Östersjöcentrum i Almedalen 2025
Årets upplaga av Almedalen är över, men flera av seminarierna går att se i efterhand. Östersjöcentrums medarbetare deltog framför allt i de evenemang som arrangerades under det gemensamma paraplyet Östersjödagarna.
Östersjödagarna i Almedalen är ett samarbete mellan många olika lärosäten och organisationer, däribland Stockholms universitets Östersjöcentrum, och koordineras av Blått Centrum Gotland vid Uppsala universitet. Tillsammans arrangerar man föreläsningar, samtal och debatter om vår tids stora havsutmaningar.
Här är en kort sammanställning av de evenemang under Östersjödagarna där Östersjöcentrums medarbetare deltog.
Baltic Breakfast i Almedalen: Implementering av ekosystemansatsen i fiskeripolitiken
I vintras kom en ny havsproposition som tydligt betonade att ekosystemansatsen ska ligga till grund för Sveriges framtida havsförvaltning. Flera regeringsuppdrag till Havs- och vattenmyndigheten handlar nu om hur detta ska gå till, och myndigheten har också tre pågående pilotprojekt om hur ekosystembaserad havsförvaltning kan implementeras på regional nivå.
Men vad skulle egentligen ekosystemansatsen betyda för EU:s och Sveriges fiskeripolitik och vilka steg och åtgärder behövs för att få till det? Det diskuterade fiskaren Daniel Vidlund, yrkesfiskerepresentanten Anton Paulrud, länsfiskekonsulenten Andreas Pettersson och forskaren Sara Söderström.
– Jag tyckte det var särskilt spännande att höra hur de olika aktörerna såg på begreppet och vad som ingår, säger Ellen Bruno, som modererade samtalet. Helt tydligt så skilde sig synen åt, båda avseende vad som ska ingå när man ska titta på hela ekosystemet och när man tittar på ägandefrågan och medbestämmanderätten.
Kust och skärgård – Östersjöns barnkammare i stort behov av restaurering
Sveriges kustmiljöer är i stort behov av restaurering. I och med Naturrestaureringslagen måste Sverige restaurera minst 30% av den skadade naturen till 2030. Men för att uppnå det målet i kustmiljön så måste restaureringsåtgärderna kraftigt skalas upp. Hur går vi till väga för att uppnå detta?
Från Östersjöcentrum deltog forskaren Sara Söderström och policyanalytiker Ellen Bruno i detta seminarium. De poängterade vikten av att skydda det vi redan har istället för att restaurera samt vattenorganisationernas viktiga roll i arbetet.
Vad tycker politikerna är nästa steg i havsmiljöpolitiken?
I höstas beslutade riksdagen om en ny inriktning på havsmiljöpolitiken. Trots många bra mål för fiskeripolitiken och övergödningen saknas dock konkreta och finansierade förslag på hur målen ska nås, och många av havets miljöproblem adresseras inte alls.
Representanter för sju riksdagspartier (SD lämnade tyvärr ett sent återbud) samlades för att diskutera hur framtidens havmiljöpolitik ska utformas, under ledning av Östersjöcentrums policyanalytiker Ellen Bruno.
– Frågorna sträckte sig från budgetfrågor, via fiske, marint skydd och tankrengöring till vindkraft och tvåtaktsmotorer, berättar Ellen. Jag tycker att vi fick till bra samtal och många kloka och initierade svar från politikerna. Jag hoppas också att partierna, som nu snickrar på sina valmanifest, fick med sig vilka frågor vi inom Östersjödagarna-nätverket gärna vill ha svar på inför valet nästa år.
Svaren på frågorna var kanske inte överraskande, men ändå klargörande menar Ellen och fortsätter:
– Jag blev glad över att alla partierna var överens om att de ville återställa och höja anslaget till den marina miljöövervakningen. Det var också bara Kd och M (i panelen) som ville riva upp det generella strandskyddet. Nästan alla partier ville också gå vidare med en nationell handlingsplan för PFAS, oavsett vad som händer på EU-nivå. Jag blev dock besviken på att så få partier ville ha ett ålfiskeförbud, trots ålens prekära status och trots att kustens ålagillen skulle kunna säkras med en liten kulturkvot.
Senast uppdaterad: 2 juli 2025
Sidansvarig: Östersjöcentrum