Kandidatprogram i datorspelsutveckling, 180 hp

Om utbildningen

Datorspelsutveckling är ett mycket expansivt område där tekniska ämnesområden möter design. På programmet får du kunskaper om bild- och ljudhantering i spel, 3D-rendering och modellering, berättande, programmering, systemutveckling, spelanalys och projektledning. Du får även insikter i de sociala fenomen som uppstår kring datorspel och datorspelande.

Utbildningen är för dig som vill jobba med datorspelspelutveckling men även med applikationsutveckling, interaktionsdesign eller simuleringar. Under utbildningen utformar du egna spelidéer, utvecklar spel och testar dem i större och mindre projektarbeten. Du får även kunskap i till exempel systemutveckling och dokumentering. Varje år avslutas med en projektkurs där du tillämpar dina kunskaper. Sista året avslutas med ett omfattande examens- och projektarbete. Du har även möjlighet till praktik. Din framtida utmaning kan bli att utveckla datorspel i underhållningssyfte, till konst- och reklamindustrin, för vård- och hälsa eller i utbildnings- och lärandesyfte.

Årskurs 1

Första året ger dig en bred grund inom datorspelsutveckling där programmering, systemutveckling, bild- och ljudkunskaper introduceras för att avsluta året med ett projektarbete. Du lär dig bygga koncept och får grundläggande kunskaper inom projekthantering för datorspelsutveckling.

Årskurs 2

Andra året ger dig kunskaper inom vetenskaplig metodik, speldesign och realtidsrendering i 3D-miljöer. Du kan även välja att fördjupa dig inom 3D-modellering eller programmering. Året avslutas med ett större projekt och vidare kunskaper inom projektledning. Efter avslutat andra år kan du analysera, specificera och anpassa användning och utveckling av datorspel.

Årskurs 3

Tredje året ger tid för specialisering inom ditt önskade fält. Du väljer själv ämne att förkovra dig i och genomdriver ett omfattande examens- och projektarbete. Du har även möjlighet att göra praktik.

Karriär efter avslutad examen

Efter utbildningen kan du exempelvis arbeta som datorspelsutvecklare, datorspelsdesigner, applikationsutvecklare, systemutvecklare, interaktionsdesigner eller som projektledare. Du kan också välja att studera vidare till en masterexamen.

Om ämnet: Data- och systemvetenskap

Data och systemvetenskap

Vill du vara med där framtidens informationsteknik (IT) utvecklas och lära dig den senaste tekniken inom datorer och mobiltelefoner? Är du också intresserad av hur människor effektivt kan använda ny teknik är data och systemvetenskap något för dig.

Data och systemvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som täcker alla områden där datorer och informationsteknik används av människor, företag och organisationer. Datavetenskap är den tekniska delen av ämnet som ger kunskap om datorer, programmering, datakommunikation, databaser och business intelligence. Systemvetenskap handlar om samspelet mellan IT, människor och organisationer. Det omfattar även modeller och verktyg för att analysera och utforma system samt kunskap om projektledning.

Du behöver inte kunna programmera eller ha tekniska förkunskaper om datorer när du börjar studera hos oss, det lär du dig under utbildningen. Oavsett vilken bakgrund du har från gymnasiet, till exempel inom samhällsvetenskap, ekonomi eller naturvetenskap, har vi en IT-utbildning som passar dig.

ARBETSMARKNAD Arbetsområdena inom IT är många. Några exempel är datasäkerhet, systemutveckling, programmering, webbdesign, multimedia och datorspelskonstruktion. Bra och effektiva IT-lösningar är en viktig framgångsfaktor hos både företag och organisationer. IT-kunskap behövs därmed inom alla branscher där datorsystem används, underhålls och utvecklas. Framtidsutsikterna inom IT-området är mycket goda.

EXAMEN su.se/examen

Om intresseområdet: Data och IT

Vill du utveckla framtidens informationsteknik (IT) och lära dig det senaste inom datorer och mobiltelefoner? Inom intresseområdet Data och IT är programmering en viktig del, men det handlar om mycket mer än så. Detta är ett tvärvetenskapligt intresseområde som även rör samspelet mellan människor, datorer och organisationer.

Inom Data och IT finns stora möjligheter att hitta ett yrke som passar dig, oavsett om du vill utveckla och designa spel eller stora affärssystem, om du brinner för att programmera eller drömmer om att skapa den perfekta interaktionen mellan dator och människa.

Utbildningsansvarig institution

Institutionen för data- och systemvetenskap