Studieuppehåll och studieavbrott
För att frånvaro från studierna ska räknas som studieuppehåll skall det ha anmälts av studenten till institutionen i förväg. Du måste också anmäla återkomst från ett studieuppehåll i förväg. Ett studieavbrott är ett definitivt avbrott av studierna. Läs mer om vad som gäller och vilka blanketter du behöver.
För att frånvaro från studierna ska räknas som studieuppehåll skall det ha anmälts av studenten till institutionen i förväg. Om institutionen beviljar studieuppehållet så är det knutet till bestämd tidpunkt då studenten skall fortsätta sina studier. Vid fortsatt frånvaro från studierna sker eventuell återkomst enbart i mån av plats. Ansökan om studieavbrott görs med blanketten ”Ansökan om avbrott på program” nedan.
Skäl till studieuppehåll
- Vård av barn, värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring eller studentfackliga uppdrag. Det kan också vara tidsbegränsad provanställning enligt 12 § lagen (2012:332) om vissa försvarsmaktsanställningar eller tjänstgöring i Försvarsmakten för den som är anställd som tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldat eller sjöman enligt denna lag.
- Studieuppehåll kan även beviljas vid synnerliga skäl gällande sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter.
Vid otillåten frånvaro, det vill säga frånvaro från studierna som inte ansökts och beviljats som studieuppehåll, samt frånvaro längre än beviljat studieuppehåll, kan din studiegång riskeras. Du kan då endast återgå till studierna i de fall som det finns ledig plats till studiernas alla delar.
Skälen för studieuppehåll är reglerade i Universitets- och högskolerådets författningssamling §3, §4 och §5.
Avslag på ansökan om studieuppehåll kan överklagas till Överklagarnämnden.
Återupptagande av studier
Inför att du ska komma tillbaka till studierna behöver du anmäla återkomst med blanketten "Anmälan om återupptagande av studier" nedan. Du använder samma blankett även vid ansökan om återkomst från otillåten frånvaro.
Studieavbrott
Ett studieavbrott är ett definitivt avbrott av studierna. Det innebär att du inte kommer att slutföra studierna på programmet och avsäger dig din utbildningsplats. Anmälan om studieavbrott görs med blanketten ”Anmälan om avbrott på program” nedan.
Blanketter
Fyll i blanketten och skicka den sedan med e-post till studieadmin@psychology.su.se.
Ansökan om studieuppehåll (SUPSY-55) (184 Kb)
(Word)
Anmälan om återupptagande av studier (SUPSY-58) (182 Kb)
(Word)
Ansökan om avbrott på program (SUPSY-59) (181 Kb)
(Word)
Kontakt
- Besöksadress
Albanovägen 12, plan 3, rum C4308.
- Mottagningstider
Studentexpeditionen är bemannad måndag kl. 12:00-12:30 för utlämning av rättad salstenta/papperstenta.
Öppet (obemannat) för att ta del av svarstentor via skärmarna måndag, onsdag, torsdag kl. 11:00–14:00.
- Avvikande mottagningstider
Under VT 2025 är expeditionen stängd följande dagar: 17/4, 21/4, 30/4, och 29/5. Sista öppna dagen med bemanning är 9 juni och sista obemannade dagen är 12 juni 2025.
Senast uppdaterad: 9 juni 2022
Sidansvarig: Psykologiska institutionen