Här har vi samlat information som är viktig för dig under dina statistikstudier. På dessa sidor kan du söka svaret på frågor du har kring sådant som rör din utbildning. Läs gärna även universitetets generella information på su.se/studera, eller hör av dig till oss och fråga om det du inte hittar på webben.
Hitta din kurshemsida
Här hittar du länkar till respektive kurshemsida, med information om lärare, kursbeskrivning, schema, m.m.
Anmälan till tentamen är obligatorisk och anmälningsperioden till respektive tenta finner du i Ladok. Om något inte skulle fungera med din tentamensanmälan, måste du kontakta expedition@stat.su.se under anmälningsperioden. OBS! Har du inte anmält sig i tid, får du inte skriva tentan!
Om rumsplacering för tentamen
Se din tilldelade plats genom att klicka på länken i kolumnen Rumsplacering för tentamen på schemat. Länken finns även i schemaprenumerationen.
Visas det ingen länk genomförs din tentamen hos din institution.
Tentamen schemalagd i flera salar: använd valfri länk.
OBS: Rumsplaceringen är inte tillgänglig så länge det står "Obestämd skrivsal" som lokal för tentan. Placeringen görs i regel inte tidigare än 2 kalenderdagar före tentamensdatumet.
Fusk, plagiat och otillåtet samarbete
Vi vill uppmärksamma alla studenter på att vi noggrant går igenom alla tentor för att upptäcka fusk, plagiat och otillåtet samarbete. Fusk rapporteras till Disciplinnämnden och kan leda till avstängning. Läs noga instruktionerna på tentan samt universitetets regler för salstentamen, för att ta reda på vad som är tillåtet på tentan.
Tentamen - om du har behov av riktat pedagogiskt stöd
Om du som har blivit beviljad riktat pedagogiskt stöd behöver stödåtgärder under din skriftliga tentamen ska du kontakta studievägledaren inför varje specifik tentamen, tidigast 30 dagar innan tentan ges och senast innan anmälningstiden för tentamen har gått ut. (Observera att detta endast gäller om du har en överenskommelse baserat på ett intyg från Studentavdelningen, som du har visat för studievägledaren i början av terminen/kursen.)
Schema för tentamen
Här kan du hitta information om när och var du ska skriva tenta. Alla tentor på alla kurser som går nu hittar du i samma schemalänk.
Du vet väl att du kan söka på sidan efter din kurs genom kortkommandot CTRL + F (PC) eller Kringla + F (Mac).
Resultatet på din tenta publiceras i Ladok. En tentamen kan ej överklagas, men vid uppenbara fel i samband med rättningen kan studenten begära en omprövning av examinationsbeslutet. Se respektive kursbeskrivning.
Efter inrapportering av betyg lämnas skrivningarna till studentexpeditionen. När tentorna är skannade läggs en utlämningslänk upp på kursens Athena-sidan. Skrivningar och inlämningsuppgifter makuleras efter två år.
Skriva tentan på nytt
Om du blir underkänd på tentan kan du göra en omtenta eller skriva tentan en senare termin. För närvarande har institutionen ingen begränsning för hur många gånger man får tentera så länge kursen ges. Du behöver inte vara omregistrerad för att få skriva en tenta en senare termin. Tentamensanmälan sker via Ladok för alla. Kontakta studentexpeditionen om du undrar över något kring tentamensanmälan.
Omprövning av betyg
Om du vill begära omprövning av ett betyg eller resultat på en examination som du tycker är felaktigt, gör du det skriftligt på blanketten som finns att ladda ner här, tillsammans med en kopia av tentamen eller inlämningsuppgiften som du vill få omprövad. Du lämnar in blanketten "
Omprövning av betyg, Statistiska institutionen (433 Kb)
", tillsammans med en utskrift/kopia av den tentamen eller inlämningsuppgift du vill få omprövad, till adress:
Stockholms Universitet,
Statistiska institutionen,
Registrator, 106 91 Stockholm
Det finns inte någon tidsgräns för när en begäran om omprövning kan lämnas in, men vi rekommenderar att du tar kontakt med din examinator så fort som möjligt.
