På sin VFU utomlands lärde sig Sarah att våga

Höstterminen 2022 fick Sarah Björk Griffith möjligheten att göra sin VFU II på Svenska Skolan i Teneriffa i Spanien. Det var en otrolig upplevelse, som hon aldrig kommer att glömma. Läs och låt dig inspireras av hennes reseberättelse!

Sarah vid vulkanen Teide
Sarah Björk Griffith vid vulkanen Teide, som är Kanarieöarnas högsta bergstopp och kan nås via olika vandringsleder. Foto: Privat

Svenska Skolan i Teneriffa är en liten skola i Los Cristianos, som ligger i Kanarieöarna. Fördelen med en liten skola är att alla känner varandra och det känns verkligen som en familj. Redan vid min andra vecka kände jag alla elever som gick i min klass, alla lärare och även många elever som inte gick i min klass, eftersom vi hade morgonsamlingar tillsammans och åt lunch på stranden varje fredag. Det var också en mycket välkomnande stämning vilket gjorde att jag kände mig lugn, trots att jag var i ett främmande land.

Svensk och spansk kultur blandas

Svenska Skolan i Teneriffa följer den svenska läroplanen men blandar samtidigt svensk och spansk kultur, exempelvis serveras spansk mat och eleverna firar spanska högtider. Eleverna har även spanskalektioner några gånger i veckan och jag fick faktiskt vara med och lära mig lite spanska med eleverna.

Sarah Björk Griffith undervisar i en klass på Svenska Skolan i Teneriffa
På Svenska Skolan i Teneriffa kände Sarah sig trygg och vågade testa olika saker i undervisningen. Foto: Privat

Jag ansvarade för en blandad klass som bestod av 14 elever, vilket innebar att jag hade några tvåor, treor och även fyror. Det var utmanande, men ändå lite kul, att ständigt behöva anpassa alla lektionerna så att alla kunde ta del av dem. Det gladde mig mycket att se hur eleverna hjälpte varandra och hur naturligt det var. Det var också intressant att se hur det kunde finnas olika kunskapsnivåer i klassrummet utan att det blev en tävling.

Okej att göra lite fel

Jag lärde mig så otroligt mycket, mest av allt lärde jag mig nog att våga. Jag kunde testa många olika saker eftersom det var en liten klass och jag kände mig trygg. Visserligen fungerade inte allt som jag hade tänkt, men jag insåg att det är okej att göra lite fel eller att behöva ändra lektionen. Nu känner jag mycket mer självsäker som lärare.

Överlag så var det en otrolig upplevelse att göra verksamhetsförlagd utbildning utomlands. En upplevelse som jag aldrig kommer att glömma, tack vare Svenska Skolan i Teneriffa och Stockholms universitet.

Sarah Björk Griffith, som gjorde sin andra VFU på Svenska Skolan i Teneriffa.

På denna sida