Kandidatprogram i astronomi och astrofysik
Är du också nyfiken och gillar fysik och matematik? Genom vårt kandidatprogram får du de baskunskaper inom astronomi, fysik och matematik som behövs för att studera universums gåtor. Dina kunskaper öppnar vägen till en bred arbetsmarknad, från databranschen till ämneslärare.
Astronomins syfte är att förstå de fysikaliska processer och fenomen som sker i rymden. Du kommer bland annat att lära dig om stjärnor, planeter, supernovor, svarta hål, galaxer och universums utveckling, där mörk materia och mörk energi spelar en viktig roll. Dessa är komplexa fenomen, och för att förstå dem krävs goda kunskaper i både matematik och fysik. Du får en förmåga att utveckla och värdera ny kunskap och du kommer att få en gedigen kunskapsbas som du till exempel kan utnyttja för att som ämneslärare inviga nya generationer i fysikens och matematikens värld. Du lär dig dessutom gedigen experimentell metodik när du i övningslaboratoriet granskar fysikens lagar kritiskt. Där fysikstudier oftast fokuserar på en enda fysikalisk process, använder astronomi en kombination av flera olika processer för att förstå astronomiska objekt, vilket ger dig utmärkt träning i att lösa komplexa problem. Programmet avslutas med ett självständigt arbete där du med handledning av en av våra forskare kommer att jobba med aktuell astronomisk forskning.
-
Programöversikt
Kandidatprogrammet är på 180 högskolepoäng, motsvarade tre års heltidsstudier, och leder fram till en kandidatexamen (Bachelor of Science). Inom de obligatoriska delarna av programmets två första år varvas kurser i fysik med kurser i matematik, som lägger grunden för det tredje årets studier i astronomi. Denna del av utbildningen samläses med studenter från kandidatprogrammen i fysik och meteorologi samt Sjukhusfysikerprogrammet. Under programmets tredje år riktas fokus mot centrala verktyg och fenomen inom astronomi. Du har också möjlighet att läsa en breddningskurs för att bli behörig till påbyggnadsutbildningen för ämneslärare.
År 1
År 2
- Programmering, numeriska metoder och statistik för fysiker, 15 hp, FK4026
- Matematik II - Analys, del A, 7,5 hp, MM5010
- Matematik II - Analys, del B, 7,5 hp, MM5011
- Matematik II - Linjär algebra, 7,5 hp, MM5012
- Elektromagnetism och vågor, 7,5 hp, FK5019
- Experimentell fysik, 7,5 hp, FK5021
- Kvantmekanik, 7,5 hp, FK5020
År 3
Studiegång astronomi:
- Introduktion till astronomi, 7.5 hp (AS5005)
- Atom- och molekylfysik, 7.5 hp (FK5023)
- Stjärnornas struktur och utveckling, 7,5 hp (AS5002)
- Kosmologi, 7,5 hp (AS5003)
- Avancerad kvantmekanik, 7.5 hp (FK5027)
- Astrofysikaliska spektra, 7,5 hp (AS5004)
- Astronomi, självständigt arbete, 15 hp (AS6001)
Studiegång ämneslärarutbildning:- Introduktion till astronomi, 7.5 hp (AS5005)
- Atom- och molekylfysik, 7.5 hp (FK5023)
- Stjärnornas struktur och utveckling, 7,5 hp (AS5002)
- Kosmologi, 7,5 hp (AS5003)
- Valfri kurs i fysik eller fysikdidaktik, 7,5 hp
- Astrofysikaliska spektra, 7,5 hp (AS5004)
- Astronomi, självständigt arbete, 15 hp (AS6001)
Självständigt arbete
Under programmets sista termin utför du ett självständigt arbete. Arbetet kan jämföras med en praktikplats i en forskningsgrupp där du utför ett forskningsprojekt men också blir del av gruppen och upplever hur det är att jobba i en forskningsmiljö. Självklart har du också möjlighet att göra arbetet på ett företag vars verksamhet kopplar till astronomi.
-
Så ansöker du
Ansökan görs via antagning.se.
-
Mer information
Vidare studier
Efter kandidatexamen är du behörig att söka ett masterprogram. Dessa är tvååriga (120 hp) och leder fram till en masterexamen. Vi erbjuder ett masterprogram i astronomi. Mer information finns på vår sida om masterprogram. Du kan även läsa masterprogram i närliggande ämnen, till exempel fysik eller miljövetenskap. Väljer du ämneslärarinriktningen fortsätter du med den tvååriga påbyggande ämneslärarutbildningen.
Arbetsmarknad och karriär
Utbildningen ger dig gedigna kunskaper i fysik, matematik och astronomi. Utbildningen ger dig även goda basfärdigheter i programmering, datasimuleringar och problemlösning. Detta gör dig attraktiv inom många olika områden i industrin, inte minst inom databranschen eller ekonomi, där kunskaper i matematik och teoretiska modeller efterfrågas. Det finns idag ett stort behov av utbildade fysiker och detta gäller i hög grad också för ämneslärare i fysik och matematik. Läser du vidare på masterprogrammet öppnar sig ännu bredare möjligheter på arbetsmarknaden. Satsar du på en karriär inom astronomisk forskning kan du efter masterprogrammet söka vidare till forskarutbildning, antingen i Sverige eller utomlands.
-
Möt oss
Möt våra studenter
Hur är det att studera astronomi – egentligen? Eyad läsar vårt kandidatprogram i astronomi och astrofysik och finns tillgänlig för att svara på dina frågor!
-
Kontakt
Studievägledare och studentexpedition nås via studieinfo@astro.su.se.