Doktorera i historia
Har du ett levande intresse för det förgångna? Du kanske känner att du kan bidra med nya analyser, arkivgräv, akademiska diskussioner, skrivande och allt annat som hör vår disciplin till? Vill du ägna dig åt studier och forskning på heltid?
Forskarutbildningen i historia har som mål att den färdiga doktorn självständigt ska kunna bedriva vetenskaplig historisk forskning och verka inom olika yrkesområden såsom undervisning, förvaltning, kultursektorn, massmedia och förlagsverksamhet.
Våra cirka 30 doktorander bedriver forskning inom många olika historiska områden och perioder. De står för en viktig del av institutionens samlade forskningsresultat.
Utlysning: Doktorand i historia
Just nu utlyser vi en doktorandanställning i historia och en doktorandanställning i historia med inriktning mot klimathistoria. Sista ansökningsdag är 15 mars 2025.
Läs mer om hur du ansöker till de båda anställningarna via Stockholms universitets ansökningssystem:
Doktorand i historia, med inriktning mot klimathistoria
Läs den allmänna studieplanen för utbildning på forskarnivå i historia här:
Allmän studieplan 2025-02-04 (325 Kb)
Läs antagningsordningen för utbildning på forskarnivå i historia här:
Antagningsordning beslut 2025-02-11 (316 Kb)
Om utbildningen
Varje år får institutionen många kvalificerade sökande till forskarutbildningen. Utbildning på forskarnivå omfattar fyra års heltidsstudier, varav tre ska användas till avhandlingsarbete och ett till kursläsning. Doktoranden har rätt till två handledare under utbildningstiden.
Studieplan
Här hittar du institutionens studieplan för utbildning på forskarnivå:
Allmän studieplan 2025-02-04 (325 Kb)
När en ny doktorand antas upprättas en individuell studieplan vid utbildningens början. Denna revideras årligen.
Tjänstgöring
Utbildningen genomförs vanligen under heltidstjänstgöring, men halvtidstjänstgöring är också möjlig, dock längst under åtta år. För detta ansöker doktoranden särskilt.
Forskarskola i historia, Stockholm-Uppsala
De historiska institutionerna vid Stockholms och Uppsala universitet inledde 2008 ett samarbete kring utbildning på forskarnivå. Samarbetet bygger på ett samordnat kursutbud, gemensamma doktoranddagar, gemensamma seminarier utbyte av handledartjänster, samt samordnad antagning.
Forskarskolan ger fyra gemensamma obligatoriska kurser:
Introduktionskurs till forskarutbildningen i historia, 7,5 hp
Historisk teori och historiska klassiker, 7,5 hp
Metodkurs, 7,5 hp
Teoritillämpning i historisk forskning, 7,5 hp
Övriga kurser väljer doktoranden själv i samråd med sina handledare.
Språk
Undervisning på forskarutbildningen sker på svenska eller engelska. Vissa obligatoriska kurser ges endast på svenska.
Stockholms universitet erbjuder icke-svenskspråkiga anställda kurser i svenska.
Hitta dessa kurser via länken nedan:
Antagning och utlysning
Utlysning av platser inom utbildning på forskarnivå sker genom annonsering på institutionernas hemsidor och genom kungörelser på universitetens hemsidor (www.su.se; www.uu.se).
Ordinarie utlysning sker den 15 februari, och ansökan ska vara registrator till handa senast 15 mars.
Beslut om antagning fattas senast i juni. Doktorandtjänsterna påbörjas normalt 1 september. Startdatum kan diskuteras (med institutionens prefekt).
Ansökan om doktorandtjänst görs via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Anvisningar för sökande finns på webbsidan:
Vilka ansökningshandlingar som behövs framgår av den aktuella utlysningen.
I samband med ansökan skall sökanden kort redogöra för sitt tänkta forskningsområde. Redogörelsen skall innehålla problemformulering/ar och en skiss på ca 6 sidor över genomförandet av forskningsarbetet. Planen bedöms med avseende på: relevans, originalitet och genomförbarhet inom given tidsram (d v s under en period motsvarande fyra års utbildning på heltid).
