Internationalisering ur en students perspektiv
Funderar du på att sätta en internationell prägel på dina studier? Internationaliseringsaktiviteterna vid Psykologiska institutionen utvecklas ständigt inom olika områden. Inte minst har antalet inkommande och utresande utbytesstudenter ökat stort de senaste åren. En av dem är Sophia, som tog examen från det internationella masterprogrammet i psykologi vid Psykologiska institutionen i början av 2024.
Från Tyskland till Nederländerna, USA, Sverige och Spanien och tillbaka igen. Sophias akademiska resa har minst sagt varit internationell. Hon har lämnat sitt hemland Tyskland för både sin kandidat- och masterexamen och hon har åkt på en utbytestermin – två gånger!
– Jag tog min kandidatexamen i Groningen, Nederländerna, och gjorde en utbytestermin i Arizona. Efter att ha tillbringat en tid i Tyskland under covid-19 kände jag en längtan efter att åka utomlands igen, vilket ledde mig till SU för min masterexamen och så småningom en termin utomlands i Spanien.
Även om jag tycker att begreppet internationalisering är svårt att greppa, eftersom det känns abstrakt och brett, har jag alltid tyckt om att knyta kontakter med människor från olika länder och kulturer.
Vad gör du idag?
– Jag bor för närvarande i München, min hemstad. Efter att ha avslutat masterprogrammet i internationell psykologi vid SU lämnade jag Stockholm, men fortsatte att samarbeta med Stressforskningsinstitutet för att göra om analysen av min avhandling med ytterligare data – ett projekt som jag fortfarande är involverad i eftersom datainsamlingen pågår. Jag planerar att publicera resultaten så snart som möjligt. Vid sidan av detta arbetar jag inom HR och planerar att fortsätta bygga upp min karriär inom det området samtidigt som jag behåller en koppling till den akademiska världen.
Har internationalisering alltid varit viktigt för dig?
– Kul fakta: Jag genomförde ett projekt om ”internationalisering” under mina studier och intervjuade människor för att utforska konceptet. Även om jag tycker att begreppet internationalisering är svårt att greppa, eftersom det känns abstrakt och brett, har jag alltid tyckt om att få kontakt med människor från olika länder och kulturer.
Vad inspirerade dig att välja den här internationella vägen?
– Jag valde medvetet att studera och arbeta i internationella miljöer eftersom de känns naturliga för mig och erbjuder många möjligheter att lära sig och att resa. Jag kommer också från en ganska internationell bakgrund och har bott i flera länder. Efter gymnasiet tyckte jag att det var ett perfekt tillfälle att fortsätta utforska världen.

Hur ser du tillbaka på din tid vid Stockholms universitet?
– Jag tycker att programmet kunde ha varit bättre organiserat och att vissa processer på SU inte var tillmötesgående för internationella studenter, men de människor jag träffade under programmet gjorde det värt det och jag hade ändå en mycket positiv upplevelse.
Har du några starka minnen från din tid i Sverige?
– Jag älskade att bo i Stockholm och staden i sig gav mig några av mina favoritminnen – många som är knutna till att bo på Lappis. Ett av mina favoritminnen är att fira midsommar med mina vänner, vilket jag varmt rekommenderar alla internationella studenter!
Senast uppdaterad: 27 januari 2025
Sidansvarig: Psykologiska institutionen