Slopade bränslesubventioner till fisket kan skynda på EU:s energiomställning

De bränslesubventioner som ges fiskeindustrin, i form av undantag från beskattning eller pris på koldioxidutsläpp, är ett stort hinder mot den energiomställning som EU-kommissionen önskar se i fiske- och vattenbrukssektorn. Det skriver Östersjöcentrum i ett svar på EU-kommissionens begäran om inspel. Att verka för starkare fiskbestånd ger dessutom effektivare bränsleförbrukning och skulle därför underlätta energiomställningen.

I kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina, som åtföljdes av stigande bränslekostnader, vill kommissionen skynda på omställningen till fossilfritt. Inför framtagandet av ett initiativ vill Kommissionen samla in synpunkter på vilka hinder som kan bromsa en energiomställning i fiske- och vattenbrukssektorn.

Östersjöcentrum svarar att undantag från bränsleskatter är ett stort hinder då det skapar minskade incitament för näringen att investera i olika förbättringar, så som effektivare motorer. I stället gör bränslesubventionerna merfiske lönsamt, samtidigt som havsmiljön försämras.

Eftersom även förnybara drivmedel innebär en miljöbelastning, så är energieffektivisering en central del av omställningen. Det vill säga bränsleförbrukningen behöver minska.

Ekosystembaserad fiskeförvaltning för en omställning av fiskeflottan

Flera av Östersjöns viktiga fiskbestånd minskar kraftigt. För att kunna rädda Östersjöns sillbestånd vill forskarna se kraftfullt minskade kvoter. Samtidigt krävs överlag mer tid och energi på havet för att ta upp fisk ur minskade bestånd.

Med friskare fiskebestånd krävs mindre energi per ton fångad fisk. Därför behöver EU också som en del av energiomställningen satsa på en fiskepolitik för ökade fiskebestånd. Tar man även hänsyn till fiskens roll i ekosystemet blir detta ett ännu starkare bidrag till energiomställningen.

Sammanfattning

  • Bränslesubventioner i form av skattebefrielse eller skattelättnader är ett hinder för att införa bättre teknik och metoder.
  • Avskaffandet av bränslesubventioner, energiomställningen och en sundare havsmiljö ger viktiga synergieffekter.
  • Robustare fiskbestånd gör det möjligt att använda energi mer effektivt i fisket och bidrar därmed till energiomställningen.

Läs hela Östersjöcentrums svar på Europakommissionens konsultation för energiomställning i fiske- och akvakultur här (på engelska)

Läs även "Dags för ekosystembaserad fiskeförvaltning"

Text: Charles Berkow och Jenny Rosen