Examination på annan ort
Icke inskrivna studenter och examination på annan ort:
Begäran från studenter vid andra universitet och högskolor att bli examinerade vid Statistiska institutionen vid Stockholms universitet
Inga administrativa resurser tas i anspråk för att assistera studenter vid andra universitet/högskolor som av olika skäl vill tentera vid Statistiska institutionen. Detsamma gäller studenter vid Stockholms universitet som inte läser vid Statistiska institutionen.
Begäran från institutionens egna studenter om assistans med examination på annan ort
Stor restriktivitet iakttas vad gäller examination på annan ort. Om sådan examination är praktiskt möjlig att genomföra (tentamenstiderna sammanfaller, det finns tentamensvakt som kan garantera de för tentamen uppställda villkoren för examination etc), kan dock synnerliga skäl medföra att sådan examination tillåts. Med synnerliga skäl avses sådant som utlandsstudier, utlandsstationering, allvarlig sjukdom/olycksfall eller skäl av liknande karaktär som förhindrar studenten från att infinna sig till tentamen vid Stockholms universitet.
Det ankommer på studenten att själv ombesörja så att examinationen kan genomföras på ett acceptabelt sätt. Examinationen ska ske på officiell myndighet, ämbete eller liknande (t. ex. högskola, ambassad, konsulat, polismyndighet, sjukhus). Samma förhållanden ska gälla som för examinationstillfället vid Stockholms universitet.
Begäran om examination på annan ort måste inkomma till studierektor och studentexpedition senast fyra veckor innan tentamensdatum. Efter att begäran har inkommit ska examinator i samråd med studierektor avgöra om kraven för examination på annan ort är uppfyllda och om institutionen har praktisk möjlighet att arrangera detta. Beslut om examination på annan ort fattas av examinator. Det ankommer på examinator att tillse att tentamensfrågorna inte offentliggörs innan examinationen vid den egna institutionen påbörjas.
Du behöver också kontakta institutionens studievägledare vid kursstart, så att du får hjälp med vilka rutiner som finns vid din institution. E-post: studievagledare@stat.su.se.
Tillgodoräknande av kurs eller delkurs
För att kunna ansöka om tillgodoräknande måste du vara antagen till och bedriva studier vid Stockholms universitet. Ett tillgodoräknande kan få konsekvenser för dina fortsatta studier och för rätten till studiemedel. Det sätts inte heller något betyg på ett tillgodoräknande. Därför är det viktigt att du tänker igenom syftet med tillgodoräknandet innan du ansöker. Tidigare studier från ett svenskt lärosäte behöver inte alltid tillgodoräknas. Om du däremot har utländsk högskoleutbildning eller annan utbildning än högskoleutbildning behöver du alltid ansöka om tillgodoräknande.
Vill du tillgodoräkna kurser i statistik ska du först kontakta institutionens studievägledare för en konsultation om vilka möjligheter till tillgodoräknande du har, studievagledare@stat.su.se
Detta behöver du dokumentera vid tillgodoräknande av studier
För att en ansökan om tillgodoräknande ska kunna prövas ska du dokumentera att du har examinerats med minst godkänt resultat. Följande dokument ska bifogas ansökan om tillgodoräknande av:
Studier i Sverige
Kursplan, inklusive litteraturlista från den termin då aktuell kurs/aktuella kurser lästes
Vidimerade kopior av kursbevis/studieintyg.
Originalhandlingar och eventuell ytterligare dokumentation ska uppvisas på begäran av högskolan om det behövs för ärendets fortsatta handläggning.
Utlandsstudier
Vidimerad kopia av betygsdokument där betyg och poäng framgår.
En officiell betygsförklaring där det utländska lärosätet tydligt förklarar betygens värde i en betygsskala.
Ett undertecknat Learning agreement (där genomförda kurser på förhand har godkänts) eller kursplaner och litteraturlistor från den termin då aktuell kurs/aktuella kurser lästes, innehållande kursens upplägg, nivå, omfattning och litteratur.
