Analys: EU-Kommissionens nya förslag om fiske – ett steg framåt

I tisdags släpptes EU-kommissionens nya fiskepaket, som kan bli ett steg mot ett mer hållbart fiske inom unionen, och ett bättre skydd av de marina ekosystemen. Det nya omfattande paketet innehåller åtgärder för att bland annat förbättra fiskets hållbarhet och motståndskraft. Det innehåller också en handlingsplan för att skydda och återställa marina ekosystem.

Fiskepaketets fyra delar tar upp energiomställningen inom fisket, en handlingsplan för att skydda och återställa marina ekosystem, ett meddelande om den gemensamma fiskeripolitiken och en rapport om marknadsordningen.

Kommissionen slår fast att åtgärdernas två huvudmål är en energiomställning som ska minska fiskeribranschens oljeberoende, samt att minska fiskets påverkan på de marina ekosystemen.

Östersjöcentrum har tidigare konstaterat att de bränslesubventioner som ges fiskeindustrin är ett stort hinder mot den energiomställning som EU-kommissionen önskar se. Att verka för starkare fiskbestånd ger dessutom effektivare bränsleförbrukning och skulle underlätta energiomställningen.

Skydd för 30 procent av haven

I det nya paketet uppmanar EU-kommissionen medlemsländerna att skydda 30 procent av haven till 2030 och stoppa bottentrålningen i marina skyddsområden. Det är en mycket viktig reform som kan innebära stora förbättringar av havsmiljön, om den införs på rätt sätt.

Det är viktigt att beslut om fiskekvoter tas med hänsyn till ekosystemet. Det kortsiktiga tänkandet kring fisket har lett till fiskebestånd som är onödigt låga, vilket förutom förlusten för branschen, ger stora negativa konsekvenser för havsmiljön. För att undgå en kronisk förlust för fiskeribranschens måste man börja låta bestånden få växa till sig. Kommissionens förslag kan vara ett steg framåt.

Text: Charles Berkow och Jenny Rosen