Kandidatprogram i matematik och maskininlärning
Artificiell intelligens, big data, data mining och maskininlärning är begrepp som blir allt vanligare i samhällsdebatten. Om du vill lära dig implementera, förstå och utvärdera metoder inom dessa områden, så är kandidatprogrammet i matematik och maskininlärning något för dig.
Kandidatprogrammet i matematik och maskininlärning vänder sig till dig som vill lära dig att använda maskininlärningstekniker i praktiken och samtidigt få en djupare matematisk förståelse för dessa metoder.
På den här utbildningen blandas kurser i maskininlärning, programmering, matematik och matematisk statistik. Programmet förbereder dig för en flexibel men framtidssäker karriär inom området.
Programmet omfattar kurser i matematik, matematisk statistik och datalogi med fokus på maskininlärningsmetoder. Utbildningen omfattar tre års heltidsstudier och ger en bred bas i matematik, matematisk statistik och datalogi för att lösa problem inom maskininlärning.
Arbetsmarknad
Personer med utbildning inom matematik, matematisk statistik och datalogi jobbar med att lösa problem, analysera data och optimera processer, och med utveckling och programmering. Efterfrågan på personer med fördjupade matematikkunskaper är stor såväl i arbetslivet som i forskarvärlden. Se mer om arbetsmarknad under fliken Arbetsmarknad och karriär.
Saco om arbetsmarknaden för matematiker
Naturvetarna om arbetsmarknaden för matematiker, statistiker och IT-akademiker
-
Programöversikt
Programmet har ett obligatoriskt basblock som omfattar de fyra första terminerna, två kurser under termin fem samt en kurs under termin sex. Efter fyra terminer väljs studiegång mot matematik (leder till kandidatexamen i matematik), mot matematisk statistik (leder till kandidatexamen i matematisk statistik), eller mot datalogi (leder till kandidatexamen i datalogi).
År 1
Termin 1
Termin 2
DA2005 Programmeringsteknik
MM5012 Matematik II - Linjär algebra
DA4004 Introduktion till maskininlärning
MM5013 Matematik II - Algebra och kombinatorikÅr 2
Termin 3
MM5010 Matematik II - Analys, del A
MT3001 Sannolikhetsteori I
MT4001 Statistisk analys
MT4007 Statistisk databehandlingTermin 4
MM5015 Matematik, vetenskap och samhälle
MT4002 Stokastiska processer och simulering I
DA4006 Datastrukturer och algoritmer
MT5018 Sannolikhetsteori IIÅr 3
Under sista året läses ett antal kurser, och under termin 6 skriver du ett självständigt arbete. Nedan visas de obligatoriska kurserna, utöver dem läser du valbara och valfria kurser, se gärna utbildningsplanen för rekommenderade kurser.
Alla studiegångar
MM5016 Numerisk analys I
MT5021 Introduktion till övervakad statistisk inlärning
MT5022 Klassificering och analys av kategoridata
Självständigt arbete, 15 hpStudiegång matematik
MM5011 Matematik II - Analys, del B
Studiegång matematisk statistik
MT5017 Statistisk inferensteori
Studiegång datalogi
DA4005 Algoritmer och komplexitet
DA4001 Databasteknik
DA4003 ProgrammeringsparadigmSjälvständigt arbete
Under sista terminen skriver du ett självständigt arbete, där du fördjupar dig inom ett ämnesområde av matematik eller matematisk statistik och redovisar dina kunskaper i en skriven rapport.
DA6007 Datalogi, självständigt arbete
MM6010 Matematik, självständigt arbete
MT6011 Matematisk statistik, självständigt arbete -
Så ansöker du
Du anmäler dig till programmet via antagning.se, anmälan är öppen ungefär 15 mars - 15 april.
Kom ihåg att du måste svara på första antagningsbeskedet via antagning.se om du vill behålla din plats eller reservplats. Programmet har vanligen ett obligatoriskt upprop en vecka innan höstterminen börjar, antagna studenter får mer information om det under sommaren.
Om du saknar Matematik 4, men har läst Matematik 3b/3c, så kan du även bli behörig till detta program genom att läsa vår distanskurs Förberedande kurs i matematik (MM1003). Vi rekommenderar också den kursen även till dig som redan är behörig till programmet, som repetition och uppvärmning inför programmet.
Urvalsprocess
Kompletterande urvalskriterierPlatser på programmet fördelas utifrån betyg, högskoleprovet och matematik- och fysikprovet. Läs mer om proven här:
Observera att inget av proven ger behörighet till programmet, utan de är bara sätt att konkurrera om platserna. Du måste fortfarande uppfylla förkunskapskraven för att kunna bli antagen.
-
Mer information
Utbytesstudier
Det är möjligt att läsa delar av kandidatprogrammet utomlands som utbytesstudent, på universitet över hela Europa och på mer långväga platser som Singapore.
Studera vidare efter kandidatexamen
Efter avslutat kandidatprogram i matematik och ekonomi kan du välja att läsa vidare till masterexamen. Programmet ger behörighet till ett flertal masterprogram, både i Sverige och utomlands. Några exempel på tillgängliga masterprogram:
Masterprogram i matematisk statistik och maskininlärning
-
Arbetsmarknad och karriär
Matematikutbildning är lämplig för verksamheter där avancerad matematisk metodik kommer till användning. Studenter som väljer inriktning matematik kan exempelvis arbeta med prissättning inom finansbranschen, konstruktion av koder inom försvaret eller som logikkonsulter. Matematiska statistiker kan bland annat arbeta med riskanalys på försäkringsbolag, statistisk analys vid läkemedelsföretag samt sannolikhetsberäkningar inom telekommunikationsindustrin. Med en datavetenskaplig inriktning kan man jobba i IT-branschen med många olika arbetsuppgifter, som analys, utveckling och programmering.
Naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet genomför regelbundet uppföljningar av tidigare studenter. Dessa visar att studenter i matematisk statistik och matematik har både hög sysselsättningsgrad och lön.
Läs mer om rapporten och om karriär för naturvetare och matematiker
Varje vår arrangerar institutionen "Matematiken, fysiken och datalogin i arbetslivet" - en arbetsmarknadsdag för studenter. På tidigare års program finner du alumner och företag som deltagit för exempel på arbetsplatser för matematikstudenter.
Matematiken, fysiken och datalogin i arbetslivet - arbetsmarknadsdag
-
Kontakt
Studentkontakt Matematiska institutionen
Programansvarig: Mathias Millberg Lindholm