”Sociologi är det perfekta ämnet för människor som är intresserade av andra människor”

Sanna Vanno tog en kandidatexamen i sociologi genom fristående kurser, och jobbar nu som projektledare inom sexualupplysning.

Sanna Vanno. Foto: Privat
Sanna Vanno. Foto: Privat

Vad gör du just nu? 

Just nu jobbar jag som projektledare för ett projekt som heter Mensmegafonen som drivs av MENSEN - forum för menstruation. Inom projektet tar vi fram metoder för lärare och andra vuxna att prata med barn i åldrarna 9-12 om mens och menshälsa. 

Hur kom du dit du är idag? 

Jag har varit intresserad av sexuella och reproduktiva rättigheter länge så mitt val av studier baserades på att jag ville kunna jobba med det. Planen var att jag skulle sätta ihop min egen kandidatexamen med psykologi som huvudämne. Men när jag började plugga och hade läst både sociologi 1 och psykologi 1 stod det väldigt klart för mig att det var en kandidat i sociologi jag skulle ta. 

Under tiden jag pluggade försökte jag rikta mina studier så mycket som möjligt mot sexuell och reproduktiv hälsa och jag skrev min C-uppsats om hur lärare upplever sex- och samlevnadsundervisningen på högstadiet. Jag hade också förtroendeuppdrag i både MENSENs och RFSU Stockholms styrelse vilket sedan ledde till att jag blev erbjuden tjänsten som projektledare för Mensmegafonen. 

Varför ska en läsa sociologi? 

Jag tycker sociologi är det perfekta ämnet för människor som är intresserade av andra människor. Sociologi är väldigt brett och har bidragit mycket till min förmåga att analysera och se fenomen ur olika perspektiv. Framför allt är jag glad över alla insikter jag fått kring social stratifiering och makt och hur det går att diskutera allt ur olika infallsvinklar. Dessutom tycker jag att sociologin har väldigt bra metodkurser som jag haft mycket användning av då jag läst kurser på andra institutioner. 

Vad har du för tips till våra nuvarande studenter? Och kommande!

Tack vare att sociologi är så brett är det möjligt att rikta det hur som. Känn efter vad du tycker är mest intressant och försök använda studierna till att utforska det mer! Och prova att plugga - du kommer aldrig veta hur det är innan du provat. Sociologi är en perfekt kurs att börja med.

På denna sida