Fusk och plagiering av text

Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk och plagiering. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel – som fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon – eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination.

Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk och plagiering. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel – som fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon – eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination. Alla anställda vid Stockholms universitet är skyldiga att anmäla misstänkta disciplinärenden.

Plagiat är också en form av fusk. Ett exempel på plagiat är att ordagrant, eller nästan ordagrant, skriva av en text, det gäller även delar av en text och enstaka meningar, utan att varifrån texten kommer och vem som skrivit den. Plagiat kan omfatta texter från exempelvis kurslitteratur, uppsatser, examinationsuppgifter eller material från internet, samt texter skapade med hjälp av AI, såsom en chatbot. Om du använder AI för att skriva din text men ger intryck av att du själv har skrivit den, betraktas det som plagiat.

Förbund mot plagiat gäller också om du använder din egen text, exempelvis en tidigare inlämnad examination, så kallat självplagiat. Det anses också vara plagiat om du använder andras texter och idéer och får dem att framstå som dina egna.

 

Plagiatkontroll genomförs med hjälp av digitala textjämförelseverktyg på alla digitalt inlämnade uppgifter. Extra kontroller kan också förekomma vid misstanke om fusk. Om textjämförelsen visar på hög likhet med andra källor är examinator skyldig att meddela till aktuell utbildnings studierektor.

Studierektor utreder misstanke om fusk och om det enligt utredningen föreligger skäl för misstanke om fusk ska ärendet anmälas till rektor. Anmälan kan komma att göras även om betyg redan har rapporterats.
Innan anmälan görs till rektor får du som student möjlighet att uttala dig. Du kan också få hjälp från studentkåren att hantera ärendet.

Rektor beslutar om ärendet går vidare till universitetets disciplinnämnd.
Om ärendet går vidare till disciplinnämnden kommer du att kallas till ett disciplinnämndsmöte. De mötena leds av rektor eller rektorsrepresentant och där deltar även universitetets jurister, representanter från universitetet, studentrepresentanter och en representant från institutionen som anmält ärendet. Disciplinnämnden kan lämna ärendet utan vidare åtgärd, besluta att avstänga studenten från studier i upp till sex månader eller utdela en varning.

Här kan du läsa mer om hur disciplinärenden hanteras på universitetet:
Riktinjer för disciplinärenden vid Stockholms universitet

 

Studie- och språkverkstaden har tips för hur du undviker plagiering:
Guide till akademisk skrivande

På denna sida