Tusentals områden i Europa förorenade med PFAS

Idag, torsdag, publicerar en mängd europeiska tidningar resultatet från en månadslång gemensam granskning, "The Forever Pollution Project", om evighetskemikalierna som tillsammans kallas PFAS.

Undersökningen samlar alla 17 000 kända platser i Europa som är förorenade med PFAS på en karta, och avslöjar ytterligare 22 000 platser som troligen också är förorenade av denna hälsofarliga kemikaliegrupp som består av ca 10 000 ämnen.

Finns överallt – och ökar stadigt

Speciellt för PFAS är att de inte finns naturligt i miljön, att alla är producerade av människor och att de i princip inte bryts ner i naturen. Istället ackumuleras de i ständigt högre halter och kan numera hittas över hela jorden, till och med i regnvatten.

Detta kan du läsa om i artikeln: "It’s raining PFAS: even in Antarctica and on the Tibetan plateau rainwater is unsafe to drink"

Hör även avsnitt ett i podden Människorna bakom larmen – miljöforskningens historia:

"PFAS – är vårt dricksvatten farligt?"

Omfattande lobbyverksamhet

Projektet har också avslöjat en omfattande lobbyverksamhet från tillverkningsindustrin för att försvaga det nyligen föreslagna PFAS-förbudet för EU, som Sverige har varit med och tagit fram. Detta trots att forskarsamhället är enigt om att alla PFAS måste regleras som en grupp och att utsläppen av PFAS till naturen måste upphöra så snart som möjligt.

Här finns kartan över alla PFAS-förorenade platser i Europa

Här finns reportagen från alla deltagande tidningar

Här kan du läsa frågor och svar om granskningen, från Ian Cousins, professor i miljövetenskap på Stockholms universitet och expert på PFAS

Läs även: Förslag på PFAS-gruppförbud välkomnas av forskare

Text: Annika Tidlund