Praktik för dig som läser fristående kurser

Kursen Yrkesförberedande praktik är en möjlighet för dig som läser fristående kurser att få praktisk arbetslivserfarenhet.

Kursen Yrkesförberedande praktik (SV300P), 30 hp, är en möjlighet för dig som läser fristående kurser att få praktisk arbetslivserfarenhet (om du läser något av våra program, se information angående praktik här). Kursen består av två delar: en praktikdel på 22,5 hp och en seminariedel på 7,5 hp. Kursen syftar till att ge dig praktisk erfarenhet av hur olika teorier och metoder kan tillämpas inom företag, offentlig förvaltning och andra organisationer, samt ge en kort men kvalificerad kontakt med arbetslivet som kan vara till hjälp i det framtida yrkesvalet.

 

Anmälan

Anmälan inför HT24 är öppen 15 mars till 15 april. En förutsättning för att du ska bli antagen och senare registrerad på kursen är att du har skickat in en praktiköverenskommelse (se mer under 'Praktiköverenskommelse') senast 6 juni.

Om du skulle hitta en praktikplats efter ordinarie anmälningstid har passerat, och du inte har anmält dig, kontrollera om du fortfarande kan göra en sen anmälan till kursen på Antagning.se och kontakta oss på: praktik@statsvet.su.se.

Ansök här

 

För att vara behörig till kursen Yrkesförberedande praktik, 30 hp, krävs högskolestudier om minst 150 hp på grundnivå, inklusive Statsvetenskap I, II och III (90 hp) eller motsvarande.

Där det i kursplanen hänvisas till 'eller motsvarande' gällande behörighet menas motsvarande kurser på annat lärosäte, exempelvis Statskunskap A, B och C eller Statsvetenskap A, B och C. Även kurser inom Samhällskunskap kan komma i fråga så länge huvudområdet är Statsvetenskap.

Har du läst statsvetenskap i utlandet görs en särskild motsvarandebedömning och det är viktigt att du laddar upp resultatintyg samt kursplaner för de kurser du har läst i utlandet på Antagning.se när du gör din anmälan. Detaljerade anvisningar om utländska meriter och hur du gör för att ladda upp dessa hittar du här.

 

 

Det är du själv som ansvarar för att ha ordnat en praktikplats. Alla behöriga studenter som hittar en praktikplats och har lämnat in en godkänd praktiköverenskommelse kommer att få plats på kursen.

Kursen ingår i Stockholms universitets lokala antagningsomgång. Det som skiljer sig från den ordinarie antagningsomgången är att det bara är ett urval och inget svarskrav. Antagningsbeskedet publiceras några veckor före det vanliga antagningsbeskedet för en höst- respektive vårtermin.   

Denna antagningsomgång påverkar inte sökalternativ i ordinarie antagningsomgång. Du har därmed möjlighet att söka andra kurser parallellt i ordinarie antagningsomgång, utifall att du inte skulle hitta en praktikplats.  

Om du vid tidpunkten för Antagningens urval inte är fullt behörig eller inte har hittat en praktikplats kommer du att få en så kallad villkorlig behörighet och automatiskt reservplaceras. Om du därefter blir formellt behörig, exempelvis genom att pågående studier i Statsvetenskap hinner rapporteras in, eller du har fått en praktikplats, kontaktar du oss på: praktik@statsvet.su.se.

 

 

En förutsättning för att du ska bli antagen och senare registrerad på kursen är att du har skickat in praktiköverenskommelse (se mall nedan) senast den 8 januari. Vi hör av oss om något fattas eller vid behov av kompletteringar. Praktiköverenskommelsen ska ha lämnats in senast 8 januari.

Praktiköverenskommelsen är en överenskommelse mellan företrädare för praktikplatsen och studenten som även ska godkännas av praktikkoordinatorn vid Statsvetenskapliga institutionen. En förutsättning för att praktiköverenskommelsen godkänns är att praktikplatsen har relevans för utbildningen och ger dig möjlighet att skriva en praktikrapport. Det ska också framgå av praktiköverenskommelsen att det är kvalificerade arbetsuppgifter.

Praktiken ska vara oavlönad. Om din arbetsgivare vill ge dig någon annan form av ersättning (t.ex. ett SL-kort eller någon annan förmån), kontakta då oss på studievägledningen så att vi kan diskutera detta. 

Överenskommelsen finns på svenska (se filen ” Mall praktiköverenskommelse”) och på engelska (se filen ” Internship agreement template”).

    Mall praktiköverenskommelse (47 Kb)
    Internship agreement template (46 Kb)

Tänk på att det under semestertider tar längre tid innan signerade praktiköverenskommelser kan undertecknas av oss på institutionen. Därför, ju tidigare du kan lämna in en praktiköverenskommelse, desto bättre! Praktiköverenskommelsen kommer att skickas till dig på mejl när den är godkänd av oss.

Signerade och färdigfyllda praktiköverenskommelser kan skickas till institutionen digitalt eller fysiskt. Antingen scannas praktiköverenskommelser in och skickas till oss via mejl på praktik@statsvet.su.se. Eller så kan praktiköverenskommelsen postas till:

Statsvetenskapliga institutionen
Att: Christian Möllerop
Stockholms universitet
106 91 Stockholm

Märk gärna kuvertet med ’’Praktik’’ om det postas. Det går också bra att lämna praktiköverenskommelsen i Christian Möllerops postfack i postrummet på plan F7 eller i studentexpeditionen/studievägledningen på plan 4, F-Huset.

