"En bra kombination av spännande ämnen och samhällsnyttiga kunskaper"

Clara Baumgarten fastnade för kandidatprogrammet i mångfaldsstudier för att det innehöll mycket av det hon fann viktigt och intressant. I framtiden kan hon tänka sig att arbeta med många olika saker, men innan dess lockar fortsatta studier.

När började du på programmet och vilket huvudämne valde du?

- Jag började höstterminen 2022 och valde etnologi som mitt huvudämne.

Clara Baumgarten. Foto: Charlotte Baumgarten.

Hur kom det sig att det blev just kandidatprogrammet i mångfaldsstudier?

- Det är svårt att veta exakt hur man fattar ett sådant beslut. Men när jag läste beskrivningen av programmet i utbildningskatalogen verkade det innehålla mycket av det som jag tycker är viktigt och fängslande. Programmet bjöd på en bra kombination av spännande ämnen och samhällsnyttiga kunskaper. Bland annat lockades jag av att få lära mig att se samhällsfenomen ur flera olika perspektiv. Ett verktyg som vi har lärt oss att använda för att kunna se och förstå komplexiteten i samhället är till exempel intersektionalitet. Jag tyckte även om att få välja ett huvudämne som en sorts ingång till mina universitetsstudier.

Det var en positiv överraskning att våra lärare hade så olika bakgrund och undervisade inom just sina expertområden.

Var det något under utbildningen som överraskade dig?

- Det var en positiv överraskning att våra lärare hade så olika bakgrund och undervisade inom just sina expertområden. Det har lett till att vi mött många olika sorters forskare under utbildningen: historiker, jurister, etnologer, statsvetare, med flera.

Vilken del av programmet har varit roligast så här långt?

- Kursen om normkritisk pedagogik var jätterolig. Jag gillar också att vi fått göra flera studiebesök.

Är det något du saknat i undervisningen?

- Nej, inte vad jag kan komma på.

Har du haft några planer för arbete eller studier efter programmet?

- Jag hade inga speciella planer när jag började. Men under programmets gång har jag blivit intresserad av museet som plats och av tanken på att förmedla kunskap till en större grupp. Men jag kan verkligen tänka mig att arbeta på många olika arbetsplatser i framtiden.
Just nu vill jag dock helst studera vidare efter att programmet är slut. Det ska till exempel komma ett nytt masterprogram i miljöhumaniora som låter superspännande.

Det här är verkligen ett passande program om du gillar att tänka på samhällsfrågor ur ett maktperspektiv.

Har du några tips till den som funderar på att läsa kandidatprogrammet i mångfaldsstudier?

- Det här är verkligen ett passande program om du gillar att tänka på samhällsfrågor ur ett maktperspektiv. Det är också ett program för dem som gillar att läsa och skriva, för det innehåller många hemskrivningar. Hemtentorna ger en stor frihet, men kräver också att du har en egen drivkraft och förmåga att arbeta självständigt. Eftersom utbildningen innehåller så pass mycket självstudier underlättar det om du är bra på att själv strukturera din arbetsdag.

Har du några planer på var du vill göra din praktik?

- Konstfrämjandet vore jätteintressant, men jag vet inte om det är realistiskt. Det vore också spännande att se hur myndigheter arbetar med mångfaldsfrågor.

Mer information om Kandidatprogrammet i mångfaldsstudier

På denna sida