Baltic Breakfast: Djupa mjukbottnar – värda att skydda
Seminarium
Datum: onsdag 9 april 2025
Tid: 08.30 – 09.15
Plats: Scandic Klara, Slöjdgatan 7, samt digitalt
De djupa mjukbottnarna i havet är avgörande för det marina ekosystemet som helhet, men ofta förbisedda i diskussioner om marint skydd. Vid denna Baltic Breakfast får du lära dig mer om dessa bottnar och deras viktiga funktioner, och om betydelsen av att skydda dem från aktiviteter som bottentrålning och gruvdrift.
9 april 2025.
Om videolänken ovan inte fungerar, se sändningen här:
https://qcnl.tv/p/PJQ-DAsAX-gpb6GkOOZnyQ
De djupa mjukbottnarna i Östersjön och Nordsjön är täckta av finkorniga sediment: sand och lera, och dit ner når inget solljus. Dessa områden täcker mer än en tredjedel av Östersjön och ungefär en femtedel av Nordsjön. De har historiskt inte ansetts vara särskilt värdefulla, kanske för att de sällan hyser ovanliga och vackra djur. En stor del av dessa bottnar betecknas också som döda, men är snarare syrefattiga, med endast mikrobiell aktivitet. Trots det är de djupa mjukbottnarna helt avgörande för att det marina ekosystemet som helhet ska fungera och också för den långsiktiga kolinlagringen som motverkar klimatförändringar. De har dock ofta förbisetts vid inrättandet av marina skyddsområden och begränsning av fiske och exploatering.
Behovet av att skydda de ekologiska funktionerna i alla marina livsmiljöer slås fast i EU:s havsmiljödirektiv, som kräver att medlemsstaterna håller havsbottnars integritet på en nivå som säkerställer ekosystemens struktur och funktioner. Enligt EU:s nya restaureringsförordning ska dessutom 20 procent av alla förstörda marina livsmiljöer restaureras till 2030. Detta inkluderar djupa mjukbottnar.
Välkommen till ett frukostseminarium om djupa mjukbottnar och deras viktiga funktioner, och om betydelsen av att skydda dem från aktiviteter som bottentrålning och gruvdrift!
Medverkande
Caroline Raymond, miljöanalytiker vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik, Stockholms universitet
Volker Brüchert, docent i geokemi vid Institutionen för geologiska vetenskaper, Stockholms universitet
Moderator: Gun Rudquist, policychef vid Stockholms universitets Östersjöcentrum
Praktisk information
Seminariet anordnas onsdag 9 april kl 8.30-9.15 på Scandic Klara, Slöjdgatan 7 i Stockholm. Vegetarisk frukost serveras från klockan 8.00.
Fysiskt deltagande kräver anmälan.
Anmälan för fysiskt deltagande
Seminariet sänds också digitalt på denna sida och på su.se/ostersjocentrum/balticbreakfast. För att se livesändningen krävs ingen anmälan. Sändningen går också att se i efterhand.
Ställ gärna frågor till forskarna på slido (#22102) eller genom att maila oss på ostersjocentrum@su.se.
Om Baltic Breakfast
Baltic Breakfast är en serie korta frukostseminarier som Stockholms universitets Östersjöcentrum ordnar. De syftar till att presentera den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till samhällets olika aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Klicka här för att skriva upp dig på vår inbjudningslista och få information om kommande seminarier.
Senast uppdaterad: 9 april 2025
Sidansvarig: Östersjöcentrum