Grundnivå

Musikvetenskap I, 30 hp

Musikvetenskap I vänder sig till dig som vill få bred kunskap om västerländsk musik från antiken till idag.

På föreläsningar och seminarier presenteras och diskuteras musiken ur olika historiska och teoretiska perspektiv. Kursen ger dig därmed redskap att tolka och förstå musik både som klingande och noterat fenomen.

Under kursens gång kommer du bland annat att möta frågor om vad en musikalisk genre är och hur musik är formad, hur musik medieras, används och tolkas i olika kulturella sammanhang, och hur musik kan bidra till att förmedla en social identitet, till exepmel med avseende på etnicitet eller genus.

Kursen kan utgöra ett första steg i en utbildning mot kandidatexamen med musikvetenskap som huvudämne eller ingå som en kompletterande del i en annan utbildning. Den kan också läsas helt fristående av den som vill veta mer om musik.

Ingående delkurser:

  • Musikvetenskapens begrepp och metoder 7.5 hp ger en översikt över begrepp, frågeställningar och metoder i musikvetenskap.
  • Musikteorins grunder 7.5 hp ger dig färdigheter och kunskaper i grundläggande musikteori.
  • Musikhistoria 1: västerlandets konstmusik 7.5 hp och Populärmusik efter 1900 7.5 hp tar upp musikens stilar och genrer, liksom sociala, historiska och mediala aspekter.

Undervisning sker i form av seminarier och föreläsningar med obligatorisk närvaro (om minst 60 %).

Mer information och länk till anmälan i vår digitala kurskatalog

Toivo Burlin, lektor i musikvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik.

 

Våra forskare är dina lärare

Toivo Burlin är lektor och undervisar bland annat i Jazz, rock och annan populärmusik, och Spelmusik. "Om musik är ett stort intresse och du är nyfiken på hur musik egentligen fungerar på många skilda nivåer - historiskt och idag, i olika kulturer, medier och konstarter - ska du definitivt ge ämnet en chans" säger han. Läs intervjun med Toivo Burlin här.

Schema

För att få ett schema som gäller för just dig klickar du på klickar du på länken nedan som tar dig till hela schemat för kursen (länken öppnas i ett nytt fönster). Klicka sedan på ”Anpassa” uppe i högra hörnet och välj ”Filtrera”. Där bockar du för de delkurser som du ska läsa och klickar sedan på filtreraknappen längst ner för att genomföra filtreringen.

Förberedande seminarier innan kursstart

Veckan innan terminsstart äger förberedande övningar i musikteori rum i vilka du är välkommen att delta om du är osäker på grunderna i notläsning och musiklära. Se länk till schemat längre ner på sidan.

Lärplattformer

Kurssajt för Musikvetenskap I hittar du i lärplattformen Athena. Kurssajt för momentet musikteorins grunder 7,5 hp inom Musikvetenskap I hittar du i lärplattformen Mondo. Inloggning krävs, och du loggar in med ditt universitetskonto (användarnamn och lösenord). Du måste vara registrerad på kursen för att få tillgång till sajterna i Athena och Mondo.

Till lärplattformen Athena.

Till lärplattformen Mondo.

Examinatorer, höstterminen 2019

Owe Ander
Cécile Bardoux Lovén
Toivo Burlin
Jacob Derkert
Johanna Ethnersson Pontara
Madeleine Modin
Joakim Tillman

Relaterade länkar
Bifogade filer
Bokmärk och dela Tipsa

kontakt

Studentexpedition
Mattias Arreborn
Rum 260
Tel: 08-674 74 84
E-post: expedition.ike@su.se

Besökstid: mån-tors kl. 9.30-11.30 samt tors kl. 13.30-15.30
Telefontid: tisd-ons kl. 13.30-15.30

Studievägledning, musikvetenskap 
Madeleine Modin
Rum: 313, ingång Frescativägen 22B 
Tel: 08-16 48 24
E-post: studievagledare@music.su.se

Besök efter överenskommelse via e-post.

Studierektor, musikvetenskap
Jacob Derkert
Rum: 314, ingång Frescativägen 22B
Tel: 08-16 19 57
E-post: jacob.derkert@music.su.se