Under utbildningen - deltagare i Lärarlyftet
Informationen på denna sida riktar sig till dig som är deltagare i speciallärarprogrammet genom Lärarlyftet.

Studieinformation
Under din utbildning kan du ibland behöva extraresurser för att klara dina studier och få en så bra tid hos oss som möjligt. För deltagare i Lärarlyftet skiljer sig tillgången till stöd och resurser i vissa avseenden från ordinarie studenter. På den här sida kan du som deltagare i Lärarlyftet få praktisk information som berör dina studier och läsa om vilka stödresurser som finns vid Specialpedagogiska institutionen på Stockholms universitet.
Examination
Anmälan till omexamination – under aktiv kurs
Anmälan till omexamination – för uppsamlingstillfälle
Det digitala vetenskapliga arkivet - DiVA
Fusk och plagiering av text
Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk och plagiering. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel – som fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon – eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination.
Plagiat är också en form av fusk. Ett exempel på plagiat är att ordagrant, eller nästan ordagrant, skriva av en text. Det gäller även delar av text och enstaka meningar, utan att uppge varifrån texten kommer och vem som har skrivit den. Detsamma gäller också om du använder din egen text, så kallat självplagiat. Om du använder andras texter och idéer och får dem att framstå som dina egna, anses det också som plagiat. Andras texter kan exempelvis utgöras av kurslitteratur, uppsatser, hemtentamen eller examinationsuppgifter, liksom texter som du har funnit på internet.
Självständigt arbete/examensarbete
Lika vilkor
Lokal regel om barns närvaro under undervisning
Studera med funktionsnedsättning
Kan jag studera med funktionsnedsättning?
Stockholms universitet erbjuder olika pedagogiska stödformer för personer med varaktiga funktionsnedsättningar. Stödet utgår ifrån dina individuella behov och syftar till att underlätta dina studier.
För att ta del av stödet som erbjuds måste du göra en ansökan om särskilt pedagogiskt stöd. Logga in i systemet Ansökan i NAIS (Nationellt administrations- och informationssystem för samordnare) och fyll i webbformuläret. För att fullfölja ansökan måste du bifoga dokumentation som styrker en varaktig funktionsnedsättning.
Observera i att du i din ansökan ska uppege att du är deltagare i Lärarlyftet.
Studieplanering
Tillgodoräknande av tidigare kurser
Du som är deltagare i Lärarlyftet vid Stockholms universitet har möjlighet att ansöka om tillgodoräknande av tidigare studier. För dig som börjar läsa ett speciallärarprogram inom Lärarlyftet VT25 behöver samtliga ansökningar om tillgodoräknande ha inkommit senast 15 februari 2025.
Läs mer om Tillgodoräknande.
Du ansöker om tillgodoräknande digitalt via Ladok för studenter. När du loggat in klickar du på ”Tillgodoräknande”. Du gör en ansökan per kurs. Om du vill ansöka om tillgodoräknande för del av kurs (delkurs/modul) räknas det i Ladok som en kurs.
För komplett ansökan krävs:
För att vi ska kunna fatta ett beslut om tillgodoräknande behöver du bifoga följande handlingar till din ansökan:
- Kopior av kursbevis, studieintyg eller motsvarande där det framgår vad du har läst för kurs, vid vilket lärosäte, när i tid, på vilken nivå, hur många poäng och ditt betyg.
- Litteraturlista och kursplan, både för kurser du ansöker om att tillgodoräkna och för kurser som du ansöker om att få tillgodoräknade. Kursplaner för kurser som du läst vid Stockholms universitet kan du söka fram och ladda ner från Planarkivet. För vissa kurser kan du också söka fram och ladda ner litteraturlistor. Saknar du litteraturlista eller kursplan för kurser som du har läst vid andra lärosäten, kontakta ditt tidigare lärosäte.
- Om ansökan gäller en uppsatskurs behöver du också bifoga en kopia av uppsatsen.
