SWERVE:s första workshop fokuserade på CTD
Den första utbildningen för tekniker i SWERVE:s nationella fartygsnätverk har nu genomförts hos SMHI i Göteborg. Den handlade om CTD:n – ett av de viktigaste mätinstrumenten på ett forskningsfartyg. Personalen från Askölaboratoriet deltog förstås.

Workshopen riktade sig till tekniker i SWERVE:s nätverk, och var den första och andra delen av tre, med fokus på CTD. Målet var att ge en teoretisk förståelse för mätinstrumentet CTD som mäter konduktivitet, temperatur och djup och ge deltagarna en möjlighet att ställa frågor och utveckla sin kunskap.
– Det var ett bra möte, säger Henrik Andersson från Askölaboratoriet. Jag kunde visa diagram från några Jojo-kast som vi gjorde under en forskningsexpedition nyligen. Det var nytt för de flesta deltagarna. Det var roligt att jag, trots att jag är relativt ny i gamet, kunde tillföra någonting till det här gänget där många har kört CTD i massor med år.
Under dagen fick deltagarna tillfälle att diskutera både de teoretiska och praktiska aspekterna av CTD-tekniken, och samtidigt fördjupa kunskaperna om hur det här instrumentet användas i fältarbete. Alltså en perfekt chans för teknikerna att utbyta erfarenheter och ställa frågor till experterna från SMHI.
– Det här är en utmärkt möjlighet för marina tekniker att få en djupare förståelse för de instrument som används i forskningen idag, säger Björn Lindell, samordnare fartygsenheten SLU. Vi ser fram emot att fortsätta utbildningen ombord fartygen i januari.
Fler workshops kommer 2025
Nästa steg i utbildningsserien med fokus CTD:s äger rum 17 januari ombord på forskningsfartygen Skagerak och Svea, där deltagarna kommer att få en praktisk genomgång av CTD-enheter under verkliga förhållanden till sjöss.
CTD är först ut som ämne för SWERVE:s utbildningar för tekniker. Under 2025 blir det fler workshops med fokus på fartygsinstrument.
Om Swedish Research Vessel Infrastructure for Marine Research (SWERVE)
- SWERVE är en nationell infrastruktur som finansieras av Vetenskapsrådet (VR).
- Målet med SWERVE är att förbättra tillgängligheten till fartyg, utrustning, teknisk expertis och data för det svenska, marina forskningssamhället.
- SWERVE består av ett konsortium som utgörs av Polarforskningssekretariatet (SPRS), Sveriges geologiska undersökning (SGU), SMHI, Stockholms universitet (SU), Umeå universitet (UmU, och Göteborgs universitet (GU).
- Tillsammans har dessa organisationer tillgång till sex avancerade forskningsfartyg (R/V Svea, R/V Electra, S/V Ocean Surveyor, KBV 181, I/B Oden and R/V Skagerak), samt infrastruktur för datahantering och stöd via Nationellt Oceanografiskt DataCenter.
Senast uppdaterad: 12 november 2024
Sidansvarig: Östersjöcentrum