Information om svenskt tillgodoräknande för nyantagna studenter på juristprogrammet VT2025

Här hittar du som är nyantagen på juristprogrammet vid Stockholms universitet vårterminen 2025 all information om svenskt tillgodoräknande.

Du som nyantagen student till juristprogrammet är välkommen att e-posta din ansökan om svenskt* tillgodoräknande efter det att du har webbregistrerat dig, vilket görs under perioden 7 - 12 januari 2025.

Webbregistrera dig gärna så tidigt det går så att din ansökan kan handläggas så snart som möjligt. Terminsstart är den 20 januari och gruppanmälan öppnar veckan innan, dvs. i mitten/slutet av vecka 3.

(* Tillgodoräknanden från utlandet görs av de internationella koordinatorerna, som kan nås på: exchange@juridicum.su.se)

Webbregistreringen är obligatorisk och du bekräftar på detta sätt din plats på juristprogrammet - annars förlorar du din plats på utbildningen.

Din ansökan om tillgodoräknande kommer först att behandlas efter det att du har webbregistrerat dig. Registrera dig helst bara på första kursen på juristprogrammet, vilket är Juridisk introduktionskurs, även om du eventuellt kan tillgodoräkna den.

Vi registrera dig sedan på de kurser som blir aktuella för just dig att läsa under terminen och du avregistreras samtidigt vid behov på den första kursen (Juridisk introduktionskurs).

Webbregistreringen är öppen mellan 7 – 12 januari 2025. Webbregistrera dig gärna så tidigt som det går så att du kan e-posta din ansökan om tillgodoräknande och att den kan handläggas så snart som möjligt innan terminsstart (20 januari) och gruppanmälan öppnar veckan innan, dvs. i mitten/slutet av vecka 3.

Information om hur du webbregistrerar dig finns under rubriken "Nyantagen på juristprogrammet?" på vår hemsida ”Ny student”.

En komplett ansökan om tillgodoräknande ska innehålla:

1. ansökningsblanketten "Ansökan om tillgodoräknande som kurser inom juristprogrammet" som finns i ”Blankettarkiv för studentärenden” på hemsidan,
2. ett verifierbart (eller vidimerat) officiellt resultatintyg på svenska
samt
3. ett verifierbart (eller vidimerat) officiellt resultatintyg på engelska

Alternativt:
Om du inväntar resultat på en tenterad kurs som inte har hunnit rapporterats ännu skicka istället ett registreringsintyg på den aktuella kursen tillsammans med din ansökan om tillgodoräknande.

Verifierbara resultatintyg (med verifikationsnummer längst ner) eller registreringsintyg kan du skriva ut själv via ditt studentkonto i Ladok.

Kursplaner och litteraturlistor behöver inte bifogas i detta skede. Om dessa skulle behövas kommer vi att kontakta dig.

Skriv gärna orden ”Så mycket som möjligt” istället för kursnamn som du vill tillgodoräkna om det gäller flera kurser. Om du anger orden ”så mycket som möjligt” ses samtliga kurser över. Du kommer därefter få information om vilka kurser som kan tillgodoräknas och kan då bestämma hur du vill göra.
Ange dock kursnamnet om det bara är någon enstaka kurs som du vill tillgodoräkna.

Du som enbart vill tillgodoräkna dig någon kurs som en specialkurs (fördjupningskurs som läses på termin 7-8) uppmanas att ansöka om tillgodoräknande senare under terminens gång istället då arbetsbelastningen vid terminsstart är mycket hög.

Ansökan om tillgodoräknande samt båda betygsutdragen (svenskt och engelskt) skickas efter det att du har webbregistrerat dig.

Uppge gärna i e-postmeddelandet om du har tänkt att läsa heltid eller deltid så att en individuell studieplan kan upprättas som passar dig.

Du kommer via e-post att få information om vilka kurser som kan tillgodoräknas och vilka kurser som blir aktuella för dig att läsa den närmaste terminen (så snart efter webbregistreringen som möjligt) under förutsättning att en komplett ansökan inkommit. Du kan då välja om du vill tillgodoräkna kurserna enligt beskedet som du fått eller inte.

Allmänt gäller:

Om du på din ansökan har angett att du vill tillgodoräkna dig ”Så mycket som möjligt” så ses samtliga kurser över som du har bifogat resultatintyg på. I beskedet som du får anges då alla kurser som kan tillgodoräknas inom juristprogrammet och du kan därefter bestämma vilka du vill tillgodoräkna.

Om du inte anger annat så utgår vi från att du vill läsa på heltid. I vissa fall kan det bli fråga om att läsa kurser som ligger på olika terminer enligt juristprogrammets studieordning för att det ska kunna utgöra heltidsstudier. Ofta kan det då vara fråga om att någon kurs överlappar en annan kurs tidsmässigt eller även att det kan bli en kortare lucka. En individuell studieplan läggs upp för studenter som har tillgodoräknanden och du registreras på de aktuella kurserna som du ska läsa. 

Om du inte att avser att läsa någon kurs hos oss under vårterminen så ska du istället lämna återbud eller ansöka om anstånd. Mer information om detta finns under rubriken "Läma återbud/skjuta upp studier/avbrott" på vår hemsida ”Ny student”.

Du behöver därefter snarast svara på e-postmeddelandet som du får med information om vad som kan tillgodoräknas så att vi kan registrera dig på de överenskomna kurserna innan terminsstart (20 januari) så att du inte missar det första undervisningstillfället eller gruppanmälan (som öppnar i mitten/slutet av veckan innan terminsstart).

Det officiella skriftliga beslutet om tillgodoräknande skickas sedan via e-post till dig när tillgodoräknandet har handlagts och rapporterats in i systemet Ladok, vilket vid terminsstart tyvärr brukar kunna ta upp till 2 månader.

Du registreras dock direkt på de aktuella kurserna som du ska läsa trots att du inte har fått det officiella beslutet och tillgodoräknandena inte har hunnit läggas in i systemet än.

Kontakta bitr. studierektor Charlotta Lindström via e-post.

Kontakta våra internationella koordinatorer på exchange@juridicum.su.se vid eventuella frågor om utländska tillgodoräknanden inom juristprogrammet.

På denna sida

mainArticlePageLayout

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "juridicum.lokalakat",
      "name": "Lokala kategorier Juridicum",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "juridicum.lokala.kat",
      "name": "Lokala kategorier Juridicum",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}