- Sammanfatta till sist alla bilagor i en förteckning och numrera dem.
Observera att du själv behöver ange vilken kurs som ska tillgodoräknas och som därmed motsvarar den kurs du redan läst!
Se instruktionsfilm som visar hur du ansöker om tillgodoräknande i Ladok:
Ansök om tillgodoräknande - film
Sista ansökningsdag 15 september för HT 24
Validering av reell kompetens
Med reell kompetens menas samlad faktisk kompetens som någon har oavsett hur, när eller var den har utvecklats. Kompetensen kan vara införskaffad genom till exempel yrkesverksamhet eller annan utbildning. Vid ansökan om tillgodoräknande av yrkesverksamhet och/eller annan utbildning genomförs en så kallad validering.
Beslut om validering inom Lärarlyftet kan inte överklagas. Ansökan som gäller HT 24 måste vara inkommen senast 15 september 2024. Instruktioner för ansökan om validering finns angivet i blanketten nedan.
Valideringen är en process som innehåller kartläggning, dokumentation och granskning av dina kunskaper och färdigheter för att bedöma om tillgodoräknande av en kurs är möjlig. Bedömningen görs i förhållande till förväntade studieresultat inom en kurs. De förväntade studieresultaten anger vad du ska kunna efter att du fullföljt kursen och finns beskrivet i kursplanen. Vid en valderingsansökan kan du behöva lämna in ytterligare kompletterande dokument och uppgifter. Det kan också bli aktuellt att du behöver genomföra någon form av teoretisk eller praktisk prövning. Den institution som ansvarar för kursen/kurserna som du vill tillgodoräkna kommer att bedöma din ansökan och beslutar om metod för prövning av dina kunskaper.
Validering är en omfattande process. Tänk därför på att din ansökan behöver lämnas in i god tid i relation till din studieplan för att du ska kunna planera dina fortsatta studier på bästa sätt. Tänk också på att tillgodoräknade poäng inte är studiemedelsgrundande.
Ansökan om validering speciallärarprogrammet genom Lärarlyftet
Sista ansökningsdag 15 september för HT 24
Studieuppehåll och återupptagande av studier
Eftersom Lärarlyftet är en uppdragsutbildning kan du som deltagare inte ansöka om studieuppehåll med garanti om möjligheten att läsa klart programmet senare. Om du behöver pausa dina studier kontakta då utbildningsadministrationen: speciallarare@specped.su.se
Studieavbrott
Läs mer om Studieavbrott
Byte av studietakt
Hur gör jag om jag vill byta från studier på helfart till halvfart, eller tvärtom?
Byte av studietakt är inte möjligt inom Lärarlyftet.
Stödfunktioner
Athena
Läs om Athena
Biblioteket
Läs om Biblioteket
Studenthälsa
Läs om Studenthälsa. Information om studenthälsa gäller också för dig som är deltagare i Lärarlyftet.
Studieintyg (resultatintyg och registreringsintyg)
Studie- och språkverkstad
Läs mer om Studie- och språkverkstad
Zoom
Läs mer om Zoom
Ändring av mejladress
Läs mer om Ändring av mejladress
Verksamhetsförlagda fältstudier, VFF
VFF, inom speciallärar- och specialpedagogprogrammen
Kontakt
Har du frågor som gäller din utbildning? Vänd dig till din lärare, kursadministratör eller studievägledare.
Kontakt: speciallarare@specped.su.se

Studievägledare för:
Specialpedagogprogrammet,
Speciallärarprogrammet,
Speciallärarprogrammet genom Lärarlyftet och
kurser inom lärarprogrammen samt fristående kurs UQS01F motsvarande lärarprogramskursen Specialpedagogiska utmaningar i en skola för alla.
- Telefontider
Tisdagar: 14.00-15.00
Torsdagar: 10.00-11.00
Senast uppdaterad: 5 mars 2025
Sidansvarig: Specialpedagogiska institutionen