Observera att endast komplett ifylld överenskommelse skrivs under och behandlas.

 

En informationsföreläsning om praktik hålls onsdagen den 21 februari, kl 15-17, i hörsal 5 (södra huset, plan 3, hörsal B5).
Föreläsningen riktar sig till dig som avser göra praktik inom ditt program eller som fristående student, både på grund- och avancerad nivå.

Föreläsningen består av två delar:

Del 1) handlar om praktikkursernas upplägg, behörighetskrav, ansökningsprocess m.m.

Del 2) handlar om var du kan hitta praktikplats, hur du ansöker om praktikplats, hur du kan få ihop ett bra CV och en bra ansökan.

Välkommen!

 

För att du ska få poäng på kursen behöver du uppfylla följande kriterier:

1) Du måste ha närvarat på kursens obligatoriska moment samt lämnat in och fått godkänt på alla seminarieuppgifter. Undervisningen ges digitalt via Zoom. Om du inte kan delta i seminarierna, exempelvis för att du gör praktik utomlands och deltagande inte fungerar på grund av tidsskillnad mellan länderna, finns möjlighet att kompensera med extra skriftlig inlämningsuppgift. Viktigt är att du håller kontakten med oss, om du av någon anledning inte kan följa undervisningen. Hör av dig till kursansvarig lärare och praktik@statsvet.su.se. Seminariedelen utgör 7,5 högskolepoäng där du examineras utifrån en tvågradig skala: G = Godkänt eller U = Underkänd.

2) Kursens praktikdel utgör 22,5 högskolepoäng och examineras utifrån en tvågradig skala: G = Godkänt eller U = Underkänd.  Examinationen baserar sig på två olika dokument:

  • Du måste ha lämnat in en praktikrapport som blivit godkänd av kursansvariga lärare och betyget måste vara inrapporterat på Ladok. Anvisningar och inlämningsmapp för praktikrapporten hittar du i Athena. 
  • I slutet av din praktikperiod ska din arbetsgivare utfärda ett arbetsintyg som inlämnas till oss. I arbetsintyget ska det framgå vad du har haft för arbetsuppgifter, i vilken period, samt övrig information som arbetsgivaren anser är relevant. Arbetsintyget ska signeras av din arbetsgivare och lämnas in via kursens sida i Athena. Anvisningar och även mall som kan användas för arbetsintyg finns i Athena. Arbetsintyget ska ha lämnats till oss senast terminens sista dag för att du ska hinna få dina kurspoäng inrapporterade.
 

För dig som gör praktik i Sverige gäller den vanliga studentförsäkringen, precis som vid andra studier.

För dig som gör praktik utomlands utgör praktiköverenskommelsen en förutsättning för att du är försäkrad genom Student UT. Du får också ett försäkringsintyg utfärdat av oss på institutionen. Om du inte har hunnit få intyget från oss vid utresa, eller har frågor, kontaktar du oss på: praktik@statsvet.su.se.

Läs mer om försäkringen Kammarkollegiets Student UT-försäkring.

Information finns också på universitets hemsida med information som riktar sig till utresande studenter. 

Om praktikplatsen ligger i Europa är det viktigt att ta med sig Försäkringskassans sjukförsäkringskort. EU-kortet beställer du själv via Försäkringskassans hemsida

Observera att praktik utomlands i vissa fall kräver visum. Studenter som ska praktisera utomlands ansvarar själva för att kontrollera om visum krävs för praktik i det aktuella landet samt att ordna visum i de fall där detta krävs.

Här kan du läsa mer om Stockholms universitets försäkringar.

Du behöver också själv följa landspecifik information och råd till resande, för regler som kan förändras exempelvis kring smittspridning, vaccinering etc.

Aktuell information för respektive land hittar du via Sweden Abroad.

Följ också UD:s Reseinformation till olika länder.

 

 

Här hittar du kursplanen:

Yrkesförberedande praktik, 30 hp

Schema görs tillgängligt en månad innan kursstart.

 

Praktiken får inte genomföras i ett land dit UD avråder från resor.

Lista på dessa hittar du här.

För praktik inom Erasmus-området finns det möjlighet att söka praktikstipendium. Vi hjälper dig med de handlingar som behövs för att kunna få Erasmus-stipendiet, exempelvis Learning Agreement. Gör oss gärna uppmärksamma på att du planerar praktik utomlands och var ute i god tid med praktiköverenskommelsen. Vid frågor kontaktar du oss på praktik@statsvet.su.se. Läs mer på universitetets hemsida.

Här finner du information om Erasmuspraktik.

Tips på praktikannonser finns på Athena och på anslagstavlan mittemot studentexpeditionen på plan 4 i F-huset, Södra huset. Observera dock att detta inte är alla praktikannonser som kan sökas utan endast ett fåtal.

För tips om ytterligare praktikplatser samt råd vid kontaktandet av en arbetsgivare, kontakta universitetets karriärservice eller besök Mycareer.

För ytterligare information om praktiken, kontakta studievägledarna eller kursansvarig lärare Karl Loxbo.

 

Kontakt

Praktikadministratör
Kursansvarig lärare

Sök bland våra utbildningar