Artikel publicerad i Acta Mathematica
- Det är roligt att få en bekräftelse och ett erkännande på att man har bidragit med något signifikant och viktigt, säger Dan Petersens om publiceringen av artikeln ”Lie, associative and commutative quasi-isomorphism” i Acta Mathematica.
Dan Petersen har skrivit artikeln, som handlar om homologisk och homotopisk algebra, med Ricardo Campos, Daniel Robert-Nicoud och Felix Wierstra som medförfattare. Resultatet har konsekvenser i rationell homotopiteori, en gren av algebraisk topologi som studerats sedan 1970-talet.
- Vårt resultat är tämligen abstrakt, men har också en intressant konsekvens som kan förstås redan av en student på masternivå, säger Dan Petersen.
Om K och L är Lie-algebror över en kropp av karaktäristik noll, och deras universella enveloperande algebror UK och UL är isomorfa, måste K och L vara isomorfa? Vårt resultat implicerar att svaret är “ja” om K eller L är nilpotent. Det allmänna fallet är dock fortfarande ett olöst problem.
Vilken betydelse har det att få en artikel publicerad i Acta Mathematica?
- Publikationsprocessen är väldigt långsam inom matematik, och i detta fall tog det mer än fem år från att artikeln först offentliggjordes som preprint till att den kommit i tryck. För att publiceras i en tidskrift på så hög nivå måste många olika experter granska resultatet och vara överens om att det är ett signifikant genombrott. Så det är en honnör att få se den publicerad här, förklarar Dan Petersen.
Tidningen Acta Mathematica ges ut av Mittag-Leffler-institutet i Djursholm och hör till de fem mest prestigefulla tidskrifterna inom ren matematik. Dessa är, förutom Acta Mathematica och utan någon tydlig inbördes ordning, Annals of Mathematics, Journal of the American Mathematical Society, Inventiones Mathematicae och Publications mathématiques de l'IHÉS.
Senast uppdaterad: 22 november 2024
Sidansvarig: Matematiska institutionen