lärarstudent har du flera möjligheter att göra praktik utomlands under studietiden. Här kan du läsa mer om det:

Praktik utomlands – en unik chans att utvecklas som lärare

På denna sida

mainArticlePageLayout

Bild på sidan - Utbildning
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "amnesdidaktik.lokala.kat",
      "name": "Lokala kategorier Ämnesdidaktik",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}