Om du har studerat utomlands på egen hand, bör du om möjligt bifoga ett intyg där det framgår hur många utländska poäng som heltidsstudier per år eller termin ger vid det utländska lärosätet.
Originalhandlingar och eventuell ytterligare dokumentation ska uppvisas på begäran av högskolan om det behövs för ärendets fortsatta handläggning.
Vill du skriva uppsats på ett företag?
Här är en lista på flera organisationer som är öppna för samarbeten med studentuppsatser från Statistiska institutionen:
Studenter från statistiska institutionen som har godkänt betyg på sin uppsats är välkomna att publicera uppsatsen i det Digitala Vetenskapliga Arkivet, DiVA.
DiVA är ett nordiskt publiceringssytem där vetenskapliga texter från 47 olika lärosäten registreras och publiceras.
Om du vill publicera din uppsats i DiVA ska du använda den version av uppsatsen som är godkänd av examinator.
I formuläret fyller du i alla obligatoriska fält, samt:
Samtliga författarnamn till uppsatsen
Att uppsatsen är författad vid Statistiska institutionen
Antal numrerade sidor i uppsatsen
Nyckelord (på svenska och/eller engelska)
Abstract (på svenska och/eller engelska)
Din e-post (syns bara för DiVA-administratören)
Namn på handledare, handledares titel, organisation, e-postadress (syns bara för DiVA-administratören)
Namn på examinator, examinators titel, organisation, e-postadress (syns bara för DiVA-administratören)
Uppsatsen kommer inte att publiceras automatiskt, utan ärendet kommer att hamna hos vår DiVA-administratör, som ber examinator att bekräfta att du har lämnat in rätt version av uppsatsen. Därefter godkänner DiVA-adminstratör publikation av uppsatsen. Du får då ett meddelande per e-post om att uppsatsen är publicerad.
Om du har några frågor
Hör av dig till examinator vid din uppsatskurs, eller till DiVA-administratör och administrativ chef Richard Hager.
Därför är det bra att gå med i Studentrådet
Funderar du på att engagera dig i studentrådet? Att vara med i studentrådet tar inte mycket tid men ger dig flera fördelar: en merit som väger tungt på CV:t, en fot in för olika extrajobb och möjligheten att förändra det som du är missnöjd med vid institutionen.
Här nedan berättar våra alumner som varit aktiva i studentrådet om vad de fick ut av att vara med!
Foto: Jens Olof Lasthein
Alumnernas tips: Därför är det bra att gå med i Studentrådet
Vi har frågat våra alumner vilka skäl de skulle vilja säga till våra studenter, om att engagera sig i Studentrådet. Här är alumnernas svar:
Få energi av att hjälpa andra
Att engagera sig i studentrådet behöver inte ta så mycket tid, men det ger mycket tillbaka. Det blir roligare att studera statistik när man får gemenskap och sammanhang utanför lektionssalarna. Det behöver finnas någonstans som studenter kan vända sig med sina synpunkter, och studentrådet fyller den funktionen.
Få inflytande vid institutionen
Som studentråd får du inflytande vid institutionen. Du kan stämma träff med prefekten och du kan vara med som representant i styrelsen och i beredande organ. Dessutom får du en överblick över kurserna och kan lättare klara de kurser man läser. Som medlem i studentrådet kan du även få bättre kontakt med institutionens personal.
En riktigt bra merit på CV:t
Att ha uppdrag och engagemang som visar att man bryr sig om sin arbetsplats är ett stort plus på CV:t . Det visar också framtida arbetsgivare att du har en förmåga att ta till dig och diskutera frågor ur olika perspektiv.
Dessutom får du se hur beslut fattas vid institutionen och du får sakkunskaper som du kan ha användning för senare, till exempel om du vill arbeta vid universitetet. Du växer i rollen och får självförtroende. De kontakter och nätverk du får kan leda till andra uppdrag och jobb.
Få hjälp med studierna av erfarna studenter
Genom att vara med i studentrådet vid Statistiska institutionen fick Karin och Maria support från studenter som läst fler terminer statistik. De fick en extra studiegrupp och hjälp att få tag på böcker och med själva kursinnehållet.
