”Det går ganska fort och sen känns det helt normalt att du bor i Portugal”

Grete, som studerar på kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation (PAO), valde att åka till Portugal för att läsa en utbytestermin i huvudstaden Lissabon.

Utbytesuniversitet: ISCTE – Instituto Universitário de Lisboa.
Läste på utbytet: Diversity at Work, Psychology of Ageing, Psychopathology, Quantitative Research Methods och Leadership and Human Resources Management.

Varför ville du åka på utbyte till Lissabon?

Jag kände mig redo för en förändring och ville utmana mig själv. Jag har tidigare varit på utbyte och det är ett av mina bästa beslut i livet. Innan pandemin bokade jag en resa till Lissabon. Planen var att jag skulle åka själv för att jag ville börja resa själv igen, men i och med pandemin blev resan inställd och jag kom inte iväg. När möjligheten att studera där dök upp kändes det som rätt stad och därför valde jag Lissabon.

En bild på campus med en dator i förgrunden.
En utelunch på campus i november. Foto: Privat

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna?

Jag skulle säga att jag mest har utvecklats på ett personligt plan. Att känna att jag klarar av saker som jag tidigare var osäker på, exempelvis att studera på engelska, gav mig en otrolig självförtroende-boost. Att vara borta har även hjälpt mig förstå att känslan av att saker och ting är läskiga (som att åka till ett nytt land) ofta är läskigare i tanken än när man faktiskt gör det. Det går ganska fort och sen känns det helt normalt att du bor i Portugal.

Jag känner även att jag har blivit säkrare i min engelska, eftersom man hela tiden pratar engelska och får öva på det. Även känslan av att veta att de flesta inte har engelska som sitt modersmål bidrar med känslan att man ”sitter i samma båt”.  

Det blev en ögonöppnare för mig i hur jag lär mig bäst.

Det fanns kurser som var ”English friendly”, det vill säga att de undervisades på portugisiska men allt kursmaterial fanns på engelska. Jag hade en sådan kurs som på första lektionen visade sig inte vara ”English friendly”. Det gjorde det hela mer utmanande, men där fick jag och de tre andra utbytesstudenterna mycket stöttning från läraren vilket gjorde att vi klarade kursen.

Jag känner att jag har fått en bättre inblick i hur jag lär mig som bäst. Detta blev tydligt i min kurs på portugisiska. Jag utgår ofta från mitt minne av vad jag hört när jag pluggar till en tenta, vilket inte blev möjligt när undervisningen var på portugisiska. Det blev en ögonöppnare för mig i hur jag lär mig bäst. Jag har även fått prova på att ha flera kurser parallellt och hur utmanande jag tycker att det är att byta fokus mellan olika ämnen. 

Gretes tips till dig som funderar på att åka på utbyte till samma universitet:

  • Ta det lugnt – information kommer, även om det är sent. 
  • Bo i en delad lägenhet. De sociala ytorna blir genom en delad lägenhet väldigt tillgängliga. 
  • Ha pengar sparade till första tiden, alternativt planera för att använda mer Erasmuspengar i början av utbytet. I början var det väldigt mycket utgifter, exempelvis för att köpa basgrejer till köket, alla sociala aktiviteter, busskort med mera.
  • Våga göra resor och liknade redan i början. I början har du mest ledig tid och det är lättast att få ihop flera personers scheman. 
En bild på en bananväxt i förgrunden och ryggen av en tjej gåendes med en vattenflaska.
Grete gjorde en hike på Madeira under sin tid i Portugal. Foto: Privat
 

Psykologiska institutionen har ett Erasmusavtal med ISCTE – Instituto Universitário de Lisboa. Läs mer:

Instituto Universitário de Lisboa

Kursutbud för utbytesstudenter

På denna sida