Planen skall vara egenhändigt författad av den sökande. Via länken nedan kan du se ett exempel på hur en forskningsplan kan se ut:
Antagning till utbildning på forskarnivå, och därmed sammanhängande fördelning av studiestöd, sker i öppenhet och i konkurrens. Beslut om antagning fattas av respektive institutionsstyrelse efter behandling i en särskild, för institutionerna gemensam antagningsnämnd där även externa granskare och en doktorandrepresentant ingår.
Här kan du läsa mer om bedömningsprocessen i Antagningsordningen:
Antagningsordning beslut 2025-02-11 (316 Kb)
Utöver detta kan olika utlysningar ha något olika krav – läs alltid den aktuella utlysningen noga inför ansökan.
Finansiering
En antagning till utbildningen förutsätter finansiering från start, antingen genom extern finansiering eller egen finansiering som godkänns av Humanistiska fakulteten.
Den som har antagits till utbildningen och samtidigt beviljats medel erhåller doktorandtjänst under 48 månader.
Behörighet
För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande behörighet den särskilda behörighet som fakultetsnämnden har föreskrivit. Det krävs också att sökanden bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att klara utbildningen. (jfr SFS 2006:1053, HF 7 kap 35 §).
Grundläggande behörighet har den som avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
För att erhålla särskild behörighet för tillträde till utbildningen på forskarnivå i historia krävs att med godkänt resultat genomgått kurser på avancerad nivå om minst 30 hp i historia eller motsvarande inklusive ett examensarbete om minst 15 hp. För särskild behörighet krävs även att den sökande har kunskaper i svenska, danska eller norska, eller förbinder sig att snarast söka förvärva kunskaper i svenska. Därutöver krävs att den sökande behärskar engelska. Språkfärdigheterna måste omfatta förmåga att läsa, tala och skriva dessa språk.
Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.
Utöver detta kan olika utlysningar ha något olika krav – läs alltid den aktuella utlysningen noga inför ansökan.
Frågor och svar
När måste min uppsats vara klar för att jag ska kunna söka till utbildning på forskarnivå?
En sökande anses vara behörig att söka om han/hon fått sin magisteruppsats (eller motsvarande) ventilerad, betygsatt och arkiverad senast den dag då ansökningstiden går ut.
Varför är det så svårt att komma in på utbildning på forskarnivå?
Enligt svensk lag får institutionerna endast anta sökande som har full studiefinansiering. Det betyder att institutionsstyrelserna bara får anta sökande som anställs som doktorand. Styrelsen får i och för sig även anta sökande som har någon annan form av studiefinansiering, om styrelsen bedömer att finansieringen kan säkras under hela utbildningen. Men om det efter antagning av doktorand med annan finansiering visar sig att styrelsens bedömning slår fel, har institutionen och dess styrelse ansvaret för att ordnad finansiering kan upprätthållas under hela utbildningstiden. Eftersom det kan bli dyrt, är många institutioner ytterst restriktiva med att anta doktorander med annan finansiering.
Hur många platser brukar bli lediga varje år?
Normalt utlyses 2-4 studiestödsrum per institution och år. De sökande brukar vara mellan 70 och 120.
Hur ska en bra forskningsplan se ut?
Närmare anvisningar och ett exempel på en välutförd forskningsplan finns ovan under rubriken Antagning och utlysning.
Behöver jag kontakta institutionen/institutionerna innan jag skickar in min ansökan?
Det är inte nödvändigt att ta kontakt med någon av institutionernas professorer eller studierektor för utbildningen på forskarnivå inför ansökan. Däremot är det värdefullt om sökande bekantar sig med institutionens forskning via hemsidan.
Det är olämpligt att diskutera själva forskningsplanen med någon
institutionsföreträdare, eftersom forskningsplanen utgör ett av de dokument som antagningsnämnden använder för att bedöma den sökandes kvalifikationer. Det är viktigt att detta är ett självständigt arbete.
Kontakt
Om du har frågor, vänd dig till studierektorn för forskarutbildningen.

- Besöksadress
Universitetsvägen 10 D, plan 9
Historiska institutionen Södra huset, Hus D Universitetsvägen 10 D
- Mottagningstider
Mottagning efter överenskommelse.
Senast uppdaterad: 17 februari 2025
Sidansvarig: Historiska institutionen