Högre sem. NS. R. Andersson: Vad är meningen? Om tolkningsnivåer o litterär teknik i Birgittas [...]
Seminarium
Datum:onsdag 19 mars 2025
Tid:13.01 – 14.30
Plats:Sal D365
Högre seminariet i nordiska språk. Vad är meningen? Om tolkningsnivåer och litterär teknik i Birgittas majestätiska pulpetrevelation VIII:48. Roger Andersson, Institutionen för svenska och flerspråkighet.
I mitt mångåriga arbete med en kritisk utgåva av den fornsvenska texten av Birgittas uppenbarelser håller jag för närvarande på med Bok 8. I min presentation kommer jag att tala specifikt om VIII:48, en revelation som jag i rubriken kallar för majestätisk. Detta på grund av att den handlar om kungar men också för att det är den i särklass längsta av Birgittas texter (ca 10.000 ord).
Jag kommer helt kort att presentera projektet och sedan övergå direkt till VIII:48. Det är särskilt några saker jag vill uppmärksamma: 1) den medvetna och mycket genomarbetade kompositionen på både mikro- och makronivå 2) motiv hämtade från teknik och vetenskap som en viktig del av Birgittas litterära teknik 3) sinnesintryckens retoriska kraft.
Jag avslutar med några reflektioner om olika betydelsenivåer: sådant som förefaller vara det texten egentligen handlar om (fastän förmedlat via olika typer av bilder), kan i sin tur fungera som bilder på en annan nivå vilkas bakomliggande betydelse återstår att avtäcka. Jag talar lite skämtsamt om ”den semiotiska kollapsen” och anknyter helt kort till en nyplatonsk idétradition.
Projektet Heliga Birgittas texter på fornsvenska har som mål dels en modern kritisk utgåva av samtliga fornsvenska texter som tillskrivs eller kan föras tillbaka på Heliga Birgitta (1303–1373), både uppenbarelserna och andra mindre, relaterade texter, dels ett tillgängliggörande av texten i alla handskriftsvittnen.
Nordisk filologi och språkhistoria är en av de fasta forskargrupperna inom Svenska och nordiska språk. Här samlas forskare som från alla tänkbara utgångspunkter intresserar sig för äldre nordiskt språk och litteratur, företrädesvis från de runsvenska, fornsvenska, fornisländska och äldre nysvenska perioderna.