Kvällskurser i historia HT 2025
Historiska institutionen ger flera kurser på kvällstid. Flera av dem kan läsas helt på distans.
Bland de kurser som kan läsas kvällstid finns såväl grundläggande kurser i historia, som kurser inriktade på särskilda historiska epoker, platser eller teman. Samtliga är på grundnivå och kan räknas in i en examen i historia för den som önskar. Flera av kurserna går på distans.
Läsande kvinna i vardagsrum. Foto: Gunnar Lundh, Nordiska museets arkiv
Grundkurs i historia – Historia I, del 1, 15 hp
Historia I ger en helhetsbild av människans historia och verksamhet genom historien. Det handlar om stora och små händelser, om kvinnors och mäns liv, tankar och arbete samt om politiska, sociala och ekonomiska strukturer. Det här är första delen av grundkursen i historia på halvfart.
Kursen går på distans. Läs mer:
Grundkurs i historia – Historia I, del 1 (HI1351)
Grundkurs i historia – Historia II: Att forska om historia samt uppsats, 15 hp
Historia II ger fördjupade kunskaper om historisk teori och metod. En central del av kursen är ett uppsatsmoment där målet är att genomföra en vetenskaplig undersökning av ett avgränsat historiskt problem. Uppsatsen innebär praktisk träning av analytiska, källkritiska och metodologiska färdigheter.
Kursen går på distans. Läs mer:
Grundkurs i historia – Historia II: Att forska om historia samt uppsats (HI1356)
Demokratins historia. Folkstyrets utveckling från antiken till nutid, 15 hp
Kursen behandlar demokratins utveckling och förändring över tid: både i praktik och teori med fokus på jämlikt politiskt beslutsfattande. Ett antal centrala teman återkommer vid olika kurstillfällen, exempelvis direkt demokrati vs representativ demokrati – hur direkt folkligt deltagande, som var den ursprungliga innebörden av begreppet har kommit att ersättas av delegerat beslutsfattande i parlament.
De ofta negativa uppfattningarna om demokratin, från Platon och framåt kommer också att diskuteras: demokratin har både beskyllts för att vara ett tygellöst pöbelvälde och för att vara en trög och ineffektiv beslutsform. Kopplat till detta kommer också jämförelser mellan demokratin och olika auktoritära och oligarkiska styrelsesätt att göras.
Kursen går på distans. Läs mer:
Demokratins historia. Folkstyrets utveckling från antiken till nutid (HI1358)
Afrika I: Afrikas historia söder om Sahara ca 1400 - ca 1800, 15 hp
Kursen ger en bred historisk introduktion till Afrikas utveckling söder om Sahara före den europeiska 1800-talskolonialismen. Den behandlar flera aspekter på afrikansk historia utifrån politiska, ekonomiska, kulturella och sociala utgångspunkter. Tyngdpunkten i litteraturen är lagd på moderna studier av afrikanska historiker vid afrikanska universitet.
Kursen går på distans. Läs mer:
Afrika I: Afrikas historia söder om Sahara ca 1400 - ca 1800 (HI1331)
De islamiska samhällenas moderna historia: Politik, samhälle och religion, 15 hp
Kursen diskuterar den moderna politiska, ekonomiska och intellektuella utvecklingen i islamiska samhällen. En central idé för kursen är att moderniseringen har gett upphov till olika, ibland motstridande tolkningar av islam. Kursen problematiserar den gängse, av kolonialism färgade bilden av islamiska samhällen genom att fokusera temata som kolonialism, modernitet, självbestämmande, nationalism och fundamentalism.
Kursen går på distans. Läs mer:
De islamiska samhällenas moderna historia: Politik, samhälle och religion (HI1341)
Nazismen, Nazi-Tyskland och Förintelsen, 15 hp
Kursen ger baskunskaper om nationalsocialismen som ideologi, Nazi-Tyskland som maktsystem och terrorregim, samt om Förintelsen.
Kursen går på distans. Läs mer:
Nazismen, Nazi-Tyskland och Förintelsen (HI1311)
Skräck och monster i populärkulturen, 7,5 hp
Kursen behandlar monsters frekventa förekomst inom populärkultur, deras världshistoria och olika teorier och förklaringar till deras roll i mänsklighetens historia. Vad säger det enorma intresset för fiktiva världar, skräck och monster om vår moderna tid? Och hur gamla är egentligen våra monster?
Kursen går på distans. Läs mer:
Skräck och monster i populärkulturen (LK1045)
Svensk historia från sjösidan, ca år 1000-2000, 10 hp
Kursen ger en bred introduktion till Sveriges maritima förflutna, utifrån historiska, etnologiska och marinarkeologiska perspektiv. Svensk historia har sedan urminnes tider präglats av närheten till havet som transportmedel, som resurs men också som en krigszon.
Kursen går på distans. Läs mer:
Senast uppdaterad: 19 mars 2025
Sidansvarig: Historiska institutionen