Lättare att få extrajobb vid institutionen
Det är lätt att få inflytande och uppdrag. Förutom styrelsen för Statistiska institutionen finns grupper för kursutveckling, datorer och it, arbetsmiljö och likabehandling där studentrådet får ha representanter. Du kan även få uppdrag inom kåren, fakulteten eller vara med och arrangera pubar för studenter. När institutionen söker studenter att anställa till olika uppdrag frågas ofta medlemmarna i studentrådet först – dem känner man och man vet att de är engagerade!
Är du intresserad av att gå med i studentrådet? Hör av dig till dem på
Arbets- och studiemiljön vid universitetet är viktig för att du som student ska kunna prestera ditt bästa. Alla studenter ska behandlas lika och bemötas med respekt oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning eller funktionshinder.
En ordlista framställd av Christer Kiselman och Lars Mouwitz vid Nationellt centrum för matematikutbildning, NCM
Fotograf: Lena Katarina Johansson
Studenthälsan
Student läser. Foto: Niklas Björling.
Du vet väl om att du kan vända dig till Studenthälsan om du inte mår bra under studietiden? Du är välkommen att vända dig till Studenthälsan i Stockholm om du får psykiska, sociala eller fysiska problem.
Studenthälsan erbjuder dessutom föreläsningar och workshoppar, om ämnen som stress och studieteknik, och kurser och behandling i grupp, som t ex yogaklasser.
Du kan själva lägga in avbrott via Ladok. Studieuppehåll ska göras skriftligen på blankett som kan laddas ner här nedan. Blanketten ska sedan lämnas till Studentexpeditionen. Adress finns på blanketten.
Viktig information om studieavbrott
Du kan själva lägga in tidigt avbrott via Ladok. För att räknas som så kallat 'tidigt avbrott' krävs att avbrott har anmälts senast tre veckor efter att kursen startat, och att anmälan gjorts före kursens första examinations- eller delexaminationstillfälle.
Du kan själva lägga in avbrott via Ladok. Om du som student gör avbrott på kurs efter tre veckor från kurstart kan du inte söka kursen igen på antagning.se och du kommer enbart kunna läsa kursen vid ett senare tillfälle i mån av plats, genom omregistrering.
OBS! Om du gör tidigt avbrott på ett program går inte avbrott på kurserna in automatiskt. Om du även vill göra avbrott på kurserna måste du lägga in tidigt avbrott på dem också.
Viktig information om studieuppehåll
Du ansöker om studieuppehåll på din utbildning genom att skicka eller lämna in blankett om studieuppehåll till studentexpeditionen. Om du inte vet exakt hur länge du önskar ta studieuppehåll, ange preliminära datum. Studieuppehåll beviljas för max ett år i taget.
För att ett studieavbrott ska räknas som studieuppehåll ska det ha anmälts till institutionen i förväg (Universitets- och högskolerådets författningssamling §3, §4 och §5). Om institutionen beviljar studieuppehållet så är det knutet till en bestämd tidpunkt, då du angivit i ansökan att du planerar att återuppta sina studier. Vid fortsatt frånvaro från studierna räknas det som ett studieavbrott.
Skäl till studieuppehåll är:
Vård av barn, värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring eller studentfackliga uppdrag. Det kan också vara tidsbegränsad provanställning enligt 12 § lagen (2012:332) om vissa försvarsmaktsanställningar eller tjänstgöring i Försvarsmakten för den som är anställd som tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldat eller sjöman enligt denna lag.
Studieuppehåll kan även beviljas vid synnerliga skäl gällande sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter.
Vid studieavbrott, det vill säga frånvaro från studierna som inte ansökts och beviljats som studieuppehåll, samt frånvaro längre än beviljat studieuppehåll, kan du endast återgå till studierna i mån av plats.
Avslag på ansökan om studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Inför att du ska komma tillbaka till studierna behöver du höra av dig till studentexpeditionen vid Statistiska institutionen senast en månad före kursstart.