Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Här utförs världsledande Östersjöforskning, men även forskning i andra svenska havsområden, i tropiska hav och i polartrakterna.

Stockholms universitets Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Därför visar vi både våra egna och andra institutioners nyheter om havet.

Våra egna nyheter om havet

• J. Lokrantz/Azote Målen om en god havsmiljö kan nås 2019-03-22 Det är möjligt att nå målen om god ekologisk status i Östersjön, på vissa håll redan om 20 år. Det visar en ny studie av bland andra forskare vid Östersjöcentrum.
  • Undersökning om beslutsstöd 2019-03-18 Projektet BONUS DESTONY, där Östersjöcentrum deltar, genomför just nu en webbundersökning om beslutstödssystem. Om du har erfarenhet av sådana, eller skulle vilja ha, gå gärna in och svara!
  • Upprop för miljöövervakningen 2019-03-15 Höstens budget innebar en kraftig minskning av anslagen till den nationella miljöövervakningen. Detta kan leda till att vissa provtagningar inte genomförs och bland andra Östersjöcentrum uppmanar nu politikerna att återställa anslagen i vårbudgeten.
  • Vilken typ av bottensubstrat och vilken påväxt som finns i området liksom mängden betare är några av de många faktorer man måste studera för att kunna bedöma om och hur en blåstångsrestaurering ska göras. På bilden visas en lyckad rekrytering av blåstång vid ett experiment på Askölaboratoriet, Stockholms universitets fältstation, i Trosa skärgård. Foto: Lena Kautsky Flera faktorer avgör var blåstången kan leva 2019-02-27 Flera lokala faktorer avgör om en restaurering av blåstång blir framgångsrik eller inte. Innan ett restaureringsprojekt inleds är det därför viktigt med noggranna fältstudier på platsen.

Universitetets nyheter om havet

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vi samlar och förmedlar användbar kunskap om Östersjön till rätt plats i samhället.

Följ våra havsbloggar

Havsnyheter från Stockholms universitet

Våra nyhetsbrev innehåller både nyheter om vår egen verksamhet och om annan marin verksamhet vid Stockholms universitet. Här visas de senaste:

Få Östersjöcentrums nyhetsbrev

havet puff