Kandidatprogram i geografi
Sällan har det funnits en tid då så mycket händer både globalt och lokalt – i så snabb takt. Klimatförändringar, omställning till mer hållbara energiformer, migrationsströmmar, urbanisering och globalisering utgör både stora utmaningar och möjligheter.
Dessa och andra frågor utforskas i ett både historiskt och tvärvetenskapligt perspektiv som förenar naturvetenskaplig och samhällsvetenskaplig kunskap. Utbildningen lägger stor vikt vid samband mellan naturmiljö och samhällsutveckling. Det kan handla om människans livsvillkor i relation till exempelvis mat och vattenförsörjning, markanvändning och resurskonflikter. Ämnet har tydlig koppling till flera andra ämnen, som exempelvis biologi, statskunskap och informationsteknik. Fältstudier i olika miljöer är viktiga inslag, och utbildningen ger sammantaget ett unikt vetenskapligt helhetsperspektiv av stor relevans för arbetsmarknaden.
Kandidatprogrammet i geografi ges av Institutionen för naturgeografi tillsammans med Kulturgeografiska institutionen.
-
Programöversikt
Kandidatprogrammet är en treårig utbildning som leder fram till kandidatexamen i geografi. De tre första terminerna följer du obligatoriska kurser som ger dig grunderna i ämnet.
Efterföljande två och en halv termin läser du kurser du väljer själv, dels i form av fördjupningskurser inom ämnet valbara kurser (År 2 och år 3 läses 45 hp valbara kurser i ämnet geografi, varav maximalt 30 hp får vara avancerade kurser), dels i form av valfria kurser (30 hp) du anser dig ha behov av t.ex. inom språk, internationella realationer, ekonomisk historia, statvetenskap, juridik, ekonomi, biologi, statistik etc. Du kan även välja en praktikperiod på fem eller tio veckor då du är ute och arbetar på ett företag eller organisation som använder geografisk kompetens. Utbildningen avslutas med ett examensarbete motsvarande 15 hp.
Utbildningen innehåller utöver ämnesteori ett stort inslag av tillämpningar och praktiskt lärande i form av fältarbeten i skilda miljöer, laborationer och övningar av olika karaktär samt självständiga och gruppbaserade projekt. Fältstudier i Sverige och utomlands är centrala i utbildningen. En viktig praktisk del av utbildningen handlar om att du får lära dig att samla in, bearbeta och presentera information av olika slag med hjälp av olika tekniker och metoder som GIS, fjärranalys med satellit- och flygbilder, kartor, intervjuteknik och statistik.
År 1
Hösttermin
Vårtermin
År 2
Hösttermin
Vårtermin
Valfria eller valbara kurser, 30 hp
Från termin 4 fram till termin 6 läser du valbara kurser (45 hp) eller valfria kurser (30 hp). Valbara kurser är kurser inom ämnet och dessa kurser varierar från termin till termin.
Valbara kurser höstterminen 2022
Hållbar samhällsutveckling, 30 hp (period A-D)
Geografiska informationssystem (GIS), 7,5 hp (distans, period A-D)
Klimatvariationer, 7,5 hp (distans, period A-D)
Klimat och samhälle, 15 hp (period A-B)
Naturresurser och hållbar utveckling, 7,5 hp (period A)
Ekosystemtjänstförvaltning, 7,5 hp (period B)
Geomorfologiska processer, naturkatastrofer och riskanalys, 15 hp (period C-D)
Ekologisk ekonomi, 7,5 hp (period C)
Hållbar konsumtion, 7,5 hp (period D)
Praktik i geografi, 7,5 hp eller Praktik i geografi, 15 hp
Valbara kurser vårterminen 2023
Geografiska informationssystem (GIS), 7,5 hp (distans, period A-D)
Kartografi och kartdesign, 15 hp (distans, period A-D)
Miljövård och miljöarbete, 15 hp (period A-B)
Genus och geografi, 7,5 hp (period A)
Miljöutmaningar i ett samhällsperspektiv 7,5 hp (period A)
Urban Governance, 7,5 hp (period A)
Naturgeografiskt projektarbete, 7,5 hp (period B)
Boende, segregation och flyttningar, 7,5 hp (period B)
Historisk landskapsgeografi, 7,5 hp (period B)
Planeringens utmaningar i det globala syd 7,5 hp (period B)
Kartografi och kartframställning, 15 hp (period C-D)
GIS och rumslig analys II, 7,5 hp (period C)
GIS och rumslig analys III, 7,5 hp (period D)
Kvartärgeologi, 7,5 hp (period D)
Praktik i geografi, 7,5 hp eller Praktik i geografi, 15 hp
År 3
Hösttermin
Valfria eller valbara kurser, 30 hp
Geografi, examensarbete, 15 hp
Vårtermin
Valfria eller valbara kurser, 15 hp
-
Mer information
Examen och efter examen
Kandidatprogrammet i geografi leder till en Filosofie kandidatexamen i huvudområdet geografi.
Geografiföreningar
European Geography Association - for Students and Young Geographers
SSAG Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi
Spejs & Plejs – En Geografipodd om corona, AI och Geografiska Informations System (GIS)
-
Arbetsmarknad och karriär
Som geograf har du bred kunskap och färdigheter med fokus på analys av samband mellan människa, samhälle, miljö och jordens förändringsprocesser. Geografer arbetar med omvärldsfrågor som bland annat handlar om gränsöverskridande miljöproblem såsom vattenfrågor, klimatförändringar, markanvändning och markförstörelse, hälsa och ohälsa. Och andra frågor som berör människans livsmiljö som bebyggelse och samhällsplanering. Geografer har en naturlig arbetsmarknad över hela världen med frågor som rör samhällsplanering och resurshantering.
En del av den geografiska kompetensen innebär att kunna identifiera och konkretisera rumsliga frågeställningar som rör människans livsmiljö och hantera såväl naturvetenskapliga som samhällsvetenskapliga analysmetoder. Denna förmåga till helhetsperspektiv har fått allt större efterfrågan inom ekonomi, affärsliv, internationell handel, turism och miljövård.
Geografiska kunskaper är även viktiga inom verksamheter som sysslar med samhällets sårbarhet som räddningsverk, länsstyrelser och kommuner etc. Universitetsutbildning i geografi ger ämnesbehörighet att undervisa i geografi i grundskola och på gymnasiet, om du tänker dig en bana som lärare.
Möt Rebecca Larsson
Rebecca Larsson berättar om sitt jobb på Thyréns och sina studier på Kandidatprogram i geografi och Masterprogram i miljövård och fysisk planering.
-
Kontakt
För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexepditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.
Studentexpedition
Torbjörn Karlin (vikarie)
E-post: torbjorn.karlin@natgeo.su.seStudievägledare
Elisabeth Sturesson
E-post: elisabeth.sturesson@natgeo.su.seProgramansvar
Lars-Ove Westerberg
Institutionen för naturgeografi
E-post: lars-ove.westerberg@natgeo.su.seElisabeth Gräslund Berg
Kulturgeografiska institutionen