Ny rapport belyser dansundervisning och danspedagogers arbete i kulturskolan
I den nyligen publicerade rapporten "Dans i kulturskola ur pedagogernas perspektiv" får ett hundratal danslärare beskriva hur de använder sig av sin kunskap och erfarenhet för att sprida dansglädje och dans för alla. Syftet med studien är att ge en bild av pedagogernas tankar om dansen som det näst största ämnet i svensk kulturskola.
I kulturskolornas dansundervisning är den kroppsliga upplevelsen viktig. Eleverna får möjlighet att vara i sin egen kropp och uttrycka sig genom den. Photo by Jurien Huggins on Unsplash.
Rapporten Dans i kulturskola ur pedagogernas perspektiv bygger på en enkätundersökning med 112 deltagande danslärare och danspedagoger som arbetar i kulturskola. De har anonymt svarat på en webbaserad enkät med 55 frågor om yrkesroll, mål med den egna undervisningen, samarbeten, behov och tankar om fortbildning. De har också reflekterat över dansens betydelse för deltagarna.
Vill erbjuda en trygg verksamhet
Danspedagogernas arbete kännetecknas av ambition, medvetenhet och eftertanke. Dansundervisningen sker i en anda av demokratisk fostran där eleverna får möjlighet att delta i processer och viktiga sammanhang som präglas av samarbete, inkludering, lyhördhet, samhörighet och tillit. Danspedagogerna vill erbjuda en skapande, trygg verksamhet, där dansen som konstform utforskas, upplevs och kan bidra till självkänsla, kroppskännedom och samhörighet. De lyfter fram vikten av den kroppsliga upplevelsen, möjligheten till att få vara i sin egen kropp och uttrycka sig genom den.
I rapporten uttrycker flera av danspedagogerna även en vilja att föra vidare dansglädje och olika kunskapsperspektiv om dans, exempelvis dansen som konstform, dansgenres historia och kulturella kontexter. De arbetar medvetet utifrån deltagarnas inflytande och delaktighet. Det innebär bland annat att elevernas åsikter och tankar samt eget skapande tas om hand och beaktas i dansundervisningen. Många danspedagoger arbetar också utifrån inkludering och kritiska perspektiv så som jämställdhet, genus, normkritik och antirasism.
Näst största ämnet i kulturskolan
Syftet med studien är att belysa och i viss mån kartlägga dansundervisning och danspedagogers arbete i kulturskolan. Resultatet är inte heltäckande, men vill ge en bild av pedagogers tankar om detta näst största ämne i svensk kulturskola.
Författarna Jennifer Angbah Tisell, Sofia Cedervall och Birgitta Sandström hoppas att studien ska fungera som ett gott underlag för både forskningsfält och praktik. Den lyfter fram den kunskap och erfarenhet som danslärare och danspedagoger besitter och använder sig av för att sprida det som de själva uttrycker som dansglädje och dans för alla!